Criterii de alegere a nuanței pentru vopseaua de  perete, ca să păstrezi un flux coerent de culoare în casa ta

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 9 minute

Toată lumea își dorește o casă armonioasă, un  „flux coerent” între camere,  cu interioare care se învecinează cu grație și echilibru. Există câteva lucruri care susțin în mod natural coeziunea decorativă: dacă se întâmplă să fii destul de norocos să ai unul sau două tipuri continue de pardoseală în toată casa ta, sau dacă finisajele din lemn și metal (robinete, întrerupătoare, iluminat etc.) sunt toate la fel.

 

mostre culoare vopsea

 

Indiferent însă de constrângeri sau de elemente favorizante sunt două metode prin care puteți da cursivitate locuinței voastre:

 

01 | Cu Stil

Dacă nu ți-ai definit stilul personal de decorare, va fi foarte greu să creezi orice tip de aspect uniform pentru casa ta. Clasic, Rustic, Scandinav, Industrial, Minimalist, Modern sau un amestec de stiluri pentru o amenajare unică, pe măsura personalității voastre.

 

02 | Cu Culoare

Culoarea în general și culoarea pereților în special este o altă modalitate de a crea un aspect armonios și închegat în casa ta. Și nu, nu trebuie să ai exact aceeași culoare în fiecare cameră, dar o  paletă de culori planificată este rețeta succesului.

Putem obține coeziune între încăperi dacă respectăm regulile cromatice de bază, respectiv urmărim scheme cromatice monocrome, analoage sau complementare.

 

O schemă de culori monocromatică

Când alegeți o schemă monocromă, pereții sunt decorați cu vopsea lavabilă de aceeași culoare în toate încăperile casei. Monocromatic nu înseamnă plictisitor și uniform, ci o schemă de tonuri,  de variații ale unei singure culori, contrastul de valoare, respectiv  închis-deschis fiind extrem de important.

Un exemplu de schema monocromă este o decorare cu roșu, roz și maro. Dar acest tip de decorare este mai degrabă alocat unei singure camere sau spațiilor publice.

 

perete vopsit caramida mostrar vopsea nuante rosu mostra culoare vopsea caramida

 

Pentru o casă întreagă , schema cromatică monocromă este în majoritatea cazurilor neutră. Se aleg vopseluri lavabile colorate în tonuri neutre, calde sau reci.

 

mostrar maro

    

In apartamentul de mai jos s-au folosit două nuanțe neutre, Argile și Gris de Lin, dar in două tipuri de finisaje, respectiv vopsea lavabilă, netedă și vopsea decorativă var cunoscută și sub numele de lime paint.

 

culoare vopsea gris du lin culoare vopsea argila
living vopsit in culori neutre
scaun lemn perete vopsit decoratiune soare perete

 

 

O schemă de culori analoagă

Când alegeți o schemă analoagă, pereții sunt decorați cu vopsea lavabilă în culori care se află una lângă alta pe roata de culori. Culorile analoge arată bine împreună în mod natural, deoarece rădăcinile lor de culoare sunt similare.

Adaugă profunzime și varietate interioarelor incluzând tonuri mai închise sau tente mai des deschise ale culorilor alese,  plus neutre cu subtonuri adecvate.

 

verde inchis alb menta verde
mostrar albastru mostrar verde
dulap verde bucatarie verde menta

 

 

O schemă de culori complementară

Când alegeți o schemă complementară, pereții sunt decorați cu vopsea lavabilă în culori care sunt situate una față de alta pe roata de culori. Exemple de culori complementare sunt: Roșu și verde,  Galben și violet, Albastru și portocaliu. Un aspect complementar divizat este realizat prin selectarea a trei culori care sunt una lângă alta pe roata de culori și apoi adăugând culoarea care se află direct peste roata de culori față de culoarea din centrul trioului.

 

mostrar referinte culoare vopsea perete bucatarie verde
dormitor cu lampa design baie caramiziu
living menta

   

Va așteptăm la TonCorner, magazinul nostru de culori, pentru a alege cea mai potrivita schema cromatica pentru voi si casele voastre.

Alte articole interesante