#ViațaÎnCulori cu Simina Sîrbu: „Culoarea direcționează firul poveștii!”

publicat de Lia Leriu

Pentru Simina, #ViațaÎnCulori se împletește între peisajele descoperite și aparatul de fotografiat. Când avea 17 ani, a primit de la tatăl său o „săpunieră” – așa cum își numește primul aparat. Și, de aici, a început povestea...

„Eram în permanentă căutare de cadre și, la scurt timp, aparatul primit devenise parte integrantă a mea. Treptat, am început să văd lumea cu alți ochi, să gândesc lucrurile în poze, să găsesc bucurie și inspirație în orice anotimp sau vreme. Dar pasiunea pentru fotografie a prins rădăcini în sufletul ei abia câțiva ani mai târziu, când a locuit în Lituania, într-un mic oraș înconjurat de lacuri și păduri. Atunci, pentru prima oară, a developat poze într-o cameră obscură.

 

 

„Pentru mine, cromatica are o importanță fundamentală, întrucât culoarea este cea care creează atmosferă și direcționează firul poveștii din poze. În general, am o preferință pentru culorile închise, însă în fotografie frumosul îmbracă mai multe straie - astfel, mă impresionează deopotrivă pastelurile, culorile vii și culorile terne, cât timp ceea ce se desfășoară în fața ochilor este verosimil și autentic.” Știe că e important să redea frumusețea cadrului așa cum îl percepe ea și tocmai în asta stă nota personală. Recunoaște și că îi plac contrastele puternice: „între cer de plumb și raze de soare, luminișurile din pădure și acel moment de tranziție toamnă-iarnă, când albul zăpezii evidențiază și mai bine copacii colorați.”

 

 

Cel mai drag proiect l-a realizat din pură întâmplare. Sau din pasiune, așa s-au legat lucrurile. Când se afla în Lituania, a fotografiat mult pentru ea. Iar cadrele erau atât de frumoase, că a fost încurajată să le expună: „astfel am avut două expoziții fotografice în care am prezentat viziunea mea asupra parcului regional în care lucram în momentul respectiv,” ne-a spus Simina.

Inspirația o găsește mereu în natură, mai ales la munte, unde peisajele parcă îi șoptesc povești: „muntele, cu ale sale fețe gravate îmi oferă o experiență sinestezică și este întotdeauna o muză bună.” #ViațaÎnCulori a Siminei poate fi urmărită pe Facebook și Instagram.

Mulțumim, Simina, că ne-ai împărtășit o parte din tine!

 

 

Alte articole interesante