O baie vopsită în tonuri închise sau deschise? Ce tip de vopsea lavabilă alegeți pentru sala de baie

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 6 minute

Cum design-ul de interior în ziua de astăzi este tot mai versatil și mai dinamic, se ridică întrebarea dacă vopsim sala de baie în tonuri închise sau, mai degrabă, în tonuri deschise. De asemenea, e nevoie să știți care sunt diferențele principale dintre cele două opțiuni și ce avantaje aduce fiecare dintre ele.

Când alegeți schema cromatică pentru baie, veți dori să luați în considerare starea de spirit pe care doriți să o creați care este la fel de importantă precum stilul arhitectural sau preferințele personale. În timp ce tonurile neutre, deschise sunt, de obicei, considerate calmante și liniștitoare, perfecte pentru o baie relaxantă, este la fel de adevărat este că tonurile închise au și ele multe de oferit la rândul lor. Pe de altă parte, e nevoie să țineți cont și de intensitatea lumii naturale și de orientarea camerei, dar și de restul alegerilor cromatice ale locuinței. De asemeena, ce efect ambiental are tonul culorilor din baia dumneavoastră?

În acest articol găsiți un mic ghid care să vă ajute să luați o decizie cromatică pentru baia din locuința dumneavoastră.

 

Avantajele unei băi vopsite cu vopsea lavabilă în culori deschise

Băile inspirate din palete luminoase pot aduce prospețime și o senzație de calm. Într-o baie cu ferestre de dimensiuni generoase, este nevoie să maximizați lumina naturală din cameră pentru a spori senzația de spațiu. Acest lucru poate fi deosebit de important în băile compacte, folosind oglinzi și alte suprafețe lucioase, cum ar fi gresia, pentru a reflecta lumina soarelui, spre deosebire de culorile mate, închise care tind să o absoarbă.

Băile vopsite în nuanțe de alb sau alte culori deschise vă vor face, de asemenea, să vă vedeți bine pentru aplicarea machiajului sau bărbierit, deși iluminarea din zona oglinzii poate fi folosită pentru a obține același efect în schemele cromatice mai întunecate.

 

baie vopsita in alb baie roz

baie neutra deschis  baie verde pal menta

 

Culorile deschise, reflectorizante fac ca un spațiu îngust să se simtă luminos și spațios, deși finisajul faianței și al gresiei contribuie și el foarte mult la cum ne raportăm la spațiul din baie.

Nu se poate nega impactul vizual de mărire al spațiului oferit de culorile deschise, spre deosebire de culorile mai închise. Cu toate acestea, este recomandat ca o baie vopsită în culori luminoase să beneficieze și de textură care este dată de finisajele băii sau chiar de accesoriile din baie. Acest lucru va împiedica o baie de culoare deschisă să se simtă rece și neprimitoare.

O altă soluție la îndemână pentru o sală de baie rece și neprimitoare este folosirea unui neutru cu subton cald, nu rece. Dacă doriți să rămâneți în zona tonurilor luminoase, optați pentru un alb cu puțin pigment galben în el sau poate un bej subtil și elegant. Există alb cald și alb rece, gri pal cald și gri pal rece – și așa mai departe. Este important să vă asigurați că baia dumneavoastră este caldă pentru a fi primitoare. Chiar și schimbarea becurilor reci în favoarea celor mai calde poate fi de ajutor.

 

Avantajele unei băi vopsite cu vopsea lavabilă în culori închise

O baie mică sau un dressing se pretează la alegeri îndrăznețe de design și oferă șansa de a experimenta în moduri care ar putea fi copleșitoare în camerele mai mari din casă deoarece folosirea culorilor închise creează un efect dramatic instantaneu.

Suprafețele reflectorizante, cum ar fi marmura și oglinzile, ajută la răspândirea luminii în interiorul camerei chiar și în spațiile în care există lumină naturală limitată sau nu există, ceea ce este adesea cazul băii.

O vopsea lavabilă în tonuri întunecate oferă adâncime și contrast, ceea ce ne permite să experimentăm cu nuanțe considerate neobișnuite pentru baie. Oricât de tentant este să folosiți tonuri dechise pentru a maximiza spațiul deoarece culorile deschise vor face o cameră să se simtă mai mare, uneori merită să mergeți în direcția opusă. Culoarea închisă poate introduce profunzime într-o schemă cromatică, diminuând sentimentul compact al unei camere și creând o senzație de cocoon care se potrivește unui spațiu retras precum baia.

 

baie albastru inchis  dulpa baie vopsit albastru inchis

 

Dacă aveți puțină lumină naturală, mergeți în această direcție și alegeți nuanțe mai închise pentru a crea un refugiu confortabil pentru relaxare. Folosirea culorilor închise oferă, de asemenea, opțiunea de a crea contrast cu nuanțe sau modele mai deschise și ,totdată, permite ca accesoriile băii în culori aurii sau bronz să aibă un impact real. Iluminatul este esențial într-o baie care nu dispune de lumină naturală și este vopsită în tonuri închise. Aveți nevoie chiar de mai multe surse de iluminat, cu intensități diferite sau cu lumină reglabilă.

De asemenea, țineți cont de faptul că vă priviți într-o oglindă într-un spațiu unde lumina emisă de alegerea culorii peretelui se va reflecta într-o anumită măsură pe fața dumneavoastră. Așadar, dacă acesta este un spațiu în care machiajul este o activitate zilnică, alegeți cu atenție culorile. Verdele și albastrul vă pot face să arătați palidă, de exemplu.

Dacă aveți îndoieli cu privire la tonul culorilor dintr-o baie, este important să rețineți că o schemă cromatică luminoasă se va simți întotdeauna clară, proaspătă și calmă – o alegere atemporală, perfectă pentru o baie de familie, la fel de mult ca și pentru o baie luxoasă, asemănătoare unui refugiu. Dacă, în schimb, vă doriți un aspect mai deosebit și mai surprinzător, cu mult impact, o schemă cromatică întunecată poate fi o alegerea câștigătoare - mai ales într-o baie mică sau într-una cu lumină naturală minimă, unde o alegere îndrăzneață poate crea un refugiu de căldură și relaxare.

Pentru consultanță cromatică pentru baia dumneavoastră, vă așteptăm în magazinul Ton Corner de pe Bd Ion Mihalache 127, cu peste o mie de culori din care să alegeți cele mai potrivite nuanțe pentru locuința dumneavoastră.

Alte articole interesante