Totul despre COV – Compuși Organici Volatili – din vopseaua lavabilă de interior. Există riscuri pentru sănătate?

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 8 minute

În acest articol dorim să oferim informații despre compușii organici volatili din vopsea, care este compoziția vopselei de la ToCorner și dacă sunt sau nu riscuri pentru sănătate în cazul utilizării vopselei.

COV-urile sunt substanțe chimice care conțin carbon și care sunt etichetate „volatile” deoarece se evaporă ușor la temperatura camerei, pătrunzând astfel în aerul pe care îl respirăm. Compușii organici volatili pot fi produși în mod natural prin procese vegetale și animale sau fabricate de oameni. Unii dintre cei mai cunoscuți COV sunt benzenul (în fumul de țigară), formaldehida (în materialele de construcție) și toluenul, xilenul, acetona, metiletilcetona și acetatul de etil (în vopsea).

Cei mai mari contributori la COV din vopsele sunt solvenții chimici care permit celorlalte ingrediente să se amestece împreună și substanțele chimice care permit uscarea produsului.

 

Care sunt riscurile pentru sănătate?

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, riscurile pentru sănătate ale expunerii la COV includ iritarea ochilor, a nasului și a gâtului, dureri de cap, pierderea coordonării, tulburări de memorie și greață. Ca să nu mai vorbim de leziuni ale ficatului, rinichilor și sistemului nervos central. EPA observă, de asemenea, că unii compuși organici volatili sunt fie suspecți, fie cunoscuți că ar cauza cancer la oameni. Un efect secundar obișnuit al COV este sindromul clădirii bolnave (SBS) sau probleme de respirație și iritații respiratorii experimentate de persoanele care locuiesc sau lucrează în clădiri noi sau recent renovate.

 

Este vopseaua singura sursă de COV?

Nici pe departe. Există în viața noastră de zi cu zi o mulțime de produse care conțin COV, inclusiv consumabilele de curățare a casei, pesticidele, materialele de construcție și mobilier și echipamentele de birou (cum ar fi imprimantele și marker-ele permanente).

 

Reglementări pentru folosirea cantității de COV în vopsea

Datorită complexității profilului vopselei convenționale, în care compuși organici volatili, produsele biocide și metalele grele sunt utilizate pentru a satisaface proprietățile dorite ale vopselei, ingredientele vopselei au nevoie de un cadru legal pentru a avea reguli și reglementări în utilizarea lor. Fără acest cadru legal, astfel de substanțe pot dăuna sănătății umane și mediului. Numeroase reglementări ale UE, precum și un sistem de etichetare corect impun limitări și cerințe cheie pentru vopselurile introduse pe piața din UE, spre siguranța consumatorilor.

 

Eticheta ecologică a UE pentru vopsea

În Uniunea Europeană, compușii organici volatili (COV) din vopselele lavabile sunt reglementați prin Directiva 2004/42/CE, care stabilește limite pentru COV în vopselele utilizate pentru uz interior. Aceasta directivă a fost transpusă în legislația națională a fiecărei țări membre.

Limita pentru COV în vopsele lavabile pentru pereți uz interior este de maxim  30g/L pentru vopselele cu conținut total de solvenți. Acest lucru se referă la totalitatea compușilor organici volatili din vopsea, nu doar la un anumit compus. În cazul vopselei ecologice, producătorii încearcă să reducă cât mai mult prezența COV-urilor, prin procese de fabricație mai sofisticate.

Eticheta ecologică a UE este considerată cea mai importantă schemă de acordare a excelenței ecologice din Europa, stabilind standarde și criterii pe care producătorii de vopsele (printre alții) trebuie să le respecte pentru a fi recunoscuți și premiați cu eticheta ecologică a UE. Pentru acordarea acestei etichete se evaluează ciclul de viață al vopselelor, evaluând totodată și performanța acestora în comparație cu alte vopsele de pe piață. Procedând astfel, eticheta ecologică a UE garantează: conținut minim de substanțe periculoase, conținut redus de compuși organici volatili (COV): x g/l și performanță bună a vopselei atât la interior, cât și la exterior.

Eticheta ecologică a UE cere ca vopselele să respecte anumite criterii privind: pigmentul alb și rezistența la frecare umedă, dioxidul de titan, eficiența în utilizare, cantitatea de compuși organici volatili și semivolatili (COV, SVOC), restricționarea substanțelor și amestecurilor periculoase și informațiile pentru consumatori.

 

Ce tip vopsea ecologică găsiți la Toncorner?

Toate tipurile de vopsea de la Toncorner sunt importante direct de la producătorul francez Ressource. Întreaga gamă decorativă de vopsele interioare Ressource (Mate Poudré, Mate Essentiel, Satin Essential, Satin Velouté, Laque Mate, Laque Satineé ) este certificată categoria A+ în ceea ce privește emisiile de COV în aerul interior.

Încă din 1998, chiar înainte de a exista conceptul de dezvoltare durabilă, Ressource Franța îl integrase deja în mod clar în angajamentele sale:

– Colorează la cerere pentru a evita orice „stoc inutilizabil” numit „stoc mort”, care corespunde deșeurilor.

– Creează, vinde și distribuie vopsele și produse care durează în timp.

– Dezvoltarea de produse pe bază de apă cu conținut scăzut de COV (compuși organici volatili).

Din această conștientizare se naște o viziune pe termen lung care prioritizează, în alegerile și acțiunile sale, bunăstarea clienților care folosesc vopseaua lavabilă Ressource în casele lor.

Acest know-how artizanal combinat cu o conștiință eco-responsabilă plasează vopseaua lavabilă marca Ressource în topul celor mai apreciați producători de vopsea din Franța și nu numai.

Vopselele Ressource de la TonCorner beneficiază, printre altele, de sigla Greenguard GOLD și de sigla Ecologo.

Combinând tradiția cu modernitatea, know-how-ul cu inovația, vopseaua Ressource de la Toncorner este alegerea profesioniștilor și a pasionaților de decorațiuni care își doresc un produs de calitate superioară.  Cu o abordare experimentală care vizează atât domeniul creativ, cât și cel tehnic, Ressource pune cercetarea de ultimă oră în slujba viziunilor artistice contemporane. La aceasta se adaugă angajamentul eco-responsabil al companiei de a produce o vopsea lavabilă ecologică.

Produsele Ressource le puteți vedea și achiziționa de la magazinul TonCorner din Bulevardul Ion Mihalache 127, unde vă așteptăm cu mai multe detalii privind vopseaua ecologică Ressource.

 

Alte articole interesante