Ce model de tapet alegem pentru spațiile mici? Sfaturi practice pentru cea mai bună alegere de tapet

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 7 minute

Design-ul unui spațiu mic este echivalentul unui castel de cărți. Frumusețea sa se bazează pe gândirea strategică - o mișcare greșită și întreaga cameră se va prăbuși. (Metaforic vorbind, desigur.)

Un spațiu de dimensiuni mici vine cu provocările sale, de la depozitare inteligentă, mobilier eficient în spațiu și culori de vopsea care pot crea o iluzie optică. După cum se dovedește, tapetul potrivit poate face minuni pentru o încăpere unde spațiul este insuficient.

 

tapet floral tapet tropical cu vopsele asociate

tapet cu libelule dormitor  tapet libelule

tapet cu pasari

tapet geometric   tapet geometric

 

În procesul de amenajare al unui spațiu mic, este atât de important să faceți alegeri conștiente și gândite atent, mai ales atunci când alegeți un design și o culoare, deoarece va fi o imagine care poate servi ca decor pentru mai multe încăperi. De exemplu, gândiți-vă la un apartament în care camera de zi este și bucătărie, locul de servit masa și poate chiar zona de lucru. Tocmai de aceea, este foarte important să găsiți un model de tapet care să se potrivească gusturilor dumneavoastră, să vă trimită cu gândul la o emoție care vă place și care să aducă un plus de valoare estetică încăperii, nu să o încarce.

Poate credeți că tapetul este doar pentru camere mari, dar poate fi, de fapt, o modalitate excelentă de a adăuga interes și textură spațiilor mici. Iată câteva idei pentru utilizarea tapetului în camere mici.

 

Sfaturi practice pentru decorarea unei încăperi mici cu tapet

Alegeți modele sau culori îndrăznețe pentru dulapuri mici sau pentru interiorul dulapurilor. Tapetul poate contribui în mare măsură la adăugarea de interes vizual acestor spații. Folosiți imprimeuri la scară mică sau culori neutre în băi. Tapetul cu un imprimeu de dimensiuni mici sau culori calmante pot ajuta la crearea unui spațiu senin în băile mici.

Creați un perete accent. Alegeți un perete dintr-o cameră pentru aplicarea tapetului și păstrați restul pereților simpli. Acest lucru va ajuta la definirea spațiului și îl va face să se simtă mai coeziv. Cu puțină creativitate, tapetul poate fi o modalitate excelentă de a adăuga personalitate camerelor mici. Așa că nu vă fie teamă să experimentați cu acest instrument versatil de decorare.

 

Cum decorați spații mici cu tapet: reguli generale pentru folosirea tapetului

Utilizați proporțiile potrivite încăperii dumneavoastră

Una dintre cele mai bune modalități de a face o cameră mică să pară mai mare este să folosiți tapet cu model. Dar este important să alegeți designul potrivit. Repetările mai mici de model tind să funcționeze mai bine în spații mai mici, deoarece nu copleșesc camera.

Modelele delicate de tapet floral și tapetul mic cu buline sunt doar două exemple. De asemenea, modelele de tapet cu linii verticale sunt o altă alegere bună pentru încăperi mici, deoarece îndreaptă privirea în sus, crescând senzația de înălțime într-un spațiu.

Prin urmare, e important să rețineți că în funcție de dimensiunea spațiului de care dispuneți, e nevoie să alegeți design-ul tapetului la dimensiunea și proporția potrivită. Un design cu un imprimeu mare va micșora și mai mult spațiul, făcându-l să pară neîncăpător pentru un tapet care are nevoie de spațiu pentru a-și etala calitățile artistice.

 

Aplicarea tapetului pe toți pereții dintr-o încăpere

Modelele la scară mai mică pot ajuta la crearea unui sentiment de continuitate, făcând ca spațiul decorat să se simtă ca o unitate coerentă. Un alt truc este să aplicați tapetul de-a lungul întregii camere, mai degrabă decât să îl folosiți ca un perete accent. Acest lucru creează un sentiment de mișcare și flux, păcălind ochiul să creadă că spațiul este mai mare decât este în realitate.

Pentru a pune în practică această idee, aveți nevoie de un tapet cu model discret, motive de dimensiuni mici sau poate doar un tapet care oferă, mai degrabă, textură spațiului dumneavoastră. Tavanul poate rămâne într-un ton de alb, iar mobilierul și accesoriile simple, minimaliste pot ajuta la realizarea unui design armonios.

 

Culorile deschise ale unui tapet reflectă lumină și luminează spațiul

Culorile deschise reflectă lumina, pe când cele închise o absorb. Tapetul este o modalitate populară de a adăuga culoare și model unei camere, dar poate avea și un impact mare asupra senzației generale a spațiului. Tapetul de culoare deschisă, cum ar fi tapetul pastel, poate ajuta ca o cameră mică să pară mai mare și mai luminoasă datorită modului în care reflectă lumina.

Pe de altă parte, culorile închise pot micșora un spațiu mare și îl pot face să se simtă mai intim. Acest lucru se datorează faptului că, mai degrabă, nuanțele întunecate absorb lumina decât o reflectă.

 

Un tapet cu modele peisagistice oferă profunzime unui spațiu mic

Picturile murale de peisaj sunt o modalitate excelentă de a crește sentimentul de profunzime într-o cameră. Prin crearea unui perete caracteristic cu un efect captivant, puteți păcăli ochiul să creadă că încăperea este mai mare decât este de fapt. Tapetul din colecția Anambo este un bun exemplu în acest sens, având 12 imagini panoramice, inspirate din vegetația luxuriantă de la tropice.

Pentru mai multe idei de decor cu tapet, vă așteptăm cu drag în magazinul Ton Corner din Bd Ion Mihalache 127 unde puteți vedea întreaga colecție de tapet marca Ressource.

Alte articole interesante