Secretul unei vopsiri impecabile: Cum aplici vopseaua lavabilă fără urme de trafalet?
Urmele de trafalet pe perete sunt foarte neplăcute. Aceste urme pot apărea chiar și dacă se utilizează cea mai bună vopsea lavabilă, ceea ce este de neînțeles pentru cei care au ales să investească un buget mai consistent pentru un aspect impecabil.
Vom detalia în cele ce urmează motivele pentru care apar aceste urme de trafalet, și bineînțeles cum se pot corecta printr-o aplicare corectă.
- Calitatea inferioară a vopselei lavabile
- Aplicarea incorectă a vopselei lavabile, cu ne-respectarea termenelor de uscare
- Temperatura la care se aplică vopseaua lavabilă și temperatura suprafeței de vopsit
- Instrumentele de aplicare a vopselei lavabile, respectiv trafaletul
- Mărimea suprafeței de acoperit cu vopsea lavabilă
Calitatea inferioară a vopselei lavabile
Primul semn că o vopsea lavabilă nu este de calitate, este tocmai faptul că aceasta nu se omogenizează la aplicare, într-un strat uniform. Vopseaua nu creează film, nu are o cantitate suficientă de rășină, aspectul este pătat.
Aplicarea incorectă a vopselei lavabile cu ne-respectarea termenelor de uscare
Stratul de vopsea se depune „ud pe ud”. Adică vopseaua depusă la fiecare trecere de trafalet se amestecă cu vopseaua depusă de stratul precedent, nu se suprapune. Dacă stratul de vopsea precedent a apucat „să tragă”, noul strat se va depune peste el în loc să se amestece cu vechiul strat și astfel, apar urmele de trafalet.
De asemenea, nerespectarea termenelor de uscare prescrise de producător, conduce la apariția urmelor de trafalet, dacă al doilea strat se aplică peste un strat încă umed. Aplicarea unui strat de amorsă de aceeași culoare cu vopseaua lavabilă este obligatorie câteodată, mai ales în cazul culorilor foarte saturate de galben, roșu și verde.
Temperatura la care se aplica vopseaua lavabila si temperatura suprafeței de vopsit
Aplicarea vopselurilor lavabile la temperaturi ridicate, în plin soare sau pe suprafațe încinse este imposibilă. Vă invităm să faceți acest experiment, pentru a înțelege în mod direct de ce uscarea prea rapidă afectează uniformitatea stratului de vopsea lavabilă.
Dacă vopseaua se aplică la o temperatură ridicată, se usucă prea repede și nu se mai poate respecta principiul „ud pe ud”. Straturile se suprapun în loc să se amestece și apar urme de trecere.
Instrumentele de aplicare, respectiv trafaletul.
Lungimea firului trafaletului determină grosimea stratului de vopsea. Cu cât stratul este mai fin (specific vopselurilor de calitate), cu atât uscarea este mai rapidă. Pe de altă parte, cu cât firul este mai lung, finisajul, adică aspectul final este mai puțin neted. Pentru pereți, se recomandă trafaleții de microfibră cu fir de 10 mm, iar pentru suprafețe mai netede, ca mobilier, aere condiționate, se recomandă trafalet de microfibră cu fir de 5mm. Trafaleții cu marginile rotunjite sunt de preferat.
De asemenea mărimea trafaletului este importantă. Dacă aplicati vopseaua lavabilă pe o suprafață mare cu un mini trafalet, veți avea dungi pentru că vopseaua încărcată este prea puțină pentru sufrafața de aplicat. Trafaleții mai mari de 18 cm, sunt spornici pentru o vopsea „spornică”, adică nu pot oferi un film cu un finisaj mătăsos și neted.
In general, producătorii recomandă și tipul de trafalet pentru fiecare tip de vopsea lavabilă.
Suprafața de vopsit și sursele de lumină
Cea mai mare provocare pentru un zugrav bun este tavanul unei camere mari, cu surse de lumină din mai multe părți. În spații industriale, tavanele se aplică la pompă. Dacă sunteți nevoiți să vopsiți la trafalet, tavanul unei camere mari, alegeți în primul rând o vopsea specială pentru tavan. Acestea au un timp de uscare mai generos și se depun într-un strat mai gros. Trebuie să vă mișcați foarte repede astfel încât, marginile, două în acest caz, să rămână umede.
Dacă aveți nevoie de ghidare în procesul de vopsire, nu ezitați să ne vizitați în magazinul TonCorner din Bd Ion Mihalache 127, unde vă răspundem cu drag tuturor întrebărilor și vă ajutăm să alegeți vopseaua potrivită nevoilor dumneavoastră.
Alte articole interesante
Amenajarea casei de sărbători – 5 idei de transformare cu vopsea
Pe măsură ce zilele devin mai scurte, iar serile mai lungi, simțim cu toții nevoia de căldură, confort și un strop de magie în casele...Pentru finisajul perfect, amorsa și vopseaua sunt două produse indisociabile
Pregătirea suportului înainte de vopsire este foarte importantă. In acest sens, pentru a avea pereți cu cel mai frumos aspect și cu cea mai...Decorarea casei de Crăciun – 3 idei creative pentru transformări cu vopsea și tapet
În această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă, suntem cu toții cuprinși de febra pregătirii și a amenajării locuințelor...