Culorile toamnei. 5 scheme cromatice de vopsea lavabilă pentru acest sezon

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 7 minute

Lăsând deoparte aromele parfumate ale roadelor din grădină, credem că cel mai bun lucru despre toamnă este spectacolul bogat de culori pe care natura îl oferă. Nuanțele profunde și calde ne încântă la fiecare pas deoarece natura îmbrățișează această oportunitate de a se arăta cu adevărat.

Așadar, când vine vorba de idei de decorare asortate acestui anotimp, luați în considerare acele culori de toamnă care se regăsesc în natură și care ne inspiră dinspre exterior spre interior. Faceți o plimbare admirând coloritul frunzelor și lăsați-vă inspirat de frunzișul vibrant în nuanțe de roșu, portocaliu și galben auriu sau vizitați grădina bunicilor și livada cu meri pentru mai multă inspirație cromatică. Chiar și cerul capătă propria sa personalitate la început de toamnă, cu un gri-albastru capricios care indică venirea sezonului rece.

 

accente de bej  vopsea gri rosu stacojiu

vopsea pereti albastru cu gri 

 

Am adunat combinațiile noastre cromatice preferate de toamnă pentru a vă inspira în propriile proiecte de decorare. Nuanțele bogate ale sezonului sunt suficient de îndrăznețe pentru a avea un impact mare estetic, indiferent dacă sunt folosite pentru un perete accent sau încorporate în întreaga locuință. Marourile intense, culoarea caramelului și albul cremos se joacă bine între ele și ajută o cameră să nu se simtă întunecată și grea. Mai mult decât atât, aceste palete cromatice creează scena perfectă pentru aranjamentele de toamnă cu dalii vibrante, dovleci pictați și tărtăcuțe decorative.

Deși sezonul tomnatic poate fi trecător, vibrațiile sale confortabile nu trebuie să fie. Următoarele scheme de culori inspirate de toamnă vă vor învălui casa în căldură pe tot parcursul anului. Nu uitați nici de spațiile dumneavoastră de locuit în aer liber - decorați veranda cu un mobilier pictat în nuanțe asortate de toamnă.

 

Efectul culorilor de toamnă asupra noastră

Culorile tomnatice au la bază galbenul cald și conțin un procent de negru, ceea ce le oferă o profunzime arzătoare, exaltată. Caracterul lor de pământ este cât se poate de evident. Tonurile blânde și potolite ale verii au fost înlocuite  de culorile recoltelor și ale frunzelor de toamnă, de nuanțe bogate de roșu-ruginiu, de galben-auriu și de roșu-șofran. Culorile din această paletă pleacă de la nuanțe mai blânde și ajung la tonuri flamboaiante precum verdele pădure, violet-vânătă, portocaliu-caramel, galben-floarea soarelui, roșu-ruginiu, alb-fildeș, brun-ciocolatiu, gri-piatră și albastru-rață sălbatică.

Aceste culori ne inspiră odihnă, relaxare, tihnă și ne invită la introspecție. Perioada energică a verii s-a încheiat. Este timpul să ne uităm în interior, la prioritățile noastre și să ne conservăm energia pentru sezonul rece. Culorile toamnei sunt blânde, dar bine împământate.1. Violet-vânătă și maro deschis cu accente de verde

Toamna aceasta este momentul să alegeți o culoare bogată! Violetul-vânătă este o nuanță îndrăzneață care are energia culorii roșie și relaxarea culorii albastre. Maroul se potrivește foarte bine cu această culoare deoarece ne trimite cu gândul la combinația de nuanțe din natură, la solul fertil în care vinetele cresc. Pentru o culoare accent, puteți să folosiți o culoare rece precum verdele care reglează balanța rece-cald.

 

perete culoarea prunei  perete vopsit in culoare vinetei

 

2. Roșu stacojiu și nuanțe de off-white cu accente de galben-ocru

Toamna este sezonul în care vedem culoarea roșie cel mai des în jurul nostru, însă nu este un roșu aprins de lumina soarelui de vară, ci un roșu stins, molcom care nu mai are puterea și vibrația din lunile anterioare.

Poate cel mai bun răsfăț în decorul de interior, amenajările în culoare roșie sunt o alegere îndrăzneață, dar indiscutabil învăluitoare atunci când sunt făcute corect. Roșul-arțar reprezintă culoarea perfectă de toamnă pentru camera de zi.

Pentru a evita ca o încăpere să pară prea stânjenitoare, folosiți nuanțe de alb care să contrabalanseze puterea culorii roșie. Pentru culoarea accent, puteți opta pentru nuanțe de galben-ocru.

 

rosu stacojiu  rosu cu galben

rosu cu gri   perete albastru gri verde

 

3. Ocru și albastru ultramarin cu accente de maro

Dacă deja vă lipsește soarele, primiți-l înapoi în casă prin folosirea unei vopsele lavabile de culoarea ocrului.

Temperați un galben strălucitor pentru a-l face potrivit pentru toamnă adăugând o notă de maro sau verde închis în amestec. Asortați ocrul cu contraste puternice pentru a fi în tendințe pe tot parcursul anului, cum ar fi tonuri mai închise de albastru ultramarin sau albastru cenușiu. Pentru a echilibra design-ul casei, puteți alătura inclusiv accente de bej, maro în schema cromatică.

 

4. Verde pădure cu brun și accente de gri-piatră

Verdele nu se pierde printre culorile toamnei, ci, din contră, accentuează nuanțele calde, ruginii. Verdele pădure este o nuanță închisă, profundă care ne limpezește mintea și ne ajută să ne relaxăm, indiferent de camera în care doriți să îl aplicați. Alături de nuanțe de brun și bej, oferă senimentul de stabilitate și echilibru. Accentele de gri luminează spațiul și aduc prospețiume.

 

albastru cu rosu  albastru inchis

ambient albastru  perete vopsea verde inchis

 

5. Albastru-cenușiu cu bej și accente de portocaliu stins

Imaginea cerului de toamnă este o adevărată inspirație cromatică! Albastrul greoi care se îmblânzește o dată cu nuanțele calde ale apusului poate fi redat și în casele noastre pentru o stare de bine. Ușor-ușor, dinspre culorile luminoase și volubile ale verii, toamna aduce greutate unor culori care ne fac să ne simțim relaxați. Accentele de portocaliu pot înveseli și oferi echilibru compozițional acestei scheme.

Pentru consultanță cromatică în alegerea schemei cromatice potrivite locuinței dumneavoastră, vă invităm în magazinul Ton Corner de pe Bd Ion Mihalache 127 cu peste o mie de nuanțe create de designeri internaționali.

Alte articole interesante