Cum alegem cea mai potrivită nuanță de alb la vopseaua lavabilă de interior. Ghid în 5 pași

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 6 minute

O vopsea lavabilă de culoare albă poate părea cea mai simplă opțiune atunci când planificați o renovare fiind cea mai populară culoare folosită în decorarea interioarelor. Pe de altă parte, poate fi, de fapt, una dintre cele mai complexe alegeri, deoarece există zeci de nuanțe diferite din care să alegeți cel mai potrivit ton de alb pentru spațiul dumneavoastră.

De la alb cu subtonuri reci și calde, până la alegerea unei nuanțe care să funcționeze cu gradul de luminozitate și celelalte culori prezente în restul încăperii, există o gamă de factori diferiți de luat în considerare înainte de a începe decorarea unui spațiu cu vopsea de interior albă.

Albul este una dintre cele mai atemporale și populare culori de folosit în designul de interior, iar alegerea exactă a tonului potrivit de care aveți nevoie, necesită o atenție sporită, așa că venim în ajutorul dumneavoastră pentru a vă ghida în călătoria dumneavoastră de a găsi cea mai bună vopsea albă pentru orice tip de locuință.

 

hol vopsit în alb rece living vopsit in alb cald

 

1. Pentru a decide subtonul culorii albe, comparați nuanța aleasă lângă un alb pur

Cum subtonurile de alb pot fi foarte subtile și greu de identificat, întotdeauna funcționează să comparați albul ales lângă un alb pur. Este imposibil să judecați subtonul culorii fără acest contrast.

Albul poate fi într-adevăr dramatic dacă este folosit într-un mod foarte hotărât atât pe pereți, cât și pe lemn sau dacă este în contrast cu un ton cu adevărat întunecat. Albul complet pe pereți și pe tavane creează o declarație cu adevărat puternică, așa că e nevoie să judecați bine înainte de a alege tonul de alb.

Albul mai rece precum Saint Jean (ANB02) oferă mai multă putere decât tonurile mai calde care sunt concepute pentru a înmuia atmosfera dintr-un spațiu. Albul pe bază de roșu și galben, cum ar fi Neige (SL01) sau Creme Cafe (S117) sunt întotdeauna considerate a fi mai blânde și drăguțe, așa că sunt adesea populare în dormitoare, în timp ce simple Paradis Blanc (ANB01) nu eșuează niciodată în bucătării, fiind un ton neutru.

 

living vopsit in alb crem

 

2. Testați vopseaua albă în lumina naturală din diferite perioade ale zilei

Un  alb ales greșit poate arăta dur, monoton sau poate avea un subton de culoare care pur și simplu nu dă bine pe perete în comparație cu celelalte culori. Este, de asemenea, important să înțelegem cum aspectul culorilor tinde să se schimbe pe parcursul zilei odată cu schimbarea tonurilor în lumina naturală, precum și sub influența diferitelor surse de lumină artificială.

Vopseaua de interior de culoare albă este deosebit de predispusă să ia diferite tonuri de dimineața până seara. Asigurați-vă că testați culoarea înainte de a cumpăra vopseaua lavabilă. Eșantioanele noastre de vopsea sunt special concepute pentru a vă ușura munca în alegerea tonului potrivit de alb prin testarea lor în diferite camere.

Alegerea unei nuanțe mai calde funcționează deosebit de bine într-un spațiu umbrit întunecat, datorită subtonurilor roz, mai ales atunci când sunt însoțite de culori și texturi naturale în cuverturi, perne și țesături. În încăperile cu multă lumină naturală, orice subton cald - cum ar fi galben, roșu sau maro - va fi amplificat pentru a crea o senzație relaxantă și liniștitoare.

 

3. Nu același tip de vopsea albă se poate potrivi pentru toate încăperile din casă

Vopsea lavabilă albă este una dintre cele mai populare culori din lume și, prin urmare, nu este de mirare că există atât de multe subtonuri dintre care să alegeți. Cel mai bun sfat pentru găsirea albului perfect este să vă amintiți că același alb va arăta diferit în camere diferite și, prin urmare, poate fi necesar să alegeți mai multe tipuri de alb pentru pereții din casă.

Când vă gândiți la vopsea albă, probabil că vă gândiți la o nuanță strălucitoare, radiantă, dar adevărul este că există atât de multe tipuri de alb, lucru care vă poate îngreuna alegerea.

Pentru camerele mai luminoase, orientate spre sud, nuanțele de alb, mai reci sunt perfecte pentru a reflecta mediul însorit și pentru a îmbunătăți senzația de aerisire. Alternativ, alburile moi, cu note de roz și auriu, cum ar fi Athos (OROC01) sunt indicate pentru a adăuga căldură și profunzime și pentru a deschide camere mai mici, în special în dormitoarele. Pentru spații mai mari, vă recomandăm să optați pentru un alb neutru precum Finca (RMDV01) sau Innocence (FOR01), pentru a ajuta la crearea sentimentului de spațialitate, fără a-l face să se simtă steril.

 

4. Înțelegeți importanța subtonurilor înainte să alegeți tonul de alb

Când selectați o vopsea lavabilă de culoare albă, în primul rând, luați în considerare subtonurile din culoare, deoarece acest lucru poate să nu fie imediat evident și totuși va avea un impact asupra finisajului general. Un alb pe bază de albastru va face o cameră să pară mai strălucitoare și mai rece, un alb pe bază de maro sau un alb cu o nuanță de galben va aduce căldură și confort unui spațiu, un alb pe bază de verde va aduce o senzație de prospețime unei încăperi, iar un alb murdar va avea un impact mai subtil. Vă încurajăm să testați mai multe tipuri de alb pe pereți pentru a vedea impactul lor vizual de-a lungul mai multor zile. Vă place să aveți camere care vă inspiră căldură și intimitate? Sau mai degrabă, vă place senzația de curat, spațialitate și ordine?

 

living in alb pur   amenajare living alb

 

hol cu living vopsit în alb  living in mai mute nuante alb

 

5. Luați în considerare celelalte culori și texturi din spațiul de locuit

Țineți cont întotdeauna de alte culori pe care le veți folosi în schema cromatică și, desigur, de tonurile existente, apoi puteți alege un alb complementar.

De exemplu, dacă sunteți în căutarea unei scheme cromatice calde, pentru a locui într-un spațiu care include și culoarea roz, dar și lemn închis la culoare, atunci un alb cu o bază caldă va fi cel mai potrivit. Dacă amenajarea cuprinde materiale naturale precum parchet de stejar, atunci un alb cald ar fi cel mai potrivit. Dacă o cameră are podea din beton și elemente de decor minimaliste, în culori neutre, atunci un alb mai cald va asigura că respectiva cameră nu se simte prea aspră și neprimitoare.

Dacă accesoriile din locuință sunt în partea caldă a spectrului, alegeți un alb cu subtonuri calde, cum ar fi nuanțe cremoase de unt sau bej.

Albul rece are nuanțe de albastru sau gri și se potrivește bine cu nuanțe precum albastru, gri și violet. Albul pur nu este nuanțat, ceea ce înseamnă că poate funcționa bine cu toate culorile, dar este, de obicei, rezervat pentru ornamente, uși, rafturi și alte elemente arhitecturale. În plus, e important de știut faptul că albul pur poate părea prea dur din punct de vedere vizual, mai ales în combinație cu alte culori saturate sau închise. Tocmai de aceea, un alb puțin nuanțat este mult mai plăcut privirii și integrează mult mai armonios celelalte culori folosite într-o amenajare interioară.

Pentru a alegea albul perfect în locuința dumneavoastră, vă invităm în magazinul Ton Corner de pe Bd Ion Mihalache, 127 pentru a testa diferite tipuri de vopsea lavabilă de culoare albă.

Alte articole interesante