Vopsea lavabilă pentru bucătarii și băi

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 4 minute

Vopsea lavabilă pentru bucătarii și băi

 

Cum alegi vopseaua lavabilă pentru bucătărie?

Dacă te întrebi cum alegi vopseaua potrivită pentru pereții din bucătărie, trebuie să iei în calcul câteva aspecte importante, înaintea achiziției. Bucătăria este o zonă în care se produc multe activități, inclusiv gătit, care poate duce la stropirea sau murdărirea pereților. Prin urmare, alege o vopsea care este durabilă și rezistentă la murdărie. Optează pentru o vopsea lavabilă, care poate fi curățată ușor cu apă și detergent, fără a-și pierde culoarea sau finisajul.

vopsea bucatarie turquiose vopsea bucatarie  

De asemenea, bucătăria este expusă frecvent la abur, umiditate și grăsimi. Asigură-te că vopseaua pe care o alegi este rezistentă la aceste condiții și nu se va decolora sau deteriora în urma expunerii la umiditate sau stropirea cu grăsimi. Există vopsele speciale pentru bucătării, care au aditivi rezistenți la umiditate și grăsimi. Alege o vopsea care poate fi curățată ușor, de preferat cu o lavabilitate ridicată. Aceasta va permite îndepărtarea petelor și a murdăriei fără a afecta suprafața pereților.

vopsea bucatarie verde

 

Cum alegi vopseaua lavabilă pentru baie?

Deoarece baia este o zonă umedă, vopseaua pe care o alegi trebuie să fie rezistentă la umiditate și să prevină formarea mucegaiului și a ciupercilor. Verifică eticheta produsului și asigură-te că este formulată special pentru a rezista în medii umede. În orice baie, suprafețele se pot murdări mai ușor, din cauza umidității și a utilizării regulate. Prin urmare, alege o vopsea lavabilă, care poate fi curățată ușor cu apă și detergent. Acest lucru va face întreținerea mai simplă și va menține aspectul proaspăt al pereților.

vopsea baie

De asemenea, baia este expusă adesea la diverse produse chimice, cum ar fi produsele de curățat sau produsele cosmetice. Asigură-te că vopseaua pe care o alegi este rezistentă la aceste substanțe și nu se va decolora sau deteriora în contact cu ele.

vopsea labastra pentru baie   vopsea pentru baie grej

 

Vopsea lavabilă pentru bucătărie și baie de la TonCorner

Ce are în plus această vopsea lavabilă fată de vopseaua obișnuită ? Rezumând cele scrise mai sus, sunt 3 caracteristici care fac o vopsea lavabilă potrivită în băi sau bucătarii:

  • Rezistența la frecare și spălare
  • Lasă pereții sa respire și rezistă la stropire
  • Conține aditivi anti-mucegai și ciuperci

 

Rezistența la frecare și spălare

Bucătăria și baia sunt camere cu trafic intens. Zona de luat masa, zona de gătit sunt solicitante din punct de vedere al curățeniei. De asemenea, pereții in jurul chiuvetei sau căzii in baie presupun un risc potențial ridicat de murdărire. Primul criteriu în alegerea unei vopsele lavabile pentru bucătărie sau baie trebuie sa fie rezistenta la frecare şi spălare cu detergenți şi substanțe chimice. Adică alegeți o vopsea clasa 1 de lavabilitate. Daca vopseaua nu menționează aceasta calitate, înseamnă ca nu o are.

 

Waterproof şi Breathable – Rezistența la apă și „respirabilitatea”

Pe același principiu pe care funcționează echipamentul de sky, filmul de vopsea trebuie sa fie permeabil la vaporii  de apă, să lase pereții sa evacueze « transpirația » dar să fie rezistentă la stropii de apă, să nu se ude.

Permeabilitatea la vaporii de apă, (Breathable )  este în curs de normare prin metoda Equivalent Air Thickness (sd). (EN ISO 7783)

Metoda măsoară permeabilitatea ca rezistența a materialului la trecerea vaporilor de apă prin el. Valorile exprimate in SD reprezintă grosimea echivalenta in metrii a aerului, cu cât valoarea este mai mică, cu atât mai permeabil. Vopselurile cu SD mai mici de 0.1m sunt considerate cu cea mare permeabilitate.

Rezistența filmului se exprimă în grosimea aerului în m:

  • Clasa I < 0.1
  • 0.1< Clasa II < 0.14
  • Clasa III > 0.14

Rezistenta la apă (Waterproof), este în curs de normare prin metoda Water Absorbtion (w24).

Metoda măsoară volumul de apă absorbit într-un mp in 24 ore. Cu cât valoarea w24 este mai mică, cu atât vopseaua este mai rezistentă la apa.

  • Clasa I < 0.1
  • 0.1< Clasa II < 0.5
  • Clasa III > 0.5

Aditivii sau adjuvanții utilizați in cantități mici, au un rol la fel de important ca sarea sau piperul în mâncare : grăbesc uscarea, reduc oxidarea, protejează împotriva ciupercilor, bacteriilor şi micozelor.

La TonCorner avem 4 tipuri de finisaje pentru spații umede, toate disponibile în peste 1000 de culori:

vopsea lac mat  vopsea lac satinat

vopsea satinata esential  vopsea satin catifelata

 

Culoarea și finisajul vopselei lavabile de baie și bucătărie

În funcție de designul bucătăriei tale și de preferințele personale, alege culori și finisaje care se potrivesc. Culoarea poate influența atmosfera și luminozitatea bucătăriei. Tonurile deschise pot face spațiul să pară mai mare și mai luminos, în timp ce tonurile închise pot adăuga o notă de eleganță și căldură. În ceea ce privește finisajele, finisajul mat poate ascunde imperfecțiunile, în timp ce finisajul lucios poate reflecta lumina și poate fi mai ușor de curățat.

Înainte de a vopsi întreaga bucătărie, testează vopseaua pe o mică porțiune a peretelui sau pe o placă de testare. Acest lucru îți va permite să vezi cum se potrivește culoarea și finisajul cu iluminarea și restul designului bucătăriei tale. Reține că la TonCorner poți cumpăra mostre de culoare sub formă de cartoane sau eșantioane mici.

Dacă ai nevoie de sfaturi suplimentare sau dacă nu ești sigur în privința alegerii vopselei, poți veni la TonCorner – vă putem ajuta și oferi recomandări personalizate în funcție de nevoile tale și de designul spațiului pe care îl ai la dispoziție.

 

Alte articole interesante