Vopsea decorativă de interior sau tapet? Sfaturi și idei pentru a lua o decizie înțeleaptă în amenajări interioare

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 7 minute

Vopsea decorativă de interior sau tapet?  Sfaturi și idei pentru a lua o decizie înțeleaptă în amenajări interioare

 

De multe ori la magazin suntem întrebați ce am recomanda, tapet sau vopsea decorativă? Nu există un răspuns general valabil la această întrebare. Totul depinde de gusturile și nevoile fiecărei persoane, dar și  de constrângerile legate de șantier. Care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui mod de decorare, aceste aspecte le vom detalia în prezentul articol.

 

living cu decorativa Stucco   dormitor cu vopsea decorativa metalizata

 

tapet frunze aplicat pe perete.   tapet aplicat pe perete

 

Sunt trei factori esențiali care determină alegerea tapetului in favoarea vopselei decorative și invers: Decorul, Șantierul, Rezistența.

1. Decorul la tapet și la vopseaua decorativă

Vopseaua nu va putea niciodată reproduce imagini și culori în armonie, decât dacă este o pictură murală. Dacă se dorește o imagine panoramică sau forme și imprimeuri colorate, doar tapetul poate veni în întâmpinarea acestor așteptări. Pe de altă parte, vopseaua decorativă creează efecte de materie și profunzimi pe care nici un print nu le va putea reproduce.

 

tapet cu pasari negre .   perete vopsit cu decorativa efect de beton

 

2. Șantierul la aplicare tapet și la vopsea decorativă

Când vine vorba de vopsea decorativă, aplicarea este mai mult sau mai puțin dificilă și necesită o manoperă profesionistă, fie că este vorba de var,  vopsea decorativă interior sidefată, metalizată sau vopsea stucco.   Aceasta presupune costuri suplimentare, aplicarea efectului fiind reușită numai de aplicatori cu experiență. În plus, procesul de aplicare poate dura câteva zile cu un disconfort de curățenie și deranj.

 

peerte dormitor cu decorativa Stucco.   perete dormitor cu decorativa efect de var

 

Tapetul însă, este în celălalt capăt al spectrului. Șantierul acestuia este mereu simplu și curat, perfect pentru oricine, de la o persoană a cărei casă este deja în șantier, la cel care pur și simplu își dorește sa redecoreze un pic sufrageria. În plus, decorarea cu tapetul este pe măsura personalități fiecăruia, gama de modele și culori fiind infinită, de la florale la lineare la peisaje la modele abstracte.

 

tapet jungla     tapet lia

 

3. Rezistența în timp la vopsea decorativă și la tapet

Vopseaua decorativă, în timp, este mai stabilă și mai rezistentă.  Marea majoritate a efectelor rezistă perfect până și în camere umede (atâta timp cât nu sunt sub jet de apă) și la curățare cu frecare.

 

tapet Heju camera copil

 

Rezistența tapetului în schimb, depinde de suprafața acestuia:  hârtie, vinil, canvas, textil, .....Tapetul de vinil, este rezistent la frecare, dar este „plastic” și trebuie luat în calcul că pereții nu vor respira. Poate fi utilizat cu încredere în zone umede, unde o folie pe pereți este chiar indicată și necesară, sau respectând toate recomandările de utilizare ale producătorilor. Tapetul în general este fragil la oscilații de umiditate și temperatură sau la limite extreme ale acestora.

 

vopsea decorativa stucco in living

 

Vă așteptăm la TonCorner, pe Bd. Ion Mihalache 127 pentru a alege între multitudinea de efecte murale din vopsea decorativă și tapet, cu imagini repetitive sau panoramice.

 

Alte articole interesante