Vopsea pentru bucătărie: recomandări, culori și sugestii

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 6 minute

Vopsea pentru bucătărie: recomandări, culori și sugestii

 

bucatarie vopsita in gri inchis

 

Pentru a  da o viață nouă bucătăriei tale, un strat de vopsea este adesea binevenit. Dar vopseaua de bucătărie nu poate fi aleasă la întâmplare. La fel ca baia, aceasta cameră umedă necesită o vopsea adecvată care să reziste la condiții particulare și riscuri specifice. Alegerea culorii adaugă o provocare suplimentara, vopseaua trebuind să țină cont atât de criterii de utilitate practică cât și de preferințele noastre decorative personale. În acest articol, ne propunem sa răspundem la două întrebări:

  1. Avem nevoie de vopsea specială pentru bucătărie?
  2. Există culori care se recomandă a fi folosite în bucătării?

 

 

1. Avem nevoie de vopsea specială pentru bucătărie?

Nu există o vopsea specială pentru bucătarii, dar da, în camere cu umiditate ridicată, vopseaua folosită trebuie să aibă aditivi care să prevină apariția mucegaiului și a igrasiei pe de o parte și un grad ridicat de luciu sau de lavabilitate care să convină spălării repetate a petelor de murdărie si grăsimi:

Finisajul „coajă de ou , eggshell cum ii spun englezii, este un finisaj ușor „strălucitor” și mai lavabil decât cel mat, este mai bun pentru pereți, locuri fără multă umiditate si fără trafic in exces.

Finisajul satinat  are un pic de luciu, ceva mai mult decât coaja de ou și poate fi folosit în bucatarii, atat pe pereți cat si pe obiecte întrucât permite o manipulare si un trafic mai ridicat, rezista la frecare si la acțiunea agenților chimici de spălare.

Vopseaua lucioasa este un finisaj excelent pentru orice tip de bucătărie; respinge bine umezeala, se spală abraziv, se poate aplica atat de pereți cat si pe obiecte care presupun manipulare intensa.

Vopseaua mată are o culoare bogată și un luciu scăzut, dar este mai predispusă la infiltrarea umezelii. În plus, nu rezistă spălării abrazive și poate fi dificil să curățați pereții cu vopsea mată fără a afecta finisajul. Din aceste motive, nu este cel mai recomandat finisaj pentru spații umede. Excepția este o vopsea mată premium, poliuretanică, sigilantă, rezistentă la frecare abrazivă și special concepută pentru cei care nu agreează luciul dar care au nevoie de rezistență la trafic și umezeală.

 

2. Există culori care se recomandă a fi folosite în bucătării?

Simplă și eficientă vopseaua este folosită ca total look,  sau dimpotrivă în tușe mai subtile, pe un perete sau pe plinte, pe fronturile mobilei, pe gresie sau pe faianță, pe tocărie sau pe ramele geamurilor. Nu există culori recomandate pentru bucătarii, dar există culori pe măsura personalității voastre și a timpului pe care îl petreceți in bucătărie.

La noi, in România,  bucătăria este de multe ori sufletul casei, petrecem mult timp în acest spațiu și este de multe ori animat și aglomerat. În acest caz se recomandă tonuri neutre de bej,  crem sau taupe.  

 

bucatarie cu vopsea perete neutra

 

La TonCorner găsești peste 100 de nuanțe calde neutre de unde poți alege :

nuanțe neutre de vopsea pentru bucatarie

Daca doriți culoare, este de preferat sa favorizați nuanțele stinse relaxante de albastru-verde care sunt conviviale si plăcute, nu excită și sunt potrivite pentru locuri aglomerate. F41 si Avocat rmdv69

 

bucataie vopsita verde albastru bucatarie vopsea verde

 

Alege din peste 100 de nuanțe de albastru: 

vopsea bucatarie in nuante de albastru

 

sau sute de nuanțe de VERDE:

vopsea bucatarie in nuante de verde

 

Într-o bucătărie mică și puțin ofertantă din punct de vedere arhitectural, putem distrage atenția privitorului prin detalii grafice și accente de culoare în contrast.

 

vopsea pentru bucatarii mici

     

Într-o bucătărie deschisă, care servește multor alte activități decât cele specifice artei culinare, culorile vitaminizante aduc energia si vitalitatea pentru a susține creativitatea voastră. Cu cât contrastul de culoare este mai mare, cu atât atmosfera este mai vie și privirea mai clară. (Huddlestone – SL40)

 

vopsea verde bucatarie
vopsea pentru bucatarie galbena

 

Ce culoare alegi pentru bucătărie?

Simplu - culoarea care se potrivește cu personalitatea ta! Bucătăria roz pudrat S52 din colecția Sérénité este un foarte bun exemplu în acest sens.

 

vopsea roz bucatarie

 

Vă invităm să descoperiți toate culorile noastre pe site-ul nostru sau in magazin, pe Bd. Ion Mihalache 127, lângă piața Domenii.

Alte articole interesante