Criterii de alegere a tapetului pentru dormitor

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 5 minute

Criterii de alegere a tapetului pentru dormitor

Tapetul este un element decorativ utilizat în amenajările interioare, destul de greu de ales. Poți să te pierzi ușor între culori, modele de tapet, texturi și stiluri de amenajare. Sunt multe decizii de luat când vine vorba de ce tapet să alegem, și unde să-l folosim. O regulă generală este că atunci când alegem tapetul, întâi și întâi trebuie să ne referim la regulile de alegere a culorii în orice cameră.

tapet cu flori     culori vopsele asociate cu tapet auriu

 

Cum alegi culoarea la tapetul pentru dormitor

Dormitorul, fiind camera unde dormim, deci dorim să ne relaxăm, necesită culori neutre sau închise, reci. Ce este o culoare rece ? Nuanțe de albastru, verde si mov (chiar dacă în nuanța potrivită, movul poate fi și o culoare caldă, deci trebuie să aveți grijă când vine vorba de alegerea acesteia), culori calme si relaxante. Culorile închise la culoare oferă intimitatea de care ai nevoie în dormitor. Pastelurile pot fi o altă opțiune când dormitorul este o cameră nu numai de relaxare, dar si de lucru, de exemplu cu un spațiu de lucru integrat. Oricât de tentant ar fi deci să folosiți un tapet negru sau un tapet gri, acestea nu sunt neapărat cele mai relaxante.

tapet in dormitor

 

Cum alegi tapetul în dormitor, funcție de stilul de amenajare

Pentru stilul de amenajare, trebuie să ne referim la decorul din camera respectivă. Dacă aveți o cameră într-un stil victorian, elegant, atunci un tapet floral sau natural se potrivește perfect. Dacă dormitorul este în stil Modern, puteți alege un tapet   geometric. Dacă dormitorul nu are niciun stil specific, atunci îl puteți înălța cu utilizarea unui tapet cu multe modele și detalii. În acest mod, construiți de fapt un perete accent care va da valoare dormitorului. Cheia este însă ca tapetul ales să nu fie atât de încărcat încât să excite. Fiind în dormitor, e necesar să nu fii distras de modele complicate și astfel să menții o atmosferă de relaxare și odihnă.

 

tapet Heju in dormitor    tapet dormitor cu forme

 

Cum alegi tapetul de dormitor funcție de model

Când vine vorba de modelul pentru tapetul de dormitor, trebuie să ne referim la atributele dormitorului. Un model vertical, în forme de V sau U pot face o cameră să pară mai înaltă. Aceste modele nu trebuie sa fie lineare, cum vedem foarte frecvent: un tapet cu modele naturale, de exemplu cu iederă care dă un efect de cățărare pe perete, creează același efect ca și un tapet cu linii verticale: linia acțiunii  desenului este verticala. Într-un mod similar, un tapet cu o linie de acțiune orizontală poate face o cameră  îngustă să pară mai mare.

 

tapet cu model in V    culori vopsele complementare la tapet in V

 

Cum alegi tapetul de dormitor funcție de textură

Într-un final, textura: marea decizie între mat și lucios. Întorcând-ne la faptul ca dormitorul trebuie să fie un spațiu relaxant, un tapet lucios nu își are locul intr-un dormitor: acesta reflectă lumina și antrenează ochiul, cea ce reduce din starea de calm necesară somnului. Un tapet mat înseamnă un tapet relaxant, deci perfect pentru dormitor.

Alte articole interesante