Ghid în 3 pași pentru vopsirea caloriferelor. Cum alegeți culoarea și finisajul pentru calorifere

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 8 minute

Caloriferele dintr-o locuință sunt obiecte pe care nu le schimbăm prea des și pe care le păstrăm vreme de mai bine de 10 ani. Chiar dacă, în mod normal, practicabilitatea lor este mai importantă decât aspectul lor, în ultimii ani, designerii de interior au început să găsească soluții pentru a le integra mai bine în decorul casei.

Avantajele vopsirii caloriferelor dintr-o locuință

Vopsirea caloriferelor are mai multe beneficii. Bineînțeles, partea estetică este una dintre ele. Caloriferele vechi, din fontă, ajung să se îngălbenească de-a lungul anilor și să aibă un aspect demodat. De asemenea, nu întotdeauna albul este cea mai bună variantă pentru a integra un calorifer în decorul casei. Totodată, caloriferele moderne, din aluminiu, sunt mai sensibile la umiditatea ridicată din anumite încăperi, precum baia, și pot rugini în timp. Vopseaua, protejează un calorifer împotriva ruginei și a zgârieturilor fără a afecta funcționalitatea acestuia și oferindu-i un aspect modern.

 

Cum alegeți culoarea pentru a vopsi un calorifer

Cel mai important în alegerea culorii este să vă uitați la schema cromatică pe care o aveți în camera respectivă. Un calorifer alb se potrivește cel mai bine pe un findal alb. Dar dacă preferați culorile susținute precum antracit, griuri închise, verdele pădure sau orice altă culoare plină, atunci puteți să mascați caloriferul vopsindu-l în culoarea peretelui pe care este prins.

Puteți lua în calcul și varianta în care să folosiți o culoare complet nouă pentru schema cromatică din locuința dumneavoastră, astfel încât să creeze contrast cu restul culorilor. Dacă vă doriți un decor pop, în care să jonglați cu mai multe culori retro, atunci puteți, de asemenea, să alegeți o culoare îndrăzneață pentru calorifere precum burgundy, galben sau chiar magenta.

 

Alegerea finisajului pentru vopsirea caloriferelor

Recomandăm folosirea unui finisaj satinat care se poate curăța cu ușurință și care rezistă murdăriei și traficului dintr-o încăpere. Satin Veloute are un finisaj plin și garnisant, ușor catifelat. Vopseaua Satin Veloute este ușor de utilizat și ideală pentru valorizarea culorilor susținute. Este recomandată pentru spații cu trafic intens și se potrivește inclusiv în camerele umede. Perfect lavabilă, vopseaua Satin Veloute, suportă spălare cu agenți chimici și este rezistentă la frecare.

Dacă vă doriți un finisaj complet mat pentru a-l asorta cu finisajul pereților, atuncă vă recomandăm vopseaua Laque Mate. Este o vopsea poliuretanică, mată, diluabilă cu apă și cu aspect neted.  Finisajul la atingere este dulce si catifelat. Vopseaua Laque Mate este foarte rezistentă la abraziune umedă, fiind perfect lavabilă, inclusiv pentru spălarea abrazivă cu agenți chimici.

 

vopsit calorifer

calorifer vopsit mat

calorifer vopsit mat

 

Cum să vopsiți un calorifer pas cu pas

 

1 Pregătiți caloriferul

Pentru un radiator funcțional, rotiți supapa de control (situată în apropierea bazei unității) în sensul acelor de ceasornic până ajunge în poziția „oprit” sau complet închis și lăsați unitatea să se răcească complet.

Degresați caloriferul cu alcool sau diluant și ștergeți-l temeinic de praf sau alte impurități. Dacă aveți situația în care caloriferul a mai fost vopsit, iar vopseaua veche începe să se curețe, atunci e nevoie să decapați vopseaua existentă. Important este să aveți o suprafață netedetă care poate fi vopsită. Pentru a testa vopseaua existentă, șlefuiți o zonă mică de pe suprafața caloriferului pentru a vedea stabilitatea stratului de vopsea.

 

2. Aplicați un strat de primer

Dacă aveți un calorifer în stare perfectă, fără urmă de rugină și fără vopsea care se exfoliază, atunci aplicați un strat de Superprimer. Folosiți o pensulă cu păr sintetic pentru a ascunde urmele de pensulație.

Dacă aveți un calorifer care deja are urme de rugină pe el – de cele mai multe ori, rugina se instalează în partea inferioară a caloriferului – atunci aveție nevoie de o pregătire în prealabil. Cu un șmirghel fin îndepărtați urmele de rugină, îndepărtați cu o cârpă umedă sau cu alcool praful obținut în urma șlefuirii și lăsați caloriferul să se usuce. Aplicați un strat de primer anti-rugină pe întreaga suprafață afectată de rugină pentru a proteja metalul. După ce primerul anti-rugină s-a uscat, aplicați un strat de superprimer  și lăsați-l să se usuce în jur de 4-6 ore până la aplicarea primului strat de vopsea. Superprimerul este o amorsă de contact care se aplică pe suprafațe blocate, permițând aderența vopselei.

 

3. Vopsirea caloriferului cu două straturi de vopsea

Aplicați 2 straturi de vopsea, lăsând minim 4-6 ore de uscare între cele două straturi. Folosiți o pensulă cu păr sintetic și folosiți mișcări uniforme pentru a evita să lăsați urme de pensulație. Nu este nevoie de lac sau alt tip de protecție. Finisajele Satin Veloute și Laque Mate sunt ideale pentru astfel de suprafețe.

 

Pentru consultanță cromatică și mai multe sfaturi legate de vopsirea caloriferelor din locuința dumneavoastră, vă invităm în magazinul Ton Corner din Bd Ion Mihalache 127.

Alte articole interesante