Cea mai potrivita culoare de vopsea pentru dormitor

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 9 minute
pat galben in dormitor vopsit alb
Color POP01 Brillant White | Collection The 1960’s Colours, Ressource.

 

Pe măsură ce camerele noastre de zi și bucătăriile se transformă în birouri de acasă și săli de clasă pline de acțiune, dormitoarele noastre au devenit sanctuarele supreme pentru odihnă și relaxare. Ne dorim un mod simplu de a transforma această zonă într-un paradis de pace și confort. Un strat de vopsea colorata este una din variantele pe care le avem în acest sens.  Dar cu atât de multe opțiuni de culoare a vopselei pentru dormitor, poate fi greu de ales. Pentru a vă ajuta, am adunat câteva idei care vă pot inspira si câteva sfaturi pe care le puteți urma pentru o amenajare reușită

 

  • Înainte de a vă apuca de vopsit, luați în considerare mai întâi atmosfera pe care ar trebui să o inspire camera voastră. Puterea culorilor nu trebuie subestimată, fiecare culoare transmite o anumită emoție. Acest principiu a făcut posibilă și dezvoltarea cromoterapiei sau a terapiei prin culoare. Astfel, pereții galbeni sunt energizanți, în timp ce pereții albaștri sunt mai liniștitori. O camera vopsita in rosu este ideala pentru a crea o atmosfera stimulatoare. Sau vrei o atmosferă naturală cu tonuri de bej sau aproape-alb.
  • Forma, talia camerei si cantitatea de lumină sunt apoi elemente de luat in considerare atunci cand alegem cele mai potrivite culori. O cameră mare și luminoasă va acomoda cu ușurință o culoare închisă, în timp ce o cameră mai întunecată va aprecia tonurile deschise și luminoase

 

In cele ce urmeaza vom sintetiza avantajele și dezavantajele culorilor și tonurilor acestora, grupându-le în cinci categorii principale

  • Culori calde
  • Culori reci
  • Neutre
  • Tonuri deschise
  • Tonuri închise

 

 

Dormitoare în tonuri calde

Culorile calde au puterea apropierii, sunt intime și călduroase. In aceasta categorie intră culorile care conțin galben și roșu. Galbenul este asociat cu soarele, simbolizează bucuria și căldura este foarte optimist, luminează interiorul și extinde vizual spațiul. Portocaliul subliniază căldura, energia, puterea și entuziasmul. Roșul este senzual si dinamic. Culorile calde sunt energetice, de aceea atunci când decideți să alegeți în dormitor culori calde, favorizati tonurile stinse sau pastelate pentru a stapanii puterea culorii si a crea o atmosferă relaxantă și caldă.

 

perete dormitor vopsit galben dormitor perete vopsit roz pudrat perete dormitor vopsit trandafiriu

 

 

Dormitoare în tonuri reci

Culorile reci au puterea spatiului, sunt relaxante și aerisite. In aceasta categorie intra verdele, albastrul, indigoul. Verdele simbolizează natura, armonia și prosperitatea, inspiră încredere și creează o atmosferă echilibrată. Albastrul este culoarea cerului, vastitatea oceanului, este asociat cu puritatea și prospețimea. Introduce o atmosferă de liniște și relaxare în interior. Culorile reci in tonuri deschise si delicate, maresc spatiul, merg bine in dormitoare mici. Pentru o atmosfera relaxanta luați în considerare utilizarea subtonurilor calde, stinse pentru a face camera mai primitoare.

 

dormitor perete vopsit gri perete dormitor vopsit albastru dormitor vopsit albastru electric
perete dormitor vopsit vernil perete dormitor vopsit gri albastru perete vopsit gri in dormitor

 

 

Dormitoare in tonuri neutre

Tonurile neutre de bej, crem, taupe, gri au calitatea simplitații și a atemporabilitații. Aceste tonuri sunt cele mai populare alegeri în dormitoarele pentru adulți. Sunt calme, sigure și pot fi combinat fără efort cu multe alte culori.

 

perete dormitor vopsit neutru perete dormitor vopsit crem
perete dormitor vopsit gri neutru perete dormitor vopsit gri decorativ
perete dormitor vopsit verde menta perete dormitor vopsit verde deco

 

 

Dormitoare in tonuri închise

Culorile închise au calitatea intimității și a eleganței. Datorită naturii lor avangardiste, interioarele întunecate atrag cu siguranță atenția. Ele fac spațiul sofisticat și în același timp romantic. Cel mai mare beneficiu al folosirii culorilor mai închise este influența acestuia asupra calității somnului. Aceste nuante vor fi deosebit de apreciate de persoanele care, datorita tipului de munca pe care o fac, au nevoie sa se relaxeze, sa se culce la ore diferite sau au probleme cu somnul. Cel mai simplu mod de a stila dormitorul în acest fel este să pictezi pereții în gri închis sau bleumarin sau să alegi tapet într-o paletă de culori închise.

 

perete dormitor gri inchis perete dormitor vopsit gri si albastru verde
perete dormitor vopsit mov vopsea dormitor gri inchis

 

 

Dormitoare in tonuri deschise

Culorile deschise au calitatea luminii și a siguranței. Deschis nu înseamnă alb. Albul pur este de evitat in orice camera, mai ales in dormitor. Albul pur vibreaza in contact cu orice culoare, de aceea se foloseste in Sali de curs si expozitii, pentru a pastra atentia participantilor si pentru a reliefa alte obiecte de decor.  Culorile deschise măresc vizual încăperile mici. Culorile pastelate vor arăta grozav în dormitorul tău, deoarece au un efect liniștitor.

 

dormitor vopsit alb vopsea dormitor alb beige
dormitor vopsit neutru cald perete dormitor vopsit menta dormitor vopsit neutru cald

 

 

Culori de evitat într-un dormitor sau alegeri particulare

Unele culori favorizează somnul și adormirea. Altele, dimpotrivă, nu sunt adaptate acestui univers presupus a fi cocooning și relaxant. Vom evita așadar nuanțele pop și prea luminoase, precum portocaliul, galbenul de rață sau chiar fucsia. Astfel, în dormitor este bine să favorizăm  așa-numitele culori „sedative” care ajută la găsirea somnului.  „Bine” trebuie înțeles ca fiind culoare pe măsura fiecăruia, așa că nu ezitați să alegeți culori pe măsura personalitații și a nevoilor voastre. A nu fii în medie, este doar o alta variantă.

 

dormitor cu tavan vopsit in dungi

Alte articole interesante