Plintă albă sau colorată? Ce culoare de vopsea lavabilă interior alegem pentru plintă?

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 6 minute

Plintă albă sau colorată?  Ce culoare de vopsea lavabilă interior alegem pentru plintă?

 

Săptămâna aceasta ne concentrăm atenția asupra detaliilor. De cele mai multe ori, povestim în cadrul blogului nostru despre amenajări interioare mari și importante, despre cum să renovăm cu vopsea lavabilă de interior  încăperi întregi, despre compoziție cromatică, despre flow-ul culorilor în casă, despre tapet și paleta de culori pentru interior.

Astăzi însă, vrem să ne oprim atenția asupra detaliilor care, puse într-un context favorabil, pot schimba definitoriu ambientul unei încăperi. Plinta este acel detaliu care poate trece neobservat sau care, din contră, poate aduce o notă distinctivă spațiului de locuit. Vă ajutăm să luați cele mai bune decizii când vine vorba de alegerea culorii pentru plinta din locuința dumneavoastră!

Pentru a alege culoarea perfectă pentru plintă, trebuie să țineți cont de mai multe lucruri, dar în special de contrastul cu restul elementelor din încăpere de compoziția cromatică pe care doriți să o creați.

 

 

Plinta albă

De cele mai multe ori, albul este culoarea favorită pentru a vopsi plinta, însă aceasta nu este neapărat alegerea corectă sau cea mai potrivită.  Dacă și pereții din cameră sunt tot albi sau în tonuri de alb, atunci plinta albă face parte din ambient - nu va ieși în evidență.

plinta alba living   plinta alba cu pereti albi

 

Contrastul maxim este greu de reușit deoarece poate distruge balanța cromatică a unei camere. Cel mai ușor mod de a realiza acest contrast este atunci când vopsiți pereții într-o culoare închisă precum verde închis sau albastru, iar plinta o vopsiți albă. Acesta este stilul clasic de decorare care nu dă greș întrucât este simplu de creat și oferă siguranța că nu va distruge balanța decorativă a camerei. Culorile închise atenuează strălucirea albului si creează un efect plăcut ochilor.

 

plinta laba in living vopsit cu decorativa Stucco   plinta alba cu pereti vopsiti in verde inchis    

 

 

Când alegeți o culoare separată pentru plintă însă, aceasta trebuie să fie în concordanță cu restul culorilor din încăpere. De exemplu, o plintă verde închis nu se potrivește cu niște pereți galbeni. Există, de asemenea, pericolul de a încărca prea tare camera cu aceste detalii, de aceea recomandăm sfatul unui specialist care poate armoniza cu succes toate culorile dintr-o încăpere.

 

Plintă vopsită în contrast minim

Cele mai populare culori de decorare în acest moment sunt nuanțele de interior off-white sau crem. O plintă vopsită în câteva tonuri mai deschise decât culoare de bază este un mod simplu de a adăuga efectul de spațiu unei camere.

În plus, o plintă vopsită într-un ton mai luminos decât culoarea predominantă din respectiva încăpere, este și opțiunea cea mai sigură și  cea mai populară. În sens opus, o nuanță mai închisă cu un ton sau două, este o opțiune modernă și puțin mai neobișnuită, dar la fel de potrivită dacă tonurile sunt alese în mod corect.

 

plinta vopsita mai inchis

 

3. Plintă vopsită în contrast zero

Un nou stil decorativ care a apărut recent este vopsirea tuturor elementelor din cameră în același ton de culoare. Putem include aici peretele, tocăria, cât și plinta.  V-ați aștepta, poate, ca această decizie decorativă să fie impersonală și lipsită de interes, iar detaliile sa se piardă în decor, însă, în realitate, efectul este cel opus: detaliile din relief devin evidente, într-un mod delicat și subtil, dar de netrecut cu vederea.

 

plinta galbena in aceiasi culoare cu peretele    plinta gri vopsita in aceiasi culoare cu peretele

plinta in aceiasi culoare cu peretele   plinta in aceiasi culoare cu peretele

 

La  Ton Corner oferim și consultanță cromatică la domiciliu, dacă aveți deja în plan să redecorați locuința dumneavoastră sau, de ce nu, doar să vopsiți plinta. Detaliile decorative sunt foarte importante deoarece pot aduce un plus de valoare unei încăperi fără să implice prea multă muncă și stres.

Pentru mai multe detalii și consultanță, va așteptăm cu drag în magazinul Ton Corner din Bulevardul Mihalache nr 127 sau în magazinul online!

 

Alte articole interesante