Caracteristici tehnice vopsea lavabilă de interior

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 5 minute

Caracteristici tehnice vopsea lavabilă de interior

 

bucati de lemn vopsite cu vopsea lavabila si permeabila

 

Vom discuta de 2 caracteristici importante ale vopselei lavabile de interior: permeabilitate și rezistență la apă, adică „waterproof” .

 1. Permeabilitatea vopselei lavabile se referă la proprietatea vopselei de a lăsa pereții să respire.
 2. Rezistența la apă a vopselei lavabile de interior se referă la proprietatea vopselei de a nu lăsa apa să pătrundă. Are denumirea de „vopsea waterproof”

 

Una din primele cerințe pe care le avem atunci când este vorba de vopsea lavabilă de interior este aceea de a lăsa pereții să respire. În același timp, când vorbim de vopsea lavabilă pentru băi și bucătarii, nu dorim ca apa să se infiltreze în pereți. Se naște astfel o confuzie intre nevoi, între permeabilitate și rezistență la apă. Dar ce înseamnă de fapt să respire pereții? Ce dorim? Ce se întâmplă dacă pereții nu respiră după ce aplicăm vopseaua lavabilă de interior?

Principalul motiv este teama de apariție a mucegaiului.  Dar acesta apare datorită condensului, adică a diferențelor de temperatură între interior și exterior, vaporii transformându-se în picături de apă.  Nici cea mai permeabilă vopsea lavabilă la vapori nu va rezolva problemele de izolație și de ventilație ale unei case. Sigur că există soluții antimucegai, însă înainte de toate soluțiile existente în piață, trebuie să rezolvați problema casei de ventilație și de izolație.

Vopseaua lavabilă de interior trebuie să fie permeabilă la vapori și impermeabilă la apă,  să lase pereții să respire și să-i protejeze de proiecțiile de apă.

trafalet cu vopsea lavabila interior si permeabila

 

Vom înțelege cum funcționează o vopsea lavabilă de interior permeabilă la vapori și rezistentă la umiditate, luând exemplul echipamentului de ski: făcând efort, transpirăm,  dar un bun echipament are o  membrană respirabilă care permite eliminarea transpirației, nu facem saună în costumul de ski.  În același timp, costumul ne protejează de umiditate printr-un tratament de impermeabilizare, rezistând  la ploaie și ninsoare.

statement vopsea lavabila si permeabila de interior

 

Permeabilitatea la vaporii de apă a vopselei lavabile de interior, este în curs de normare prin metoda Equivalent Air Thickness (SD). (EN ISO 7783)

Măsoară permeabilitatea ca rezistența materialului la trecerea vaporilor de apă prin el,  cu cât valoarea este mai mică, cu atât este mai permeabil. Vopselurile cu SD mai mici de 0.1m sunt considerate că au cea mare permeabilitate.

 1. Clasa I < 0.1
 2. 0.1<  Clasa II < 0.14
 3. Clasa III > 0.14

 

Rezistența la  apă (Waterproof) a vopselei lavabile de interior, este în curs de normare prin metoda Water Absorbtion (w24).

Metoda măsoară volumul de apă absorbit într-un mp în 24 ore. Cu cât valoarea w24 este mai mică, cu atât vopseaua este mai rezistentă la apă.

 1. Clasa I < 0.1
 2. 0.1<  Clasa II < 0.5
 3. Clasa III > 0.5

mana cu manusa care masoara vopseaua lavabila

Toată vopseaua Ressource lasă pereții să respire, adică este permeabilă!

Daca doriți finisaje care să protejeze pereții de stropii de apă, vă recomandăm:

 1. Vopsea satinată
 2. Vopsea lucioasă
 3. Vopsea mată poliuretanică.

mostre vopsea lavabila de interior

pictograma casa izolata     pictograma vopsea ecologica

 

Vopseaua Ressource este vopsea ecologică, fabricată din materii prime non- toxice care respectă mediul înconjurător. Normele europene privind siguranța consumatorilor reglementează conținutul maxim de COV pe litru de vopsea. COV-urile sunt particule care se răspândesc prin aer și pot avea un impact direct și indirect asupra ființelor vii și asupra mediului.

Limita europeană de COV/l este stabilită la 30 g/L

 1. Vopsea Mat Essentiel Ressource: 0,96 g/L
 2. Vopsea Satin Essentiel Ressource: 1,90 g/L

Magazinul TonCorner de pe  Bd. Ion Mihalache 127, vă așteaptă zilnic cu soluții și culori pentru proiectele voastre.

 

Alte articole interesante