Sfaturi și idei de cromatică pentru vopsirea mobilei din bucătărie cu vopsea pentru lemn în 2 pași

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 8 minute

Dacă mobila din bucătăria dumneavoastră nu vă mai place sau este prea uzată, venim cu o soluție rapidă, eficientă și simplu de pus în practică – vopsirea ei cu vopsea pentru lemn. Dacă aveți o mobilă din pal, MDF sau chiar lemn masiv, dacă este deja vopsită sau poate are aplicate mai multe straturi de lac, indiferent de situație, transformarea ei implică doar câțiva pași simpli care vă pot duce la un rezultat spectaculos și ușor de întreținut.

bucatarie verde

Vopsirea dulapurilor existente este o modalitate excelentă de a schimba estetica bucătăriei dumneavoastră fără a implica reamenajarea unei încăperi complete – în plus, va dura mai puțin timp, deranjul renovării va fi cu mult redus și va economisi bani.

Primul pas - decizia cromatică pentru vopseaua pentru lemn

Alegerea paletei de culori este o decizie masivă. Acesta va defini aspectul și senzația spațiului din bucătărie – nuanțele întunecate vor crea o atmosferă sofisticată, confortabilă, în timp ce albul sau galbenul strălucitor va lumina camera și va oferi o primire călduroasă în inima casei.

 

1. Vopsea pentru lemn în culori luminoase pentru un aspect atemporal

Dacă vă doriți o bucătărie atemporală, atunci mergeți pe nuanțe de alb și off-white. Șic și sofisticate, dulapurile din bucătărie vopsite în alb se potrivesc perfect cu o gamă largă de stiluri arhitecturale, de la un design modern și elegant, la cel vintage și rustic. Dacă preferați albul, dar vi se pare prea rece, îl puteți combina cu accesorii din lemn sau cu un blat de bucătărie din lemn. ​

Albul și neutrele deschise sunt, în mod cert, decizia celor mai mulți atunci când vine vorba de alegerea culorilor dulapurilor de bucătărie. Pe lângă faptul că sunt opțiuni atemporale și, în același timp, mereu în tred, au și beneficiul de a lumina orice bucătărie și de a o face să se simtă mai mare decât este în realitate.

Griul deschis, albul cu subton cald, bejul luminos și dulce, dar și alte neutre  sunt opțiuni cu care nu puteți da greș. Orientați-vă, de asemenea, de cantitatea de lumină naturală pe care o aveți în bucătărie și de întreaga paletă cromatică a încăperii. Dacă aveți o bucătărie open space, alegeți pentru vopseua de lemn o nuanță care să se integreze și în zona care face legătură cu bucătăria. Subtonurile culorii pot schimba radical modul în care o anumită culoare se integrează într-un spațiu.

 

2. Vopsea pentru lemn în culori susținute pentru un spațiu confortabil

Dulapurile de bucătărie vopsite în culori închise, pline pot crea o atmosferă intimă și sofisticată pentru o bucătărie.

Dacă bucătăria dumneavoastră este un spațiu unde sunt mulți prieteni invitați, unde se socializează mult, o paletă de culori vii poate oferi fundalul perfect pentru seri petrecute împreună la masă cu prietenii și familia. Cu toate acestea, dacă o culoare îndrăzneață este prea mult pentru un spațiu – sau pentru dumneavoastră – limitarea ei la vopsirea doar a anumitor piese de mobilier este un compromis fericit. Culorile puternice creeză un spațiu fericit și vibrant în care prietenii și familia sunt încurajați să se adune și să petreacă timp împreună.

Dacă aveți o bucătărie care este tot timpul plină sau poate sunteți o persoană mai ocupată care nu are timp să curețe după fiecare sesiune de gătit, atunci dulapurile vopsite cu vopsea de lemn în tonuri închise sunt o opțiune mai sigură. Este mai puțin probabil să se păteze sau să se observe orice picătură de sos și sunt mai ușor de îngrijit și de păstrat curate.

De asemenea, tonurile închise de verde sau de albastru oferă o atmosferă relaxantă, elegantă, pe când tonurile calde cum ar fi burgundy, ocru teracota energizează locul din bucătărie.

 

3. Vopsea pentru lemn în tonuri delicate pentru o bucătărie neconvențională

Culorile mai puțin convenționale pentru mobila de bucătărie pot fi de-a dreptul spectaculoase. Rozul prăfuit nu este o nuanță tipică și atrage privirea tocmai din acest motiv. Este o culoare feminină, potrivită atât pentru bucătării mai mici, dar și spații mai largi. Se asortează frumos cu materialele naturale precum lemnul, marmura sau chiar și cu metalul dacă vreți să folosiți mânere din cupru sau alamă.

Verdele mentă este iarăși o culoare care se pretează nu doar bucătăriilor vintage. Dacă beneficiați de lumina caldă a apusurilor, atunci verdele poate fi o opțiune bună.

Galbenul pai este, iarăși, o opțiune luminoasă, caldă, primitoare care poate fi temperată de griuri subtile sau de un alb rece. Toate aceste tonuri delicate oferă încăperii un sentiment aparte, o notă particulară care transformă bucătăria într-un spațiu cald, primitor și rafinat în același timp.

 

bucatarie vopsita in roz bucatarie albastra

bucatarie vopsita in albastru

mobila bucatarie vopsita  mobila bucatarie vopsita inchisa. la culoare

 

 

Al doilea pas – alegerea finisajului pentru o vopsea pentru lemn

La fel de important precum alegerea cromatică este și alegerea finisajului. Ținând cont că, de cele mai multe ori, bucătăria este spațiul cu cel mai mare trafic din casă, unde, în cazul familiilor, se gătește aproape zilnic, aveți nevoie să alegeți o vopsea rezistentă, care se întreține ușor, care se spală și care nu reține toate petele murdare. Pentru a citi mai multe despre gradul de lavabilitate al unei vopsele, vă invităm să citiți articolul nostru despre acest subiect

 

1. Laque Mate – vopsea pentru lemn la interior cu aspect mat

Vopsea lac poliuretanică, mată, diluabilă cu apă, aspect neted. Foarte rezistentă. Atingere dulce si catifelată, Rezistența la abraziune umedă Clasa 1: perfect lavabilă, inclusiv spălare abrazivă. Vopseaua Laque Mate este foarte eficientă de aplicat în camera cu trafic intens precum holuri sau camera copilului. Este o alegere ideală pentru iubitorii de finisaj mat și rezistență ridicată la curățare.

Recomandăm orice nuanță pentru acest tip de finisaj mat. Culorile susținute sunt frumos evidențiate de finisajul mat al vopselei.

Caracteristici:

 • Destinație: Spații cu trafic intens, pereți, lemn și metal
 • Grad de luciu: 2 - 3 UL sub unghi de 60° si 85°
 • Randament: 14 - 16 m²/L pe strat in funcție de diluție.
 • Întreținere: Perfect lavabilă, suportă spălare cu agenți chimici, rezistentă la frecare.

 

2. Satin Veloute – vopsea pentru lemn la interior cu aspect satinat

Plin și garnisant, acest finisaj este ușor catifelat. Vopseaua cu finisaj Satin Veloute este ușor de utilizat și ideala pentru valorizarea culorilor susținute. Este recomandată atât pentru pereți, dar și pentru vopsirea mobilierului sau a metalului. Se întreține ușor și este o variantă foarte bună pentru zonele cu trafic.

Caracteristici:

 • Destinație: Spații cu trafic intens, pereți, lemn și metal
 • În toate camerele, inclusiv camerele umede.
 • Grad de luciu: 8 - 10 UL sub unghi de 60°
 • Randament: 13- 16 m²/L pe strat in funcție de diluție.
 • Întreținere: Perfect lavabilă, suportă spălare cu agenți chimici, rezistentă la frecare.
 • Substraturi: Pe toate suporturile din lemn imprimate corespunzător și derivate.
 • Se aplică pe fier, după aplicarea unui grund anti-rugină adecvat.

 

3. Laque Satinee – vopsea pentru lemn la interior cu aspect lucios

Vopsea lac, poliuretanică, diluabilă cu apă, lucioasă, foarte rezistentă. Rezistența la abraziune umedă Clasa 1: perfect lavabilă, inclusiv spălare abrazivă. Recomandăm vopseaua laque satinee lucioasă  pentru orice tip de culoare și se poate aplică inclusiv în băi sau bucătării, dar și pe lemn sau metal.

Caracteristici:

 • Destinație: Spații umede, pereți, lemn și metal
 • Grad de luciu: 35 - 40 UL sub unghi 60°
 • Randament: 10 - 12 m²/L pe strat in funcție de diluție.
 • Întreținere: Perfect lavabilă, suportă spălare cu agenți chimici, rezistentă la frecare.

 

Fiecare tip de finisaj are frumusețea lui. Finsajul lucios este potrivit pentru bucătăriile moderne și mai puțin pentru cele clasice sau rustice, pe când finsajul mat și cel satinat se potrivesc pentru orice tip de design. De asemenea, finisajul mat poate ascunde imperfecțiunile, în timp ce finisajul lucios poate reflecta lumina și poate fi mai ușor de curățat.

De reținut este faptul că pentru un rezultat de lungă durată este nevoie să dați cu un strat de primer înainte de a vopsi dulapurile de la bucătărie. Superprimer-ul de la Ressource este o cea mai bună opțiune, indiferent de materialul din care este realizată mobila dumneavoastră. Se aplica un strat cu pensula și două straturi de vopsea în culoarea aleasă de dumneavoastră.

Pentru consultanță cromatică și pentru alegerea nuanței și a finisajului de vopsea pentru lemn, vă invităm în magazinul Ton Corner din Bd Ion Mihalache 127.

 

 

 

Alte articole interesante