Vopsea albă, lavabilă pentru pereți. Cum alegi corect nuanța de alb?

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 4 minute

Vopsea lavabilă pentru pereți. Cum alegi corect nuanța de alb?

 

pereti vopsiti alb in living
Culoare S91 Grège Ciment | Colecția Sérénité, Ressource

 

În articolul de astăzi dorim să desființăm un mit: mitul siguranței albului. Mitul conform căruia, vopseaua albă pentru pereți este cea mai sigură alegere.

„La beauté n'est pas dans les couleurs, mais dans leur harmonie”,  spune M.Proust.  Adică frumusețea nu stă în culori, ci în armonia dintre acestea. Secretul oricărei amenajări reușite: armonia și contrastul culorilor.

 

Vopseaua lavabilă albă are doua efecte imediate

  • contrastează puternic cu orice culoare și cu orice ton, rupe armonia culorilor.  Vopseaua lavabilă albă nu este neutră, cu atât mai puțin atunci când se dorește să fie discretă.  De aceea se folosește în expoziții, pentru a contrasta piesele expuse  și a le evidenția. Acasă însă, în general, ne dorim intimitate și confort, ceea ce implică nuanțe și contraste  care se susțin prin culoare și ton.  
  • albul clinic, rece, da o senzație de incomplet, de neterminat, senzație care nu poate fi compensată decât cu lumina ambientală și mult talent în design interior.

Marea noastră majoritate considerăm vopseaua albă pentru pereți ca sigură, neutră, “evergreen”, se potrivește în orice stil și în orice moment.  Este corect numai dacă vorbim de o vopsea lavabilă aproape albă: Un alb ușor colorat este cheia unui decor bine gândit. Rolul albului este de a lega arhitectura unui loc de decorarea și mobilierul acestuia. La TonCorner albul ocupă un loc aparte în decor, motiv pentru care este considerat culoare. Întotdeauna nuanțat și niciodată pur, albul TonCorner se declină  în peste douăzeci de nuanțe. Iată sfaturile noastre pentru alegerea celei mai potrivite nuanțe de alb.

 

Dă-ți timp de gândire

Alegerea vopselei și a nuanței de alb ar trebui să fie plasată în centrul gândirii cromatice și nu la fârșitul unui proiect. Este o culoare vie, ochiul are nevoie de timp pentru a-i absorbi subtilitățile 

 

 

Alege-ți culorile în funcție de alb și invers

mostre vopsea mostre de vopsea alba

Este esențial sa compari diferitele mostre de culori si albul care iți va îmbrăca pereții. Pentru fiecare culoare, există un alb care o va sublima.

 

Comparați nuanțele de vopsea albă între ele pentru a percepe subtonurile

Numai prin alăturare vei percepe subtonurile. Ai încredere în instinctele tale și lasă-le deoparte pe cele care par prea reci sau prea cremoase pentru interiorul tău.

 

nuante de alb

 

Verificați nuanțele in contextul real

Plasați eșantioanele de vopsea lângă diferitele elemente de decor ale amenajării voastre: parchet, perdele, covor, alte obiecte. Cea mai bună și fluidă asociere se va impune de la sine.

 

compara nuante de vopsea

 

Lăsați-vă seduși!

Vopseaua albă nu este doar albă, poate avea subtonuri de albastru, gri, bej, ecru... Toate aceste nuanțe foarte subtile o îmbogățesc cu o dimensiune suplimentară, îi conferă caracter și creează o atmosferă.

 

living vopsit in alb
Teinte FOR26 Kaolin, Ressource

 

Îndrăzniți un alb nu prea alb chiar și pe tavan

Pe lângă pereții colorați, albul nuanțat va părea « alb ». În contrast cu celelalte culori, își regăsește caracterul său pur și luminos.

 

tavan vopsit alb
Tocaria si tavanul nuanța Arum

 

Țineți cont de lumină

Plasați diferitele mostre cu vopsea albă în lumină naturală și apoi artificială pentru a le măsura vibrația în funcție de expunerea lor și de orele din zi. Inundate de lumina soarelui sau în lumina difuză și slabă, unele nuanțe de alb vi se vor părea mai evidente.

 

Descoperiti Colectia Les Blancs

Les Blancs

Nuanțate și niciodată pure, variantele noastre de alb se declină în peste douăzeci de variante care permit crearea unui echilibru perfect.

 

nuante de alb la vospea Ressouerce

Alte articole interesante