Yves Klein

1928

Cerul albastru din Nice asista la nașterea unui artist care îi va aduce omagiu de-a lungul întregii vieți: Yves Klein.

1954

La 26 de ani, acest fiu de pictori, care alesese ca primă vocație jocul de judo, decide să-și consacreze întreaga viață Artei.

MONOCROMIA

Animat de ideea de „a elibera culoarea din închisoarea liniei”, Yves Klein se îndreaptă către monocromie. Pentru el, este singura manieră de a picta care să permită „a se vedea ceea ce este vizibil în absolut”.

Privilegiind expresia sensibilității înainte de reprezentarea formei, Yves Klein merge dincolo de orice reprezentare artistică și concepe opera de artă ca urmă a comunicării artistlui cu lumea.

PASIUNEA PENTRU ALBASTRU
După Yves Klein, „albastrul nu are dimensiune, este în afara dimensiunii, în timp ce toate celelalte culori au. Toate culorile determină asocieri de idei concrete. În timp ce albastrul amintește de tot, în plus față de mare și de cer, de ceea ce este mai abstract în natura tangibilă și vizibilă”. Albastrul devine astfel semnătura sa.

1957, CREAREA CULORII IKB
Yves Klein creează Internaționalul Klein Blue. Din acest  „albastru mai mult decat albastru” iradiază o vibrație colorată care nu numai că angajează privirea specatorului, ci „este spiritul care vede cu ochii”.

1962, ÎNCĂ O STEA PE CERUL ORAȘULUI NICE

Viața lui Yves Klein va fi fost ca aceea a unei stele căzătoare: o căutare a libertății și o îndrăzneală care vor marca considerabil lumea Artei.

Colecții

Număr de nuanțe

1 nuanță

Website

www.yvesklein.com