Diferența dintre culorile reci și cele calde în design-ul de interior. Cum știm ce culoare alegem pentru o vopsea lavabilă de interior

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 7 minute

Paleta culorilor este împărțită aproximativ în două grupuri de culori: culori calde și culori reci. Roșu, galben, portocaliu și bej sunt calde. Albastru, verde și gri sunt culori reci. Dacă vă uitați la roata culorilor, culorile calde sunt pe o parte a roții, iar culorile reci sunt pe a doua jumătate a roții. Acolo unde se întâlnesc, se amestecă, formând câteva tonuri hibride precum verdele și violetul. Aceste culori pot fi mai calde sau mai reci, în funcție de subtonul lor. De exemplu, verdele lime are mult galben în el și, prin urmare, este o culoare caldă, în timp ce un verde marin are mai mult albastru și, prin urmare, este rece.

Culorile calde evocă energie și sentimente de căldură, în timp ce culorile reci evocă sentimente de liniște și calm. Înțelegerea culorilor calde și celor reci poate ajuta la alegerile culorilor într-o amenajare de interior.

vopsea caramizie   vopsea albastră în living

 

Vopsea lavabilă în culori calde sau reci pentru o locuință? Cum știm ce alegere să facem?

 

Culorile calde sunt stimulatoare. Prin urmare, le recomndăm să le folosiți în camerele unde există multă activitate sau în zonele de socializare ale casei.

Tonurile de roșu, portocaliu, galben și bejurile posedă toate calitățile căldurii, amintindu-ne de foc, căldură și pasiune. Acesta este motivul pentru care roșul este cea mai de succes culoare din societatea noastră de consum și reprezintă embleme precum Coca-Cola, Ferrari sau rujul roșu. Prin urmare, culorile calde sunt recomandate în camerele cu cel mai mare trafic din casă., cum ar fi camera de zi, sufrageria și bucătăria. Ele vor stimula și încuraja un comportament cald, social, primitor.

 

vopsea orange vopsea rosu caramiziu

 

Culorile reci sunt liniștitoare. Folosiți-le în camere unde vă doriți intimitate. Tonurile de albastru din roata culorilor, împreună cu cele de verde, gri și off-white-urile reci, posedă toate calitățile de a ne calma emoțiile și de a ne concentra gândurile. În timp ce inima noastră dorește căldură, mintea noastră tânjește după răcoare pentru a se concentra și a avea rezultate favorabile. Acesta este motivul pentru care tonurile reci de albastru sunt des întâlnite în comunitatea de afaceri și reprezintă simboluri puternice precum IBM sau General Motors. Aceste culori sunt, de asemenea, reprezentate pe scară largă de costumele și cămășile pentru bărbați, precum și de uniformele de poliție

 

vopsea albastra  vopsea albastru inchis

 

Prin urmare, culorile reci sunt ideale în camerele în care concentrarea și calmul sunt cele mai importante și unde confidențialitatea este necesară, cum ar fi biroul sau baia.

Se ridică, de asemenea, întrebarea ce culoare de vopsea lavabilă alegem pentru dormitor. Majoritatea oamenilor nu își doresc atât de multă emoție în dormitorul lor de acasă în fiecare seară încât să aleagă culori calde, pasionale precum roșul. Așadar, și aici culorile reci sunt cea mai bună alegere. Culorile reci promovează un somn calm și odihnitor.

 

Vopsea lavabilă în tonuri de alb și negru. Cald sau rece?

Deși albul și negrul nu se consideră culori în sine, ele au proprietăți care transmit un sentiment rece sau cald în amenajările de interior. Albul are un efect de răcire, în timp ce negrul tinde să se simtă mai cald. Dacă această afirmație este surprinzătoare, gândiți-vă la modul în care albul poate ajuta la senzația de răcire a unei încăperi într-un climat cald.

Totodată, atunci când vopsiți o cameră cu vopsea lavabilă de culoare albă, este posibil să simțiți nevoia să încorporați note de culoare strălucitoare sau un alt element de căldură pentru a o face confortabilă din punct de vedere fizic. Pe de altă parte, negrul este instantaneu cald și trebuie folosit cu moderație pentru a nu copleși. Câteva accente de negru într-o cameră atrag imediat atenția privitorului.

 

vopsea neagra  vopsea lavabilă albă

 

Vopsea lavabilă în culori neutre. Calde sau reci?

Culorile neutre au marele avantaj de a fi foarte flexibile în amenajările de interior. Aceste culori sunt printre favoritele designerilor și sunt versatile, potrivindu-se în aproape orice idee de amenajare. Neutrele acoperă un peisaj amețitor de vast de bejuri, la culorile de piatră și, în sfârșit, până la alb deschis și gri.

 

vopsea neutra  vopsea neutra

 

Neutrele sunt rareori incitante în sine, dar pot fi incredibil de sofisticate atunci când sunt asociate corect și însoțite de o culoare principală în mijlocul lor. Recomandăm să folosiți o gamă largă de culori neutre și să le utilizați ca bază pentru orice cameră alături de o culoare pe care o iubiți.

În funcție de subtonul lor, neutrele pot avea și ele tente calde sau reci. O vopsea lavabilă de culoare gri, poate avea subton galben pentru un plus de căldură sau un subton albastru pentru un plus de profunzime. De asemenea, alegerea vopselei lavabile de culoare albă este o decizie importantă deoarece adăugarea unui pigment colorat în vopsea poate influența dramatic subtonul albului, mai ales când este la lumină naturală.

 

Sfaturi pentru combinarea culorilor calde și reci într-o amenajare de interior.

Ținând cont de toate acestea, atunci când proiectați design-ul unei camere, cel mai bine este să decideți dinainte estetica pe care o doriți, apoi să rămâneți la ea și să alegeți culorile în funcție de emoția pe care doriți să o transmiteți.

Nu întotdeauna este recomandat să contrabalansați culorile calde prin adăugarea unor elemente reci sau invers. Armonia unei camere este dată chiar și de folosirea doar unei singure categorii de culori, folosindu-vă de tonuri diferite. De exemplu, nu recomandăm să vopsiți bucătăria în verde (rece) când aveți o podea de teracotă (caldă) și feronerie cu finisaj auriu (caldă). În schimb, optați pentru o nuanță plăcută de galben sau fildeș.

Amestecați palete calde și reci, doar dacă vă doriți ca o cameră să fie intenționat funky, neobișnuită sau după un stil mult mai sofisticat.

Urmați regula 80/20 atunci când utilizați culori calde versus reci: utilizați cu moderație culori puternice pentru a puncta o cameră, nu a o defini. O regulă bună este să folosiți 80% culori neutre și 20% culori puternice.

Vă invităm cu drag în magazinul Ton Corner de pe Bd Ion Mihalache 127 cu peste o mie de culori semnate de designeri internaționali.

Alte articole interesante