Psihologia culorilor- este starea copiilor influențată de culoarea pereților din camera lor?

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 8 minute

Albastru pentru băieți, roz pentru fete. Nu ar trebui să fie greu, nu?

De fapt, alegerile cromatice pentru camera copiilor nu sunt chiar atât de simple. În ziua de azi, psihologii analizează importanța alegerii culorii potrivite de vopsea pentru camerele copiilor. Starile de spirit ale copiilor sunt afectate de mediul lor, iar asta include chiar și culorile din camerele lor. Dacă ați observat o sală de așteptare într-un spital, s-ar putea să fi observat că pereții erau de un verde liniștitor. Interiorul unei clase de grădiniță ar putea fi mai degrabă un galben vesel și plin de energie. Fiecare dintre aceste scheme cromatice a fost aleasă cu grijă datorită efectului pe care culorile îl au asupra oamenilor. Camera copiilor din locuințele noastre merită o atenție deosebită. Tocmai de aceea facem o mică prezentare cromatică a modului cum percep cei mici culorile și cum culorile, la rândul lor, îi influențează pe copii.

 

Vopsea în culoarea roșu

Roșul este o culoare deosebit de stimulatoare. Unele studii arată că roșul crește chiar și ritmul inimii și al respirației. S-a dovedit că energizează copiii și poate crește concentrarea – făcându-o o culoare de accent populară pentru sălile de clasă. Cu toate acestea, expunerea prea mare la roșu pare că declanșează agresiune la unii copii, în special la copiii mici.

vopsea rosie

Roșul este perfect ca accent într-o cameră, mai ales dacă încercați să echilibrați culorile reci. De exemplu, un perete cu accent de cărămidă expus adaugă un strop de roșu camerei, fără a copleși schema de culori.

Dacă, pe de altă parte, doriți să folosiți un roșu pe suprafețe mai mari, puteți opta pentru un ton mai stins cum este acest roșu Toscan (RMDV38) care se distinge prin delicatețea lui.

 

Vopsea în culoarea portocaliu

Portocaliul este o culoare strălucitoare și veselă, care s-a dovedit că îmbunătățește comunicarea și socializarea. Copiii care se joacă în camere cu scheme de culori predominant portocalii, tind să fie mai cooperanți, extravertiți și încrezători. Desigur, ca orice culoare caldă, prea mult portocaliu poate fi suprastimulatoare și ajunge să aibă efectul opus. În timp ce portocaliul poate scoate în evidență latura vorbăreață a unui copil timid, prea mult portocaliu îl poate copleși și îl poate face să se simtă iritabil și deloc prietenos.

vopsea in culoarea portocaliu

Portocaliul este cel mai bine folosit ca accent, în special nuanțele mai moi de portocaliu. Încercați să combinați portocaliu cu nuanțe stinse de verde, lavandă sau o culoare crem, neutră. Vă recomandăm Pélican IT02 care est eun portocaliu echilibrat, ideal pentru a aduce o notă veselă unei camere de copii.

 

Vopsea în culoarea galben

Galbenul adaugă o atmosferă optimistă și însorită oricărei camere. Unele studii arată că cei mici beneficiază de o concentrare sporită și au o memorie mai bună dacă învață în camere galbene.

vopsea in culoarea galben

Desigur, rețineți că, dacă aveți un copil care tinde să depășească ora de culcare, sau se trezește devreme, galbenul va agrava probabil această problemă. Galbenul funcționează foarte bine ca accent atunci când este asociat cu gri, albastru sau verde. Acest echilibru permite aspectelor pozitive ale galbenului să strălucească, fără a lăsa copilul să se simtă iritat sau furios – așa cum se poate întâmpla cu o supraabundență de galben. Un galben mai domol cum este Jaune Raisin (I19) poate fi aplicat inclusiv pe suprafețe mai mari.

 

Vopsea în culoarea roz

În fruntea oricărei liste de culori pentru camera fetelor este, bineînțeles, rozul. Desigur, ambele sexe pot beneficia de expunerea la camere cu o schemă cromatică roz. Rozul este calmant și susține sentimente precum empatia. Îi poate determina pe copii să se comporte într-un mod mai grijuliu și mai atent, poate pentru că rozul este asociat cu imaginea blândă a mamei.

vopsea in culoarea roz prafuit

Rozul are un singur amendament – este o culoare apreciată doar temporar de copii. Cei care cresc în camere cu o supraabundență de roz încep adesea să nu le mai placă nuanța. Expunerea prea mare la roz poate fi iritantă, poate provoca dureri de cap sau chiar senzații de nervozitate.

Cu alte cuvinte, nu fi surprinzător dacă copilul dumneavoastră vine să vă ceară ca pereții lui roz să fie vopsiți cu o nuanță mai subtilă.

Un roz antichizat precum Rose Ottoman (RMDV39) este, de asemenea, o opțiune de culoare care rămâne în trend inclusiv pe perioada adolescenței și care se adaptează ușor vârstei.

 

Vopsea în culoarea maro

Maroul este un ton clasic care îi poate ajuta pe copii să se simtă mai stabili și mai împământați în mediul lor. Maroul funcționează, de asemenea, ca un fundal minunat pentru accente de culori mai strălucitoare, permițând părinților care aleg maro ca bază să devină puțin mai creativi, beneficiind în același timp de avantajele unui spațiu care exprimă stabilitate.

vopsea in culoarea maro

Desigur, prea mult maro poate întuneca semnificativ o cameră. Poate face ca spațiul să pară mai mic și poate chiar claustrofob. Dacă aveți un copil nervos, nu este recomandat să-l înconjurați în maro. Pentru a înveseli puțin lucrurile, rămâneți cu tonuri de cafeniu sau bej. De asemenea, combinați un ton intens de maro precum La Moustache (R341) cu un verde mentă (Tilleul I26) pentru a echilibra spațiul.

 

 

Vopsea în culoarea verde

Verdele este o culoare liniștitoare care aduce prospețimea naturii și jocul din aer liber într-o cameră. Multe școli aleg să folosească verde în sălile de clasă deoarece unele studii indică faptul că verdele poate crește capacitatea de citire, precum și înțelegerea citirii.

vopsea verde

Dacă copilul dumneavoastră își va face majoritatea temelor în camera lui, verdele ar putea fi o alegere excelentă. Ca și în cazul oricărei culori reci, cu cât nuanța este mai închisă, cu atât camera este mai mohorâtă. Un verde de pădure sau de pin poate deveni copleșitor și chiar puțin deprimant, în timp ce un verde mentă prcum Lichen de Granit (C03) sau de ceai verde poate ajuta, de fapt, la calmarea unui copil anxios.

 

Vopsea în culoarea albastru

Când vine vorba de alegerea culorii într-o cameră pentru băieți, lista începe și se oprește adesea la albastru. Dar, desigur, ambele sexe pot beneficia de de această culoare liniştitoare şi calmă.

vopsea albastra

Albastrul este adesea sugerat ca opțiune pentru camera copiilor care sunt deosebit de predispuși la crize de furie. Se consideră că albastrul scade ritmul cardiac, tensiunea arterială și încetinește respirația persoanelor agitate.

În același timp, crearea unei atmosfere care este copleșită de albastru poate depăși efectul de calmare și poate ajunge să aibă un efect mai mult deprimant. Încercați să echilibrați albastrul cu un strop de galben vesel sau cu o perdea roșie încrezătoare. Un albastru plin de personalitate este Orange Bleue (SL31).

 

Vopsea în culoarea violet

Violetul, adesea considerat a doua opțiune pentru camera fetelor, este o culoare care inspiră atenție, sensibilitate și spiritualitate. Adăugarea de violet în camera unui copil, îl poate ajuta să-și încetinească ritmul agitat și să se oprească pentru a lua în considerare gândurile și sentimentele celorlalți.

vopsea violet

Dacă aveți deja un copil deosebit de sensibil, violetul este, probabil, cel mai bine lăsat ca accent. Ca în cazul oricărui ton rece de culoare, exagerarea poate duce la sentimente de iritabilitate crescută și chiar la un pic de lenevire fizică.

Puteți înveseli violetul cu nuanța sa de contrast, portocaliul. De asemenea, puteți utiliza nuanțe mai închise de violet precum Vin Mauve (I06) pentru a armoniza tonul culorilor mai strălucitoare, cum ar fi verdele de primăvară sau un roz fierbinte.

 

Vopsea în culoare Gri

Griul poate fi de impact atunci când este folosit ca accent, dar făcându-l culoarea dominantă în orice cameră poate duce la sentimente de singurătate. Dacă doriți să încorporați gri în camera copilului dumneavoastră, cel mai bine este să faceți acest lucru cu moderație. De exemplu, accentele de gri pot ajuta la uniformizarea unei camere galbene, strălucitoare sau pot ajuta la balansarea unei scheme de culori copleșitoare, cum ar fi turcoazul sau magenta.

vopsea gri

Un gri foarte subtil precum Gris Photo (S19) este recomandat dacă doriți să îl folosiți pe o suprafață mai mare în camera copiilor.  Când vine vorba de camera copiilor, alegerea culorii potrivite nu e niciodată o alegere ușoară sau la îndemână. În același timp, e nevoie să analizați cu atenție schema cromatică pe care o preferați pentru că cei mici sunt vulnerabili la efectele pe care culorile le au asupra stării lor emoționale.

Dacă aveți nevoie de îndrumare în alegerea culorii perfecte pentru camera copilului dumneavoastră, vă așteptăm cu drag în magazinul TonCorner din Bd Ion Mihalache 127.

Alte articole interesante