Verde cald sau verde rece? Ce nuanță de vopsea lavabilă alegem?

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 15 minute

Verde cald sau verde rece ? Ce nuanță de vopsea lavabilă alegem?

 

Verdele pare să fie culoarea momentului. Cel puțin la noi în magazin, preferințe clienților se concentrează în această zona de culoare. Dar când vine vorba de a alege intre un verde cald sau un verde rece, deciziile se împiedică în nelămuriri. Pentru a face cea mai bună alegere, este bine să cunoașteți câteva lucruri despre cele două tonuri.

 

vopsea in sute de nuanțe de verde     vopsea in sute de nuanțe de verde.     vopsea in sute de nuanțe de verde

 

Vopsea de interior verde cald

Verdele cald este verdele care are mai mult galben  în compoziția sa, creează atmosfere calde și primitoare, intime pe tonuri închise  sau proaspete in tente pastel.

De departe, cea mai aleasă nuanță de verde cald din colecția noastră este Sage Green - SC203A. Această nuanță de verde are mai multe fațete care se joacă cu lumina dezvăluind nuanțele sale - uneori verde gri, alteori verde galben, în funcție de expunerea sa la lumina din încăpere. Partea cea mai frumoasă la acest ton de verde este că preia din subtonul culorilor care îl însoțesc. Dacă este combinat cu gri, preia din subtonurile de gri și poate trece drept o culoare neutră. Dacă este combinat cu galben, verdele Sage Green preia și el din căldura galbenului.

 

vopsea sage green

bucatarie vopsita in verde    detaliu perete vopsit in verde cld

 

 

Vopsea de interior verde rece

Verdele rece este verdele care are mai mult albastru în compoziția sa. În designul de interior, verdele rece are efect calmant, liniștitor asupra stării noastre, exact precum vegetația naturală. De asemenea, culorile reci măresc vizual spațiul și oferă un efect senin și reconfortant. Vopseaua lavabilă în tonuri reci este recomandat să fie folosită în special în camere care beneficiază de multă lumină naturală sau de lumina galbenă a apusurilor de soare.

Un exemplu de verde rece din Colecția Ressource este Grille de JardinRG16. Așa cum îi spune și numele, acest ton de verde este precum o grădină în care intrăm pentru prima oară. De un verde așezat, intens, verdele Grille de Jardin este un verde odihnitor care se poate combina cu tonuri de gri sau albastre. În plus, este un verde versatil care se potrivește de minune într-un living sau într-o baie spațioasă. Poate fi, de asemenea, un verde masculin care menține atmosfera neutră a unei încăperi, dar rafinată și elegantă în același timp.

verde rece

nisa dormitor vopsita in verde rece.  perete vopsit in verde rece

 

Mai multe nuanțe de verde

Verdele este o culoare care abundă în natură sub toate nuanțele lui - de la verde intens și măsliniu, până la verdele mentă sau pastel, de la tonuri calde, primitoare, până la tonuri reci, reconfortante. Tocmai această diversitate ne sporește și mai mult interesul pentru o culoare atât de variată.

Tocmai de aceea, dorim ca acest blog să fie un mic ghid în alegerea tonului de verde potrivit pentru locuința dumneavoastră. Dacă sunteți în imposibilitatea de a alege între un verde rece sau un verde cald, între un verde pastel sau unul stins, atunci venim în ajutorul dumneavoastră cu câteva idei ajutătoare pentru decizia dumneavoastră.

Vopsea Lincoln Green - HC132 - un verde cald cu un ton susținut, dar nu foarte închis.

living vopsit in verde Lincoln

 

Acest tip de verde oferă rafinament și eleganță spațiului de locuit. De asemenea, poate fi culoarea vedetă a unei încăperi, mai ales când este combinat cu tonuri neutre și calde precum beige, tonuri pământii sau ocru. Este și mai bine pus în evidență într-o cameră cu pereți înalți și cu lumină naturală din abundență unde intensitatea verdelui se amplifică. Pe de altă parte, această nuanță se poate integra frumos și într-o încăpere cu mai puțină lumină naturală, exprimând și mai mult un aer nobil, rafinat. Așadar, datorită versatilității lui, este un verde cu personalitate care se integrează frumos în spațiul de locuit.


Vopsea Dusty Green - F37 – este culoarea  favorită al anilor ’50, verdele măslină este un amestec subtil de verde și galben.

 

perete vopsit cu verde maslina

 

Potrivit atât într-un design clasic, cât și într-unul modern, pornind de la living room și terminând cu dormitorul, verdele măsliniu se integrează cu delicatețe în locuința dumneavoastră. Ce poate fi mai ușor de combinat decât un verde subtil, cu un subton cald și luminos, dar blând, fără să fie tăios sau neplăcut?

 

Combinat cu tonuri calde precum beige sau roz pudrat, verdele măsliniu creează o atmosferă armonioasă indiferent de stilul arhitectural al spațiului de locuit. Imaginați-vă o bucătărie rustică decorată cu această nuanță sau, de ce nu, un living modern accesorizat cu mobilă din lemn masiv. Verdele măsliniu prinde farmec oriunde este folosit!

 


Vopsea Velours Tilleul - I26 – un verde pastel, plin de dulceață

 

detaliu perete vopsit verde velur

 

Dacă doriți un verde mai limpede, mai luminos și mai pastelat decât verdele măsliniu, atunci nuanța I26 din colecția Ressource este o variantă de luat în seamă. Un verde cuminte, plin de savoare, care emană lumină și căldură datorită galbenului din compoziție, se potrivește de minune în camera copiilor, de exemplu. Este un verde optimist care poate lumina inclusiv încăperi care nu beneficiază de multă lumină naturală. În același timp, acest tip de verde ne surprinde folosit individual, însă poate străluci alături de culori accent mai puternice și mai vioaie precum un galben solar sau un roz trandafiriu. Poate fi folosit cu încredere în spații unde se dorește o atmosferă reconfortantă, liniștitoare și optimistă. 

 


Vopsea Cactus Green  - RSB21 – Un verde revigorant, intens, care impresionează

În decorul de mai sus, au fost folosite două nuanțe de verde: verdele Cactus (RSB21) și verdele Medici (HC60). Ambele tonuri sunt puternice, impunătoare care, la o primă impresie, ar putea să se respingă, însă contrar așteptărilor, se completează uimitor de frumos.

 

living vopsit cu vopsea verde cactus

 

Având atât subtonuri reci, cât și calde, verdele cactus este calibrat armonios, păstrând astfel plenitudinea unui verde exotic. Inspirat din natură, acest verde își păstrează forța chiar și sub influența luminii calde de vară. Dacă vă doriți un decor plin de personalitate și profunzime, atunci verdele cactus este o variantă frumoasă de a face remarcat un spațiu îndrăzneț, lipsit de inhibiții. În același timp, verdele cactus nu este un verde strident, ci din contră, un verde așezat, dar care nu își pierde strălucirea sau esența.

Se poate combina foarte frumos atât cu accente de tonuri reci precum albastru, dar și cu accente din tonuri calde precum galben muștar sau ocru. Acest verde este o alternativă contemporană la gri-ul cărbune, fiind o variantă mult mai captivantă și mai atrăgătoare. Vă încurajăm să alegeți o vopsea lavabilă în acest ton, iar locuința dumneavoastră va beneficia de un aspect inedit, ușor de remarcat.


Vopsea Biscuit Vert – I13 – un verde rece, care încorporează un subton intens de albastru, însă este senin și pastelat.

 

perete baie vopsit vert

 

Culoarea Biscuit Vert este un verde desaturat care are mai multe reflecții, în funcție de lumina care îl avantajează și de culorile accent care îl însoțesc. Combinat cu alte tonuri de verde, vopseaua lavabilă Biscuit Vert va reflectă și mai mult subtonurile albastre, însă așezat lână tonuri albastre, o astfel de culoare va evidența baza verde.

Luminos și primitor, acest tip de verde va străluci la potențialul lui în orice încăpere. Se poate folosi cu succes în băi, în dormitor, în terase sau într-un living room. În funcție de intensitatea sursei de lumină din încăpere, verdele Biscuit se poate asorta cu o paletă largă de culori accent – de la tonuri de alb și bej până la tonuri de albastru și verde. Bineînțeles, nuanțele deschise vor mări și deschide un spațiu de locuit, pe când nuanțele mai închise vor oferi profunzime unei încăperi.

Indiferent de culorile accent alese, verdele Biscuit se potrivește atât în decoruri rustice sau vintage, cât și într-unul modern. Verdele Biscuit este precum o dedicație de dragoste unei zile de vară la malul mării unde nuanțele de verde și de albastru se întrepătrund până la contopire.

 

Vopsea Au Fond du Parc - TP02 – verdele de pădure, autentic, care oferă amploare și profunzime

 

dulap vopsit verde parc

 

Tonurile închise de verde precum Au Fond du Parc sunt o adevărată provocare atunci când dorim să le integrăm în locuințele noastre. Tocmai de aceea este nevoie să cunoaștem câteva reguli de bază care să ne ghideze în alegerile noastre.

În primul rând, un verde închis, stins este recomandat să se alăture mai degrabă unor tonuri de off-white decât unui alb pur. Contrastul dintre tonurile închise și cele deschise se îndulcește și se armonizează. Dacă tonurile deschise lasă spațiul să respire, un ton închis precum verdele din acest exemplu aduce modernism și dinamism tocmai prin contrastul pe care îl creează.

Așa cum am menționat și în alte articole pe blogul nostru, o vopsea lavabilă cu un ton închis este ideală pentru încăperi mai spațioase, cu pereți înalți și lumină naturală din abundență. Lipsa luminii naturale închide culoarea de pe pereți cu un ton sau chiar două.

 

Vopsea verde Burgeon – CFL4Verdele mugur, proaspăt, o reflecție a naturii

 

perete hol vopsit in verde burgeon

 

Verdele mugur sau verdele crud este precum entuziasmul unui început. Bogat și proaspăt, acest tip de verde revitalizează tocmai prin luminozitatea și căldura pe care o emană. Cu un subton abundant de galben, Verdele Bourgeon, așa cum este cunoscut în colecția Ressource este o reflecție a naturii care înviorează orice spațiu unde este prezent. Tocmai din acest motiv, îl recomandăm mai ales în încăperi unde este activitate constantă de-a lungul zilei sau unde este nevoie de energie pentru activitățile zilnice. Poate fi un birou, o bucătărie sau un spațiu de trecere pe care îl îmbogățește cu energia lui.

 

Verdele crud oferă spațiului de locuit un aspect îndrăzneț. De asemenea, acest ton de verde se pretează bine ca ton de fundal și se asociază bine cu scheme cromatice simple. Pentru un design contemporan, se poate combina cu succes cu tonuri de gri cărbune, alb, sau negru. Pentru culorile accent puteți, la fel de bine, să alegeți aceeași culoare, însă tonuri mai închise, sau, de ce nu, nuanțe de arămiu sau bronz. 

 

Există un ton de verde pentru orice amenajare. Fie că optați pentru o amenajare în stil contemporan sau în stil vintage, verdele este o culoare atât de versatilă încât se întinde pe o paletă cromatică bogată și diversă – de la un verde cu tente neutre până la verdele crud, revitalizant.

 

 

pereti dining vopsiti verde albastru

perete dormitor vopsit verde gri   living vopsit verde pal

living vopsit verde menta.  living vopsit verde albastru deschis

mobilier bucatarie vopsit verde .  perete accent verde

 

Dacă vă doriți o schemă cromatică armonioasă pentru locuința dumneavoastră, vă așteptăm în magazinul Ton Corner cu o selecție impresionantă de tonuri verzi pentru vopseaua lavabilă de interior.  

 

Alte articole interesante