Viață in culori cu Lia Leriu: Ce înseamnă o culoare frumoasă când vorbim de vopsea pentru pereți? Există culori urâte?

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 5 minute

Din cauza, sau grație fostului meu șef, cuvântul „urât” mi-a cam ieșit din vocabular.  Mă eschivez ușor în „nu îmi place”. În marile rețele comerciale, nu contează ce vinzi, ci cât vinzi și satisfacția clientului. Gama de produse oferite este rezultatul cererii, scopul nu este să faci frumos sau să cultivi estetica. Tot fostul meu șef, Philippe se enerva când auzea replici de genul „trebuie să educăm clientul”. „Există profesori și școli pentru educație, misiunea comerțului este profitul”, spunea el.

 

„Frumusețea este in ochii privitorului”. „Nu este frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie”. „ Gusturile și culorile nu se discută”.

 

Și totuși estetica există, frumusețea are evidența firescului, și, ca orice dualitate, nu poate exista decât ca opus al urâtului, coexistând. Eu cred că simțul estetic, bunul gust nu există numai natural, sunt rezultatul unei evoluții.  Contemplația, admirația, privirea, ascultarea sunt forme de dezvoltare și simțire. Mă bucur foarte mult că am evadat din „corporate” și că misiunea noastră este aceea de a mijloci aducerea frumosului în spațiul locuit.

Cu toate acestea, este foarte important să distingem între urât și preferințe estetice, să știm să acceptam alte gusturi și alegeri.

Sigur că exista culori urâte, dar nu pentru că nu ne plac nouă. În istoria culorilor Pantone a existat chiar o poveste foarte interesantă. Nuanța 448C a fost considerată ‚”cea mai urâtă culoare din lume” Această nuanță, aleasă pentru fundalul unui pachet de țigări, a determinat chiar reducerea consumului. Culoarea repugnă și oamenii întrebați au fost de acord că această culoare era într-adevăr super urâtă și că le inspiră o anumită idee de moarte și murdărie. Dar Institutul Pantone a apărat în mod susținut această nuanță, ca fiind „profundă și bogată” și foarte populară pentru canapele și pantofi. „La Pantone Color Institute, considerăm toate culorile în mod egal”

Cu toate acestea, eu cred că există culori urâte,  atunci când vorbim de vopsea.  Pigmenții și materialele folosite, pelicula vopselei determină culoarea.

În cazul vopselei lavabile, culorile urâte sunt sintetice, nu-si regăsesc corespondența în natură, sunt vulgare, stridente, evidente sau pur și simplu false . Așa cum o mâncare ajutată cu potențatori de gust nu are savoarea care vine din naturalul și buna proporție a ingredientelor.  O culoare urâtă irită privirea conștient sau inconștient, nu ne lasă să locuim. Stridența și contrastul, obosesc și agasează până la epuizare.

Culoarea vopselei de perete reflectă personalitatea și stilul de viață al persoanei, camera în care locuim ar trebui sa ne spună povestea. De aceea este foarte curajos să alegem o culoare care nu se afla în trunchiul comun al alegerilor sigure, o vopsea lavabilă colorată pe care marea majoritate ar considera-o urâtă doar pentru ca nu este comună.

Săptămâna aceasta mi-a făcut mare plăcere să susțin alegerea culorii SL34 Coriandre pentru camera unui tânăr, recent ieșit din adolescență. Coriandre este o nuanța caldă de verde crud, saturată. Destul de îndrăzneață, nuanța de vopsea lavabilă verde coriandru are nerăbdarea energiei, este o izbucnire de vitalitate, prospețime și tinerețe.

camera tineret vopsita in verde coriandru  vopsea verde coriandru

 

O cameră zugrăvită în verde coriandru, este un „statement” în favoarea începutului, a bucuriei de a te afla la linia de start, o expresie a dorinței de afirmare și cunoaștere. Aceasta era si emoția pe care tânărul student dorea s-o trăiască, si, deși mama era sceptica in privința culorii, l-am încurajat să-și creeze spațiul de care avea nevoie. Mobila albă era în favoarea alegerii, iar proiectul de amenajare care prevedea un perete cu postere multicolore a confirmat alegerea culorii.

Revenind la subiectul articolului de astăzi, o culoare curajoasă, particulară, care exprimă autenticitatea celui care o locuiește, este o culoare frumoasă. În cazul de față SL34 Coriandre, o culoare semnată de Sarah Lavoine, este o culoare foarte frumoasă.

Va așteptam la TonCorner, pe Bd. Ion Mihalache 127, pentru a vă ghida în alegerea culorilor,  pentru a vă confirma preferințele cromatice și pentru a intermedia dialogul cu spațiul în care locuiți.

 

 

 

Alte articole interesante