Psihologia culorilor. Să fie setea de culoare un semn de îmbătrânire?

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 6 minute

De ce optăm pentru culori vii sau pastelate? Ce se află în spatele poftei noastre de culoare pentru locuința noastră? Cum alegem cele mai potrivite culori care să ne înconjoare zi de zi?

Frumos este ceea ce ne place, iar ceea ce ne place este legat de cine suntem, de viața noastră, de amintirile si emoțiile pe care ni le-am arhivat de-a lungul timpului, dar si de dispozițiile noastre si de cum dorim sa sprijinim sau să combatem aceste stări emoționale.

 

vopsea în culori unice

 

Dispoziția noastră este variabilă si chiar sezonieră. De aici si dorința noastră de a face câte

ceva acasă pentru a schimba atmosfera și pentru a o alinia la starea noastră emoțională.

“Mere color, unspoiled by meaning, and unallied with definite form, can speak to the soul in

a thousand different ways. ” ― Oscar Wilde (Simpla culoare, nealterată de semnificație și fără o formă definită, poate vorbi sufletului în o mie de moduri diferite)

 

Suntem în mod instinctiv atrași de vopseaua în culori vibrante?

Copiii au o atracție deosebită pentru culori, iar dintre acestea, alegerile lor se îndreaptă întotdeauna către cele mai vibrante culori. Până la 5 ani, nici un copil nu o să aleagă tonuri prăfuite sau stinse, iar între pasteluri și culori saturate, vor alege întotdeauna energia culorilor vibrante. Copiii când obosesc adorm, nu caută să se relaxeze sau să se reculeagă. Când alegem nuanțe pentru camerele lor, este bine ținem cont de preferințele acestora de culoare dozându-le in funcție de suprafață și de ton. Dacă unei fetițe îi place un roșu intens, putem să-l avem într-un detaliu decorativ, dar nu pe un perete întreg. De asemenea, un roșu intens îl transformăm în roșu stins și putem decora o suprafața mai mare.

vopsea albastra  culori vopsea lavabila pereeți

Alegerea culorilor vii se află frecvent in opțiunile celor care au călătorit mult, în destinații exotice și care vor să regăsească acasă bogăția experiențelor și emoțiilor pozitive trăite în

vacanțe libere și pline de savoare.

 

Vopseaua colorată pentru pereți – podul peste amintiri pentru a ajunge la momentul prezent

 

Și dintr-o dată, amintirea a apărut - scrie autorul cărții “În căutarea timpului pierdut” - când gustul unei madlene înmuiate în ceai îi trezește amintiri foarte puternice din copilărie. Culoarea merge pe mecanismul acestui tip de memorie, care o asociază cu un loc și cu un context. Dacă reușim să ne apropiem cât mai mult de nuanța din amintirea respectivă, conștient sau inconștient, cu atât satisfacția și reușita proiectului sunt mai mari.

Ne atașăm de culori pentru că le asociem cu rujul mamei sau al bunicii din copilăria timpurie sau, de ce nu, cu amintiri recente precum vacanțele în care luăm contact cu albastrul Majorelle sau cu nuanțele vibrante din decorul mexican tradițional.

vopsea colorata verde   

 

Culoarea vopselei ca formă de identitate

 

Un alt tip de profil este al persoanelor care trec de o anumită vârstă și care compensează apusul cu tonuri vesele, pline de energie. Este o minunată terapie prin culoare! Tot colorat aleg și artiștii, spiritele creative si nonconformiste care refuză mediana ca principiu și care caută sa trăiască cât mai multe experiențe senzoriale. Culoarea este asociată cu persoanele îndrăznețe, cu încredere de sine ridicată, cu apetit pentru comunicare și cu o personalitate extrovertă. Culoarea este un limbaj pe care îl folosim cu toții.

Culorile ne influențează la tot pasul și se află pretutindeni. Suntem în mod constant sub influența culorilor și ne ajută să luăm decizii – cu ce să ne îmbrăcăm, ce să mâncăm, ce să cumpărăm, cum să ne relaxăm. Fără culori nu am ști dacă înțepătura unei insecte este inofensivă, dacă putem să traversăm strada, dacă un fruct e copt sau otrăvitor. Concentrându-ne asupra culorilor începem să înțelegem ceea ce simțim, iar conectându-ne la ceea ce simțim, ajungem să ne cunoaștem mai bine. Culorile se împletesc cu emoțiile și ne influențează rațiunea și comportamentul.

Indiferent dacă vă cunoașteți alegerile în materie de culori sau doriți să vă extindeți universul cromatic, vă așteptăm la TonCorner din Bd Ion Mihalache 127, pentru a descoperi cele mai potrivite culori de utilizat în amenajările interioare, pe măsura personalității dvs.

 

 

Alte articole interesante