Culori în dormitor - psihologia și efectele nuanțelor asupra stării de spirit
Modul în care culorile din cameră te influențează este parte integrantă din viața de zi cu zi, având un mare impact asupra stării de spirit și nivelului de energie. De asemenea, culorile din casă, inclusiv din dormitor, au rolul de a oglindi cu mare precizie caracterul și personalitatea ta. Oamenii care locuiesc într-o casă o decorează și o înfrumusețează alegând culori care să le reflecte preferințele și personalitățile.
Din punct de vedere al design-ului, culorile pot chiar transforma total aspectul unei camere, prin felul în care „îmbracă” piesele de mobilier și pereții. Dacă alegi nuanțele care trebuie, poți ajunge chiar să îți modifici cu totul mărimea și forma casei!
Toate aceste aspecte sunt valabile și pentru dormitor, iar cum această încăpere este cea în care te odihnești, este important să alegi cu grijă nuanțele pentru ca relaxarea să fie una deplină.
Citește în continuare și află ce combinații de culori să alegi pentru dormitor și cum sunt acestea în măsură să te afecteze și să-ți schimbe starea.
1. Culori benefice pentru dormitori
Deși majoritatea persoanelor să nu petreacă prea mult timp gândindu-se la culoarea camerei, aceasta este capabilă să te afecteze în fiecare zi.
Culoarea încăperii în care te afli îți poate schimba stările și gândurile și te poate afecta în multe alte feluri. Anumite culori sau chiar grupuri de culori tind să primească o reacție comună de la majoritatea oamenilor, motiv pentru care este atât de important să alegi culorile într-un mod atent când vine vorba de decorarea casei tale.
Cele de mai sus sunt valabile pentru toate încăperile dintr-o locuință, inclusiv pentru dormitor.
2. Ce culoare de lavabilă să îți vopsești pereții
Când decizi ce culoare să vopsești pereții dormitorului, întreabă-te:
- Ce dispoziție vreau să creez în această cameră?
- Ce culori se potrivesc acestei stări?
Dacă ai nevoie de ajutor pentru a răspunde la aceste întrebări, te poți inspira din reviste și de pe site-uri de design interior. De asemenea, ia în considerare materialele din care este confecționată mobila și textilele. Lasă corpurile de mobilier, covorul, păturile și pernele să te ghideze în alegerea schemei de culori.
După ce ai găsit ceva care îți place, limitează culorile din cameră doar la câteva. Prea multe pot face ca o cameră să pară haotică sau aglomerată.
Iată psihologia culorilor și stările pe care le provoacă:
Culori calde
- Roșu (cea mai intensă culoare) - ridică nivelul de energie dintr-o cameră și poate stimula sentimente de iubire, pasiune, furie și putere. S-a demonstrat că poate crește tensiunea arterială, ritmul cardiac și respirația. Nu este cea mai potrivită culoare pentru dormitor, deoarece te poate agita mai mult decât este cazul și nu te vei putea odihni cum trebuie;
- Portocaliu (o culoare plină de energie) - exprimă încântare și entuziasm. Este potrivită pentru personalități active. Poate fi folosită în dormitor, dar în tonuri mai domole.
- Galben (culoarea fericirii) - transmite bucurie și veselie. Tonurile de galben-pui pot fi folosite în dormitor, în special pe un perete accent, cum ar fi în spatele patului.
- Roz (culoarea iubirii) - este asociată cu iubirea și blândețea. Stimulează creativitatea. Poate fi folosită cu încredere în orice cameră din casă.
Culori reci:
- Verde (cea mai liniștitoare culoare) - are un efect calmant, reduce stresul și se crede că îmbunătățește fertilitatea.
- Bleu/albastru (culoarea calmului) - reduce tensiunea arterială, ritmul cardiac și încetinește respirația.
- Mov (o culoare sofisticată) - nuanțele închise transmit eleganță, pe când cele deschise sunt mai relaxante.
Culori neutre:
- Maro (culoarea confortului tradițional) - des întâlnită în amenajările tradiționale și clasice, aduce căldură și eleganță spațiului.
- Gri (una dintre cele mai populare culori) - versatilitatea sa aduce confort și căldură unui spațiu. Este clasic și atemporal în nuanțe deschise, dar modern și edgy în cazul tonurilor închise.
- Alb (clasic atemporal) - are un efect calmant, face camera să pară aerisită și spațioasă.
- Negru (o culoare dramatică) - cel mai bine este folosită în doze mici ca accent, oferă dimensiune unei încăperi.
- Culori metalice - oferă stil, adaugă durabilitate și inspiră creativitate și curiozitate.
3. Idei de culori potrivite pentru dormitoare
Dormitorul este spațiul în care te refaci după o zi lungă de muncă sau de interacțiuni sociale. Ca atare, culorile din dormitor ar trebui să aducă liniște și odihnă generală spațiului. Când decizi asupra culorii acestei camere, ține cont de psihologia lor și orientează-te către nuanțe precum violet, verde sau albastru, dacă îți dorești un efect relaxant.
Culori de utilizat în dormitor:
- Se crede că verdele contribuie la ameliorarea stresului și că îți poate da și un boost de fertilitate, fapt ce îl face o alegere ideală pentru o cameră precum dormitorul;
- Albastrul contribuie la scăderea tensiunii arteriale în timp ce îți încetinește respirația și ritmul cardiac;
- Nunațele mai pastelate de violet, precum lila și lavandă, aduc o componentă relaxantă dormitoarelor.
Culori de evitat în dormitor:
- Portocaliul este o culoare strălucitoare care denotă energie, ceea ce contrazice direct starea de relaxare care este necesară în camera de dormit;
- Albastru pastel poate deveni neplăcut de rece pe pereți, mai ales într-o cameră care primește puțin lumină naturală.
Prin urmare, culoarea din dormitor este mai mult decât un decor. Nuanțele pe care le alegi îți pot influența în mod semnificativ starea de spirit și comportamentul, ceea ce îți poate afecta întreaga viață. De aceea, este important să faci o alegere atentă care să exprime ceea ce îți dorești să obții de la dormitorul tău.
Sursă foto: Unsplash.com, Pexels.com
Alte articole interesante
Cum să vopsești un aparat de aer condiționat cu vopsea specială pentru suprafețe lucioase
Vopsirea unui aparat de aer condiționat poate părea o provocare, dar cu materialele și pașii corecți, poți obține un rezultat profesionist....Cum vopsești tâmplăria cu vopsea specială pentru PVC de la Toncorner
Vopsirea tâmplăriei de PVC cu vopsea specială este un proces care poate revitaliza aspectul ferestrelor și ușilor tale, oferindu-le un look...Cum să transformi un calorifer vechi într-o piesă de design cu ajutorul vopselei lavabile de interior
În acest articol, vom explora pas cu pas cum să vopsești un calorifer, folosind vopselele și accesoriile disponibile în magazinul...