Cum decorăm cu vopseaua lavabilă roșie. Trei tonuri de roșu și trei subtonuri adiacente

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 24 minute

 

Roșul este o culoare palpitantă. Vopseaua lavabilă de culoare roșie oferă tonus și energie unei încăperi. De asemenea, asociem culoarea roșie cu pasiunea sau jovialitatea. Cu toate acestea, culoarea roșie nu este atât de versatilă precum verdele, de exemplu. Ne este mult mai greu să optăm pentru o vopsea lavabilă de culoare roșie pentru pereții casei noastre. Din acest motiv, venim în ajutorul dumneavoastră cu un mic ghid de folosire al vopselei lavabile roșie.

 

Particularități vopsea lavabilă roșie

 

Indiferent dacă evidențiați o schemă cromatică adăugând accente de roșu sau dacă vopsiți pereții din tavan până în podea cu o vopsea lavabilă roșie, această culoare are forța de a schimba cu totul ambientul unui decor. Atrage atenția, dar și stârnește curiozitatea. Culoarea roșie este precum o curiozitate nesatisfăcută care ne intrigă. La Toncorner găsiți peste 100 de nuanțe de roșu la vopseaua lavabilă de interior.

 

peste 130 nuanțe de rosu la vopseaua lavabila  peste 130 nuante de rosu la vopsea lavabila interior

 

Roșul are cea mai lungă lungime de undă vizuală dintre toate culorile, ceea ce îl face și mai de impact. Roșul este renumit pentru stimularea apetitului, a unei conversației bune și a dragostei, fiind o culoare preferențială pentru spațiile unde este nevoie de energie, vigoare și pasiune.

Poate că vopseaua lavabilă de culoare roșie e nevoie să fie dozată cel mai bine atunci când vine vorba de locuința dumneavoastră. Folosit armonios într-o încăpere, roșul poate fi seducător, incitant, stimulator. Folosit inadecvat, roșul poate deveni obraznic, impertinent, respingător. Este foarte fină linia dintre cele două planuri atunci când decidem să folosim culoarea roșie pentru a decora un interior.

 

combinatie rosu cu verde

 

Scheme cromatice în combinație cu vopseaua lavabilă roșie

 

Roșul are personalitate și intervine peste orice altă culoare. Tocmai din acest motiv recomandăm să îl folosiți în combinație cu nuanțe care să îl susțină și care, împreună, să contrasteze într-un mod prietenos. Pentru o schemă cromatică armonioasă e important să mențineți tonul culorilor.

În funcție de atmosfera pe care doriți să o creați, sunt totuși câteva opțiuni câștigătoare pentru o combinație reușită. Griurile, grejurile și off-white-urile sunt culori neutre care pot susține culoarea roșie dacă sunt alese  în tonuri apropiate. De asemenea, albul și negrul pot fi foarte îndrăznețe în combinație cu roșu.

 

bucatarie perete rosu      hol rosu negru cu alb

combinatie rosu, alb si negru amenajare

 

Dacă preferați tonurile foarte închise de roșu precum burgundy, atunci verdele măslină sau chiar accentele aurii sunt opțiuni pe care să le luați în considerare.

 

Recomandări de amenajări cu vopseaua lavabilă roșie

 

Chiar dacă ideea de a folosi o vopsea de culoare roșie în locuința dumneavoastră poate părea descurajantă, aplicată în anumite spații poate fi o opțiune atrăgătoare. Un dormitor unde predomină culoarea roșie poate fi seducător, incitant. Un hol sau casa scării care beneficiază de mult roșu poate fi o sursă de energie și de bună-dispoziție.

 

usa vopsita in rosu  vopsea rosie

tablie pat rosie   dormitor rosu

 

Dacă închideți culoarea cu două sau trei tonuri și optați pentru bordo, carmin sau burgundy, atunci aveți libertate de mișcare mult mai mare. O bucătărie unde predomină roșul închis, intens și pătrunzător ne duce cu gândul la abundență și la căldura cinelor în familie. Spațiul de zi este și el adecvat pentru a sta sub aura culorii bordo, de exemplu. Poate fi intim, romantic, așezat. Să nu uităm că tonurile închise creează impresia de apropiere și aduce spațiul mai aproape de subiect, ceea ce amplifică sentimentul de intimitate. Imaginați-vă fundalul unui living vopsit cu un burgundy plin, intens, care este potențat de căldura unor lumânări într-o seară petrecută în familie. Roșul închis poate deschide mediul pentru conversații pline cu sens. Roșul poate susține un cadru social prin puterea și prezența lui în cameră.

 

Ce nuanțe de roșu recomandăm pentru vopseaua lavabilă de interior?

 

Am ales trei nuanțe de roșu din colecția Ressource pe care le recomandăm în decorarea locuinței dumneavoastră. 

 

nuanțe de roșu la vopsea lavabila

 

Roșul Rouge 1303 (IT07) din colecția Itineraires este cel mai luminos roșu din selecția noastră. Este jovial, plin de lumină și reflectă această energie atât într-o cameră mai întunecată, cât și într-o încăpere luminoasă.

 

Rosu IT07  rosu SL14rosu POP20

 

Dacă vi se pare prea saturat pentru a-l folosi pe tot peretele, nu ezitați să îl folosiți pe suprafeșe mai mici care să scoată în evidență detalii arhitecturale sau chiar pentru vopisrea anumitor piese de mobilier. Poate fi culoarea vedetă dintr-o încăpere chiar și în cantități mai mici.

Coquelicot (SL14) din colecția Sarah Lavoine este un ton mai închis decât cel precedent, dar și cu un subton mai cald. Acest tip de roșu este cald și primitor. Se poate folosi cu încredere inclusiv pe suprafețe mai mari.

Rapture (POP 20) din coleția The 1960’s Colours este un roșu chiar mai stins decât cele două menționate mai sus. Această nuanță este culoarea vinului vechi. Inspiră savoare, intimitate și rafinament. Aplicat în camera de zi, poate transforma cu totul ambientul făcându-l mai primitor și mai familiar.

Vorbim despre un roșu saturat, dar care nu frapează prin cantitatea de pigment folosită. Dacă un roșu aprins nu este pe gustul dumneavoastră, atunci aceasta este o alternativă de reținut

 

Trei alternative pentru vopseaua lavabilă roșie

 

Am selectat din colecția Ressource și trei opțiuni care să vină în ajutorul dumneavoastră dacă nuanțele de roșu sunt poate prea îndrăznețe.

 

alternative nuanțe de roșu la vopsea lavabila

 

Amish red (RSB 39) din colecția Serge Bensimon este un burgundy stins, adânc, plin de personalitate. Se poate folosi cu încredere și pe suprafețe extinse și se combină frumos cu tonuri de off-white, dar și verde olive, de exemplu. Un derivat al culorii roșie, Amish Red este o nuanță mai așezată și mai statornică decât roșul clasic.

Degustation (TP06) din colecția Paris Terrasses este tot un burgundy stins, însă cu un subton maroniu. Aplicat pe pereți care nu beneficiază de lumină naturală, se poate închide și mai mult. În lumină naturală, intensitatea roșului din el se amplifică, însă fără a epata sau deranja. Se poate combina inclusiv cu tonuri de roșu. Prezența lui transmite eleganță, rafinament și poate oferi o stare de calm și tihnă. Poate fi aplicat în orice tip de încăpere atâta timp cât se ține cont de gradul de luminozitate al încăperii.

Piment (SL24) din colecția Sarah Lavoine este tot un burgundy, dar cu un subton de magenta. Puțin mai îndrăzneț, mai zglobiu și mai feminin, această nuanță este mult mai dulce decât cele doua menționate mai sus. Fiind o culoare destul de stinsă, se poate folosi în siguranță pe orice suprafață dorită. Este o culoare care oferă stil unei încăperi și care vorbește de la sine.

 

Rosu SL24  Rosu TP06   Rosu RSB39

 

Realizarea unui decor cu ajutorul vopselei lavabile de culoare roșie este o modalitate excelentă de a crea un mediu cald, pasional, învăluitor. Vă încurajăm să dați o șansă acestei culori care vibrează, energizează și care poate fi o sursă de bună-dispoziție, dar și un stimulent bun pentru activitățile zilnice.

Vă invităm cu drag în magazinul Ton Corner din Ion Mihalache 127 pentru a alege împreună tonurile de roșu potrivite locuinței dumneavoastre.

Alte articole interesante