Vopsea pentru mobila din lemn sau din PAL.  Cum poți transforma o mobilă veche cu vopseaua Ressource

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 5 minute

Vopsea pentru mobila din lemn sau din PAL.  Cum poți transforma o mobilă veche cu vopseaua Ressource

Cred că fiecare dintre noi are acasă sau în garaj o mobilă veche și părăsită.  Dar, sub lacul îngălbenit de timp, curbele sale sunt interesante, construcția este de calitate, iar lemnul este masiv și solid. Sau aveți o mobilă de pal, maronie, roșcată, care este mai greu de aruncat decât de „salvat”. Dacă luați decizia să „salvați mobilierul”, va trebui să știți câteva lucruri înainte de a începe acest demers.

 

Vopsea pentru mobila bucatarie din lemn Vopsea pentru mobila din PAL

 

În primul rând este foarte important sa decideți ce aspect doriți să-i oferiți acestui mobilier. Făceți-vă timp pentru a vă inspira înainte de a începe proiectul. Răsfoiți reviste, căutați pe Pinterest sau Houzz, țineți cont de materialele și culorile pre-existente înainte de a alege. Inspirația poate veni de oriunde și dacă ai încredere în ea, te va ghida în transformarea mobilierului tău. Indiferent de stilul pe care îl alegeți, asigurați-vă că respectați originea piesei de mobilier și aspectul său principal. O piesă de mobilier în stil victorian se încadrează foarte bine într-un make-over glamour, în timp ce o piesă de mobilier cu linii mai simple și mai curate va fi scoasă în evidență cu un finisaj modern.

În al doilea rând, trebuie să va înarmați cu răbdare. Vopsirea unei piese de mobilier nu se face în urgență, ci cu răbdare și pasiune! Trebuie să îți faci timp și să te dedici pentru a vopsi cu succes o piesă de mobilier. Pregătirea suprafețelor este la fel de importantă ca decorarea, respectiv vopsirea acestora. La rândul său, pregătirea este diferită în funcție de suport, respectiv dacă mobila este din lemn masiv, stratificat, pal, mdf.

 

Pregătirea suprafețelor din lemn masiv sau stratificat (placaj de lemn la suprafața mobilierului)

1. Decapare – eliminarea straturilor vechi de vopsea sau lac

Înainte de orice, stabiliți dacă mobila este deja vopsită, lăcuită sau băițuită. Daca vechiul strat de vopsea este integru, (puțin probabil pentru o mobilă veche) puteți vopsi direct, după o ușoara mătuire si degresare a suprafeței. Dacă vechiul strat de vopsea se cojește, lemnul trebuie adus la nou, prin decapare. La fel si pentru mobila lăcuită. Lacul trebuie decapat, fie cu substanțe chimice, fie prin șlefuire mecanică, fie termic dacă aveți cu ce. Baițul nu creează peliculă sau film peste suprafața lemnului, nu trebuie decapat, ci doar șlefuit.

2. Degresare – ștergeți cu alcool mobila decapată sau băițuita

3. Șlefuire – uniformizați suprafața și deschideți porii, folosind banda abrazivă și eventual un șlefuitor. În funcție de duritatea lemnului, puteți folosi banda cu granulație mare P80, sau mai fină, până la P240. Noi consideram că 240 este mai mult decât suficient pentru șlefuirea lemnului, astfel încât acesta să-și păstreze fibra și fladerul.

4. Impregnare  - Impregnant Universal - saturați și sigilați lemnul cu impregnant, adică cu o amorsă de profunzime. Lemnul este bețiv, iar suprafața lui bea inegal. Impregnarea permite pe de o parte saturarea lemnului pentru a reduce consumul de vopsea, dar și uniformizarea absorbției, astfel încât stratul de vopsea care urmează sa fie aplicat sa arate uniform. Daca absorbția nu este egala, în zona de noduri de exemplu, vopseaua va fi mai lucioasa decât în zona absorbanta, unde va avea un aspect mai mat. În plus, amorsa fiind alba, se omogenizează si culoarea lemnului în vederea vopsirii.

 

Impregnant Universal

 

5. Șlefuire Impregnant – amorsa se șlefuiește cu o bandă abrazivă P300 pentru a înlătura urmele de pensulă, treflat sau eventualele scurgeri.

6. Ștergere cu alcool – îndepărtarea prafului de amorsă

7. Decorarea prin vopsire

 

Pregătirea suprafețelor din Pal, Mdf placat.

Aceste suprafețe arată ca lemnul, sunt confecționate din așchii sau rumeguș de lemn, dar la suprafața exterioară, au o folie de plastic.  Pentru a vopsi această suprafață blocată, avem nevoie de o amorsă de contact, nu de profunzime.

  1. Degresare – ștergeți cu alcool mobila pentru îndepărtarea petelor de grăsime
  2. Mătuire – șlefuiți suprafața si deschideți porii, folosind banda abraziva P80  și eventual un șlefuitor.
  3. Ștergeți cu alcool – îndepărtați orice urma de praf de pe suprafața mătuită.
  4. Amorsare  - Superprimer -  aplicați un strat de Superprimer, diluat cu putina apa, într-o pelicula cat mai neteda. Vopsiți înainte de 48ore. Ideal este sa vopsiți la 4-8ore, după ce încercați rezistenta peliculei.
  5. Decorarea prin vopsire

 

Acum, suprafețele sunt pregătite pentru vopsire si decorare. Puteți alege între o vopsire uniformă și o vopsire cu efect decorativ.

Mobilei de pal, nu prea i se potrivește o vopsire decorativă, date fiind liniile drepte. Dacă vă doriți totuși o transformare, puteți sa-i faceți make-up cu baghete decorative de polistiren care sa-i dea un aer clasic si romantic.

Vopsirea uniformă este simpla:  se aplică vopseaua în două straturi, respectând diluția și termenul de uscare dintre straturi. Alegeți doar culoarea și gradul de luciu:

  • Laque mate,  pentru un aspect mat și o duritate maxima
  • Satin Veloute, pentru un luciu discret și o atingere de catifea
  • Laque Satine pentru un finisaj lucios.

 

3 scaune vopsite galben

Vopsirea decorativă presupune aplicarea mai multor straturi de  vopsea, pentru un efect vintage, shaby shic sau glamour.

 

Vopsea patinată

  1. Aplicați un strat de Vopsea Mat Poudre
  2. Șlefuiții zonele de uzura, canturile, cu banda abraziva P80, șlefuiți atat vopseaua cât si amorsa, astfel încât sa se vadă când albul amorsei, când neutrul lemnului
  3. Aplicați Velatura în nuanța potrivita, fie cu pensula pentru a sublinia fibra lemnului, fie cu buretele pentru un efect cat mai patinat

 

Usa aurie

 

Vopsea metalizată

  1. Aplicați un stat de amorsa colorata în nuanța vopselei metalizate
  2. Aplicați doua straturi de metalizata pentru un efect glamour.
  3. Opțional, puteți patina si metalizata pentru un efect boho chic.

 

 

Vă dorim succes în salvarea obiectelor de mobilier. Puteți împărtăși cu noi rezultatele obținute, trimițând-ne fotografii pe pagina noastră de Facebook!

Va așteptam cu plăcere in magazin , pe Bd. Ion Mihalache 127, pentru discuții si detalii .

Alte articole interesante