Ce tip de vopsea și ce instrumente aveți nevoie pentru a vopsi mobilierul din PAL. Ghid pas cu pas

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 8 minute

Recondiționarea mobilierului din PAL este o modalitate simplă de a readuce la viață o mobilă veche care nu vă mai place sau care s-a degradat. Cu o vopsea de calitate, câteva instrumente și puțină, obțineți rezultate minunate.

Mobilierul din PAL este o opțiune ieftină atunci când e nevoie să vă decorați casa la un buget restrâns, însă acest tip de mobilier nu rezistă întotdeauna testului timpului. Panourile din PAL sunt fabricate, în principal, din rumeguș, amestecat cu cleiuri din rășini plastice și presate în foi mari. Când sunt folosite pentru mobilier, aceste panouri sunt, de obicei, acoperite cu straturi de furnir de plastic. De-a lungul timpului, furnirul din plastic se poate zgâria, ciobi sau murdări cu pete permanente. Umiditatea poate deteriora, de asemenea, miezul plăcilor, cauzând umflarea lor.

Dacă ați observat că bibliotecă din PAL, masa sau comoda încep să prezinte semne de uzură, este timpul să recondiționați produsul respectiv în loc să îl aruncați. Cea mai ușoară metodă este pur și simplu vopsirea lor prin respectarea pașilor indicați de noi în acest articol. Mai poți citi informații despre procesul de vopsire a mobilierului din PAL și aici.

 

mobilier din PAL si MDF vopsit acasă

 

Vopsirea mobilierului din PAL vă va ajuta să economisiți bani, eliminând nevoia de a cumpăra mobilier nou. În plus, adăugați mai multă personalitate unei piese existente. Puteți folosi șabloane, o culoare de vopsea îndrăzneață sau tapet pentru a îmbunătăți și mai mult obiectele. Dacă te-ai gândit să recondiționezi mobila din PAL de la bucătărie, informează-te despre cum să alegi culoarea vopselei din peste 1000 de culori unice.

Kit-ul pentru vopsirea mobilierului din PAL cuprinde: chit și cuțit pentru aplicarea lui, hârtie abrazivă cu granulație fină, pensulă, trafalet, tavă pentru vopsea, primer și vopsea

 

Reparați daunele existente de pe suprafața mobilierului din PAL

Veți obține cele mai bune rezultate în urma vopsirii mobilierului din PAL dacă curățați cu atenție întreaga piesă de mobilier și reparați orice deteriorare înainte de vopsire.

Mobilierul din PAL se poate ciobi, zgâria sau crăpa destul de ușor. Dacă observați acest tip de deteriorare, începeți prin a umple zona deteriorată cu chit pentru lemn, folosind un cuțit de chit. După aplicare, întindeți bine chitul astfel încât să fie uniform cu restul suprafeței.

Lăsați chitul sau umplutura să se usuce peste noapte. După ce se usucă complet, șlefuiți ușor zona reparată cu șmirghel fin până când suprafața este complet netedă.

Lipiciul care țin furnirul de plastic pe miezul plăcilor se poate slăbi adesea în timp, în special la margini. Acesta poate fi reparat cu un adeziv de contact. Furnirul trebuie să se lipească ferm înainte de a începe procesul de vopsire.

De asemenea, e nevoie să reparați daunele cauzate de apă. Unele piese de mobilier din PAL nu sunt acoperite cu melamină, ci sunt deja vopsite. Pe aceste piese, expunerea indelungată la apă poate crea pete permanente la suprafață. Pentru a repara secțiunile deteriorate de apă ale mobilierului din PAL, îndepărtați zonele deteriorate, apoi umpleți spațiul cu chit pentru lemn și șlefuiți neted.

 

Slefuiți suprafețele din PAL care urmează să fie vopsite

 

slefuirea mobilierului din PAL sau MDF

 

Odată ce toate daunele au fost reparate, este timpul pentru șlefuire. Deoarece mobilierul din PAL melaminat are un finisaj lucios, este dificil ca vopseaua să prindă pe acest tip de suprafață. Pentru a mări șansele ca primerul și vopseaua să adere la suprafața de PAL, e recomandată șlefuirea ei. Citiți mai multe sfaturi despre pregătirea suprafeței înainte de vopsire. Șlefuiți întregul articol de mobilier cu hârtie abrazivă cu granulație fină sau un bloc de șlefuit pentru a îndepărta orice finisaj vechi, lac sau luciu. Scopul nu este de a șlefui melamina, ci pur și simplu de a mătui suprafața și de a-i da „textură” care va ajuta stratul de vopsea să adere. Aveți grijă să nu șlefuiți prea tare pe margini pentru că riscați să ciobiți stratul protector.

 

Aplicați un strat de amorsă pe suprafața mobilierului din PAL

Amorsele sunt necesare pentru a asigura aderența și rezistența vopselei pe care o veți aplica peste mobilier. Amorsa se alege în funcție de materialul din care este construit produsul. Ca regulă generală, pe suprafețele absorbante precum lemnul, folosiți impregnatul universal, iar pe suprafețe blocate, neabsorbante folosiți super-primer. Nu există vopsea PAL sau vopsea MDF specială, aceste materiale nefiind absorbante, se vopsesc cu ajutorul unei amorse de contact, adică cu ajutorul unui super-primer.

Deși puteți folosi un trafalet pentru a aplica amorsa, folosirea unei pensule pentru a aplica un strat subțire vă va ajuta să vă asigurați că amorsa intră în fiecare crăpătură.  Lăsați amorsa să se usuce complet înainte de a aplica orice vopsea. Așteptați între 4-6 ore înainte de a trece la primul strat de vopsea. 

Înainte de a aplica vopseaua, șlefuiți ușor stratul de grund. După șlefuire, îndepărtați orice urmă de praf cu o cârpă fără scame.

 

Aplicați două straturi de vopsea

Dacă este posibil, utilizați un trafalet din microfibră pentru a vopsi mobilierul din PAL. Acest instrument vă asigură că finisajul final este neted și nu prezintă urme evidente de perie. Alegeți cu grijă instrumentele pentru vopsit pentru a vă asigura de un rezultat optim. Atunci când alegeți vopseaua pentru mobilier, cel mai bine este să optați pentru un finisaj lucios. Vopselurile lucioase rezistă la umezeală și sunt mai ușor de curățat, ceea ce este deosebit de important în cazul mobilierului.

 

vopsire mobilier PAL sau MDF

 

Folosiți o culoare care vă inspiră și care se potrivește cromaticii din casa dumneavoastră. Fie că vă plac nuanțele joviale sau cele neutre, aveți o multitudine de opțiuni. De asemenea, puteți opta pentru vopseaua metalizată pentru un aspect inedit. Asigurați-vă că lăsați primul strat să se usuce complet înainte de a-l aplica pe următorul. Recomandăm un minimum de 4-6 ore între straturile de vopsea.

 

mobilier PAL sau MDF vopist

 

Pentru a vă ajuta în procesul de vopsire a mobilierului din PAL, vă așteptăm cu drag în magazinul TonCorner din Bd Ion Mihalache 127, unde puteți alege din peste o mie de culori unice pentru

Alte articole interesante