#ViațaÎnCulori cu Christine, Fata cu Ie: „Iile nu sunt haine obișnuite. Atunci când le îmbraci, te conțin pe tine și tu pe ele.”

publicat de Lia Leriu

Pe Christine Cioboată - sau Fata cu Ie - o știm mai ales din 2018, când s-a făcut remarcată prin proiectul său de suflet: a purtat ie în fiecare zi, pe tot parcursul anului și nu a renunțat la acest obicei nici acum. Colecționează ii și le recondiționează de multă vreme, iar azi are în dulap peste 250 de piese!

 

 

Pasiunea ei pentru cămăși vechi și pentru piese din portul popular vine din iubirea sa pentru artă și culoare. A crescut cu albumele de artă în brațe și a învățat de la mama sa să le iubească. „Măiestria cu care sunt alăturate culorile, meșteșugul cu care sunt înșirate împunsăturile de ac, tușa personală a fiecărei femei fac fiecare cămașă unică, prețioasă și imposibil de ignorat.”

 

 

Culoarea a fost întotdeauna un cod atent urmărit și supus convențiilor. Astfel, aflăm de la Christine că țesăturile spun multe lucruri despre zona în care a fost cusută cămașa, despre statutul social și vârsta celei care a cusut-o. „Culorile vii sunt asociate cu fetele sau tinerele neveste. Pe măsură ce trecea timpul peste femei, culorile cămășilor deveneau mai sobre, mai apropriate de pământ: brun, maro ajungând la negru.” Culoarea este parte din viața și garderoba ei, culorile cămășilor fiind aceleași cu ale hainelor sale. Are o preferință aparte pentru albastru cobalt, burgund, muștar și roșu regal.

Când le restaurează, Christine ține cont de faptul că iile nu sunt haine obișnuite: „atunci când le îmbraci, te conțin pe tine și tu pe ele. Poate din aceasta cauză, atunci când le repar, aleg să intervin cât mai puțin posibil pe ele, scopul e doar acela de a le face sa treacă peste timp.”

Când vorbim de cea mai dragă cămașă a sa, gândul i se duce la o ie veche de Muscel, de la începutul secolului al XX-lea. „Este o cămașă pe care n-am restaurat-o, pe care o păstrez și o îmbrac așa cum am primit-o. Costumul întreg a fost un cadou primit de la mama mea și provine din magazinul de antichități al unui om drag, loc în care, în copilărie, am descoperit frumusețea printre obiecte mici și prețioase.”

Christine își găsește inspirația în povești, cămăși, cărți și muzee. Iubește oamenii și locurile de la care învață și îi place să viseze cu ochii deschiși la lumi magice, pline de culori.

 Mulțumim, Christine, pentru energie și inspirație! Ne-am bucurat să vedem cum trăiești #ViațaÎnCulori!

Alte articole interesante