Ce înseamnă Vopsea Ecologica ? Care este diferența dintre Ecologic, Biologic si Natural ?

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 5 minute

 

De cele mai multe ori, clienții noștri care doresc o vopsea ecologica, nu știu de fapt ce vor. Dar pentru cea mai mare parte a noastră,  certificarea este o garanție a unui minim de calitate in ceea ce privește sănătatea. Adică nu ni se face rău in timpul aplicării și ulterior, in perioada locuirii.

Eco/Bio versus natural. Varul – 100% natural

Cine caută o vopsea sănătoasă, ar trebui sa aleagă VARUL. Varul este un material 100% natural regăsit în natură. Varul stins se obține din amestecul varului nestins cu apa. Numai folosit ca atare rămâne natural si amprenta de carbon este aproape de zero. Varul are un Ph scăzut, ceea ce înseamnă ca favorizează un mediu fără ciuperci, fungi și mucegai. un  Pentru că are rol dezinfectant, este ideal atunci când este aplicat la interior, pentru persoanele cu probleme respiratorii sau cu alergii. Pentru că este un material 100% mineral, varul se comportă ca o membrană permeabilă la vapori. Astfel umiditatea poate parcurge suprafața interioară a zidăriei, lăsând pereții să se usuce.

Dar varul nu este lavabil si nu este colorat.

vopsea ecologică

 

Prin adăugarea de colorant sintetic, înseamnă ca folosim produse din petrochimie, a căror producție este poluanta.  Daca se adaugă pigment natural, rămâne un produs sănătos, dar se spală la apa si se ia pe haine.

 

ECO/BIO – certificări in industrie

 

Ecologic si Biologic sunt termeni care nu mai au voie sa fie utilizați fără certificările europene corespunzătoare. Sunt multe produse care sunt ecologice si biologice dar nu au voie sa se eticheteze ca atare pentru ca nu doresc sau nu vad rostul de a parcurge etapele de certificare. Sunt multe produse care sunt certificate ecologice si biologice dar nu înseamnă decât ca îndeplinesc un minim de exigente de producție cerute de organele de reglementare.

De exemplu, avem căpșuni certificate bio, dar care nu cresc in pământ, nu au văzut lumina soarelui, si sunt tratate chimic dar sub un prag considerat tolerabil de x%. Avem vopsea ecologică, pentru a cărei producție deversăm ape uzate, producția este nemăsurată, amprenta de carbon este mai mult decât importantă.

Ecologic înseamnă mai mult decât calitatea aerului respirat. Marea majoritate a vânătorilor de certificate se concentrează pe aceasta calitate, de conținut redus de COV si pe faptul ca sunt pe baza de apa. Daca pentru a obține vopsea ecologica fără COV distrugem o pădure, nu este neapărat un rezultat pozitiv.

dormitor cu vopsea ecologică  vopsea ecologica

Ecologic înseamnă atenție la impactul asupra mediului al produsul de-a lungul întregului său ciclu de viață,  de la extracția și producerea materiilor prime, in  procesul de producție, ambalare, distribuție, utilizare, durată de viață, până la stadiul final când ajunge în mediu. În toate aceste etape, se iau în considerare următorii factori

  • calitatea aerului, nu numai in momentul văruirii, dar si la uzina, in procesul de producție, prevenirea încălzirii globale, protecția stratului de ozon
  • calitatea apei, unde sunt deversate apele uzate, protecția solului,
  • reducerea deșeurilor
  • economisirea energiei
  • siguranța mediului de lucru, zgomotul
  • caracteristicile tehnice și performanța vopselei în timpul aplicării si folosirii, utilizarea în condiții de siguranță
  • instrucțiuni pentru  eliminarea reziduurilor produsului în mediu

hol vopsit cu vopsea ecologică

Vopseaua Var, cunoscută și sub numele de „Lime Paint” este o vopsea care folosește ca liant o rășină naturală, varul, in diferite proporții. Vopseaua Var Ressource este vopseaua var cu cel mai mare conținut de var, aproape 35% si care este o vopsea ecologica, chiar dacă nu poarta pe ambalaj marcajul european. Vopseaua Var Ressource este o vopsea ecologică pentru ca îndeplinește toate criteriile de mai sus. În plus, conținutul de COV este de 1% față de 30% limita certificării europene. Nu este lavabilă, dar este colorată și stabilă la atingere, nu se ia pe haine. Poate deveni lavabilă prin aplicarea unei ceri pe baza de apă, cu un conținut de COV de 15%.

vopsea eco  vopsea eco 

 vopsea eco  pot vopsea eco

 

Vopseaua lavabilă este o vopsea care folosește ca liant rășini sintetice, acrilice sau alchidice. Cantitatea și calitatea rășinii determină calitatea vopselei. Nu se poate reduce cantitatea de rășină , fără sa se modifice calitatea. La un moment dat, nu putem vopsi cu apă. Dar chiar și așa, Ressource reușește sa producă vopseluri lavabile cu conținut de numai 1-2% COV, reducându-și permanent amprenta asupra mediului înconjurător, incorporând tehnologii de fabricație noi si moderne.

vopsea economica eco  vopsea eco

mostre culori naturale

 

Alte articole interesante