7 idei de amenajare hol cu vopsea lavabilă de interior. Culori, texturi și combinații cromatice

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 16 minute

7 idei de amenajare hol cu vopsea lavabilă de interior. Culori, texturi și combinații cromatice

 

Se spune că prima impresie contează, iar holurile nu sunt o excepție în acest sens. Un hol este spațiul de tranziție care face legătura între camere și care, de multe ori, este irosit pentru că nu este pus în valoare. Holul dumneavoastră este primul loc al casei care transmite o impresie. Fie că veniți acasă după o zi lungă de lucru, fie că aveți musafiri care sunt întâmpinați în locuința dumneavoastră, acest spațiu mic și îngust are toate șansele să vă întâmpine cu un decor primitor și ușor de remarcat.

Majoritatea holurilor sunt mici, înguste, lipsite de lumină naturală. Cu toate acestea, nu ne împiedică nimic să valorificăm acest spațiu de trecere cât mai mult cu putință. Vopseaua lavabilă colorată poate transforma total decorul unui hol și vine în ajutorul dumneavoastră fără prea multă bătaie de cap.

Înainte să alegeți culoarea de vopsea lavabilă și finisajul ei pentru holul dumneavoastră, recomandăm să țineți cont de mai multe aspecte practice.

 

1.Vopsea lavabilă în tonuri deschise și pastelate pentru holuri mici și întunecate

 

hol vopsit in nuante de alb

 

O vopsea lavabilă deschisă la culoare va oferi luminozitate și va crea un efect de mărire. Holul este locul casei cel mai tranzitat și mai aglomerat. Prin urmare, dacă dimensiunile holului din locuința dumneavoastră nu vă ajută, cel mai bine este să optați pentru culori cât mai luminoase. Tonurile de bej, grej sau off-white sunt variante care nu pot da greș. Recomandăm să evitați clasicul alb întrucât este un ton prea rece și mai greu de întreținut. Pentru o schemă de culoare completă cu restul casei, accentele de culoare pot fi date de acesorii sau piese de mobilier.

Dacă tonurile neutre vi se par prea monotone și vă doriți un ambient mai creativ, vă sugerăm să vă jucați cu tonuri diferite ale aceleiași culori. De asemenea, tonurile de piersică sau roz pudrat pot fi foarte primitoare și calde pentru intrarea unei case.

 

2.Vopsea în tonuri închise pentru a corecta proporțiile unui hol îngust

 

hol vopsit in nuante inchise de vopsea

 

Sunt tonurile închise o opțiune pentru holul unei locuințe? Cu siguranță, mai ales dacă vă bucurați de spațiu sau o locuință cu pereți înalți și lumină naturală. Cu toate acestea, o vopsea lavabilă în culori închise poate, de asemenea, să creeze efecte vizuale care ne ajută să ascundem defecte sau să reglăm proporțiile unui hol asimetric sau mult prea îngust.

Vopsirea unui perete în tonuri închise, îl face să avanseze vizual, iar culorile pastelate îl fac să se retragă. Așadar, un hol îngust poate fi corectat vizual dacă vopsim peretele din capăt într-un ton închis, iar pereții din jurul lui într-un ton mai deschis. Un alt avantaj al unui hol vopsit în tonuri închise este tocmai contrastul creat cu restul camerelor din casă făcându-le să pară mai mari și mai luminoase.

 

 

3. Nu uitați de “al 5-lea perete” – vopsirea tavanului

 

tavan hol vopsit in tonuri mai deschise de vopsea

 

Tavanul este un element cheie într-o încăpere mică deoarece poate influența vizual dimensiunea unui spațiu. Dacă aveți un hol mic, vopsiți partea inferioară a pereților într-un ton mai închis decât partea superioară a lor sau decât tavanul. Un tavan deschis la culoare aerisește spațiul și îl face să pară mai puțin înghesuit. Un tavan vopsit cu o vopsea lavabilă în tonuri închise va oferi spațialitate pe orizontală și va micșora înălțimea pereților. Din acest motiv, recomandăm un tavan închis doar într-o casă cu pereți înalți.

Contrastul dintre tonurile închise și cele deschise oferă un aer modern unei încăperi. În plus, accentele metalice, accesorii în culori saturate și eclectice completează foarte frumos un design contemporan sofisticat.

 

4. Aceeași culoare de vopsea, dar tonuri diferite pentru o zonă cu accent

 

hol vopsit in tonuri diferite de alb

 

Această tehnică de a evidenția o zonă a camerei prin culoare este cunoscută și foarte eficientă. De exemplu, separăm vizual zona șemineului de restul living-ului prin culoare sau o bucătărie open-space de living tot prin culori diferite. Atunci, ce ne împiedică să folosim aceeași tehnică și într-un hol? Puteți vopsi ușile într-un ton diferit de restul pereților, poate o culoare care să facă o tranziție subtilă spre restul încăperilor. Sau dacă aveți o masă de tip consolă, puteți să concentrați atenția asupra peretelui respectiv prin folosirea unei culori diferite sau a unui ton diferit față de restul pereților.

 

5.Vopsirea holului în combinații puternice și eclectice cu vopsea în culori îndrăznețe

 

hol vopsit in albastru electric

 

În ultimii ani, am fost influențați să credem că pereții albi sunt singura cale de urmat. O bază simplă și neutră poate fi într-adevăr un bun punct de plecare de la care să construiți o schemă de decorare, dar dacă ignorați spectrul de culori disponibil pentru pentru vopseaua lavabilă de interior, ați putea omite un design cu adevărat inedit. Vă încurajăm să găsiți o schema cromatică armonioasă și potrivită pentru locuința dumneavoastră. Căutați nuanțe înălțătoare care să vă facă să vă simțiți bine. Culoarea are puterea de a vă influența starea emoțională, iar holul este locul perfect pentru a experimenta idei de decorare care stârnesc bucurie și bună-dispoziție. Totul este să vă asigurați că tonurile alese se armonizează între ele, dar și cu restul încăperilor din casă.

 

6.Imperiul unei singure culori de vopsea pentru un efect minimalist și mai mult spațiu

 

hol vopsit in alb cu verde

 

Deoarece holurile tind să fie, în cea mai mare parte, spații destul de nemobilate, puteți să mergeți chiar mai departe de atât și să vopsiți inclusiv mobilierul sau accesorile precum baghetele, plintele sau caloriferele în aceeași culoare. Aceasta este locul ideal unde să vă răsfățați cu o culoare care vă place foarte mult și care vă dă o stare de bine. Acest truc funcționează atât în casele cu un design contemporan, cât și în amenajările tradiționale, mărind vizual dimensiunile unui hol înghesuit și mic.

 

7.Decorare hol cu vopsea cu finisaj satinat, ușor de spălat și rezistent în timp

 

hol vopsit in verde menta

 

Cum holul este un spațiu aglomerat și îngust unde, de multe ori, ne lăsăm bagajele de peste zi sau ne susținem de pereți ca să ne încălțăm sau unde copiii desenează pe pereți în timp ce noi ne pregătim să ieșim pe ușă, recomandăm o vopsea satinată, ușor de curățat și de întreținut. Varianta Satin Veloute sau vopsea mată de tip Laque sunt recomandările noastre. 

 

Vă invităm în magazinul Ton Corner unde vă oferim consultanță și sfaturi pentru o schemă cromatică potrivită holului dumneavoastră! Indiferent de preferințele cromatice, putem alege dintr-o paletă de peste o mie de culori, astfel încât să fie cea mai bună alegere pentru un hol primitor.

Alte articole interesante