5 erori comune pe care le facem atunci când alegem culoarea vopselei lavabile

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 8 minute

Când vine vorba de alegerea culorii pentru vopseaua lavabilă pereți de interior, clienții noștri sunt foarte diferiți. Cel mai frecvent, vin in magazin cu anumite opțiuni, pe care îi ajutăm să le calibreze. Mai precis, știu că vor o nuanță de verde sau un neutru și împreună cu consilierii noștri decid tonalitatea și saturația.  La extrema opusă, sunt  persoane care nu știu deloc ce vor, si care se descoperă in magazin. Există și persoane care lasă alegerea în favoarea designer-lui de interior, bazând-se pe „randările” făcute de aceștia. Dar de multe ori, designerii și arhitecții se consultă cu noi și se bazează pe experiența noastră pentru a alege cea mai bună nuanță pentru clienții lor.

În cele ce urmează vom detalia 5 erori comune pe care le-am observat pe parcursul experienței noastre coloristice, erori care odată recuperate, amenajările iau forma și culoarea dorită.

 

1.Nu se ia în considerație emoția pe care dorim să o simțim în spațiul de amenajat.

 

Când avem în showroom clienți care nu știu ce vor, aceasta este prima întrebare pe care o adresăm: Cum doriți să vă simțiți în această cameră? Ca la bunica în bucătărie? Ca pe malul mării? Senzație de spațiu și libertate? Senzație de intimitate și confort?  Toate aceste dispoziții se traduc în culori, materii, forme și alegeri. Țineți cont de ele atunci când alegeți culorile vopselei lavabile, tonalitatea acestora și finisajul sau gradul de luciu al vopselei.

Contrastele acute și culorile vii ne energizează, în timp ce culorile stinse sau neutrele sunt alegerea potrivită atunci când dorim liniște și calm.

 

2.Percepția culorii aleasă dintr-un paletar cu dimensiune mică poate fi total diferită decât percepția acesteia pe perete.

 

Având această experiență, îi facem pe clienții noștri să intuiască culoarea cât mai aproape de real cu ajutorul eșantioanelor A4, a căror suprafața redă nuanța mult mai fidel decât  o suprafață de 3 x 3 cm cât este într-un paletar. Comparația între aceste eșantioane A4 este de asemenea de mare ajutor în percepția corectă a culorii.

mostre  nuante vopsea galbena  

mostre de vopsea nuanțe de rosu caramidatest 100 ml

 

Și, deloc pe ultimul loc, testarea culorilor acasă, cu ajutorul eșantioanelor de 100 ml este cea mai sigură variantă de alegere! Eșantionul de 100 ml acoperă 0,7 mp , o suprafață destul de mare ca să vă puteți decide dacă este sau nu culoarea perfectă! Mostrele de culoare pentru vopsea sunt esențiale în alegerea culorii, află mai multe despre cum poți folosi mostrele de culoare ca să ajungi la culoarea perfectă!

 

mostre de vopsea nuanțe de roșu 

 

3.Nu se ține cont de cantitatea și calitatea luminii din spațiul ce urmează a fi amenajat

 

Cea mai comună eroare este folosirea culorilor „muted”, adică stinse, pe nord. O culoare închisă, este o culoare în care se adaugă pigment negru. O culoare stinsă este o culoare în care se pune negru și alb, adică gri. Aceste culori sunt foarte frumoase la sud, la vest sau chiar la est în funcție de nuanță, dar nepotrivite total în camere cu expunere la nord pentru că se întunecă, devin terne. Alegerea culorilor pentru vopseaua lavabilă de interior ar trebui să țină cont de  orientarea ferestrelor, astfel încât să compensese calitatea luminii. La nord se recomandă culori luminoase, la vest, unde lumina este caldă, se recomandă culori reci, la est unde lumina este asociată cu lumina de neon, sunt potrivite culorile calde. Află mai multe despre culorile reci și culorile calde, unde se potrivesc și de ce, citind acest articol.

Sigur că putem alege orice culoare, indiferent de orientare, dar se modifică tonalitatea și saturația: dacă se dorește un verde închis la nord, vom alege un verde mai cald, cât mai saturat, adică obținut din galben, albastru și cât mai puțin negru, fără alb.

 

4.Nu se ține cont de subtonul culorii principale

 

Subtonul este secretul culorii, foarte important mai ales atunci când vorbim de culorile neutre. O nuanță de alb, poate avea un subton gălbui, roz, verzui. O nuanță de albastru se recomandă a fi susținută armonios de una alb rece, adică cu subton verde sau albastru. Dacă i se asociază un alb cu subton contrastant, roșu sau galben, poate rezulta  o disonanță.

De asemenea, culorile asociate trebuie să aibă aceeași lumină,  asocierea culorilor prăfuite cu nuanțe vibrante este una din erorile clasice în asortarea culorilor. Roz cu roșu sunt culori coordonabile după teoria culorilor, dar dacă rozul este prăfuit și roșul este saturat, combinația este disonantă.

 

5.Nu se ține cont de celelalte elemente de décor din spațiu ce urmează a fi amenajat

 

Culorile elementelor fixe din amenajare trebuiesc luate în considerație atunci când alegem culorile pentru vopseaua de pereți. Culoarea parchetului, culoarea gresiei, a faianței, culoarea tocăriei, sunt elemente care prescriu nuanța pereților.

Lemnul, indiferent de esența acestuia, are o anumită amprentă și o culoare specifică care pleacă de la bej deschis până la maro închis, trecând prin galben ,portocaliu și roșu. Majoritatea celor care vin în magazinul nostru are tendința de a trece cu vederea culoarea parchetului. Clienții doresc anumite culori  sau nuanțe de gri specifice și le este greu să accepte că acestea pur și simplu nu se potrivesc cu nuanța parchetului existent.

Ar mai fi multe de povestit despre armonia culorilor și despre secrete în alegerea vopselei! Vă rugăm trimiteți întrebările voastre la office@toncorner.ro sau vizitați-ne pe Bd. Ion Mihalache 127 pentru a afla cât mai multe detalii despre alegerea culorilor într-o amenajare.

Alte articole interesante