Cum alegem vopseaua lavabilă de interior în funcție de culoarea parchetului

publicat de Lia Leriu

 

Cât de mult contează nuanța parchetului atunci când alegem vopseaua pentru pereți?

Foarte mult!

Putem distinge trei tipuri de situații, în funcție de esența și de nuanța parchetului:

  1. Vopsea de perete atunci când avem parchet deschis, în tonuri neutre de alb, gri, bej, crem

  2. Vopsea de perete atunci când avem parchet « colorat », în nuanțe de galben, portocaliu sau roșu.

  3. Vopsea de perete atunci când avem parchet închis, în nuanțe maro, wenge

 

Majoritatea celor care vin în magazinul nostru au tendința de a trece cu vederea culoarea parchetului.

Asociază lemnul cu nuanțele neutre și de cele mai multe ori nu țin cont de acest element  atunci când proiectează cromatica amenajării viitoare.  În plus, oamenii au poftă  de anumite culori  sau doresc nuanțe de gri specifice și le este greu să accepte că acestea pur și simplu nu se potrivesc cu un parchet mahon existent.

Lemnul, indiferent de esența acestuia, are o anumită amprentă și o culoare specifica care pleca de la bej deschis până la maro închis, trecând prin galben ,portocaliu și roșu. Baițurile și lacurile alterează nuanțele originale, dar nu acoperă fibra lemnului ci sublimează desenul și nuanțele acestuia.

Alegerea culorilor pentru pereți, pentru perdele, covoare, canapea, pe scurt, schema cromatică în general și elementul de accent în special,  trebuie sa tină cont de culoarea parchetului.

 

 

1. Vopseaua de perete atunci când avem parchet deschis, în tonuri neutre de alb, gri, bej, crem.

Dacă va aflați in aceasta situație, puteți alege orice culoare pentru pereții voștri. Parchetul nu va influenta alegerea culorii vopselei. Este ca și cum ați purta geans, se potrivesc cu orice.

Chiar și cu vopsea lavabila gri, deși multe persoanei sunt sceptice la asocierea lemnului cu vopseaua gri.

Dacă puteți alege culoarea parchetului, trebuie sa știți ca varianta deschisă și neutră va rămâne pentru totdeauna « evergreen ». Puteți renova și puteți face schimbări de decor cat de des doriți, adică este o alegere pe termen lung.

 

2. Vopsea de perete atunci când avem parchet « colorat », în nuanțe de galben, portocaliu sau roșu.

Secretul unei amenajări reușite se găsește de fiecare dată în același loc, și anume în clasica roată cromatică și în teoria culorilor. Cu cât culoarea parchetului este mai vie, cu atât regulile cromatice trebuie respectate mai mult. Stabiliți mai întâi ce fel de atmosferă doriți să creați.                      

Dacă doriți o atmosfera vibrantă, dramatică, alegeți  o  vopsea lavabilă de interior in culori contrastante, opuse pe roata cromatică culorii parchetului. (Scurta recapitulare a cursului de cromatica: doua culori complementare sunt doua culori opuse pe roata cromatica, albastru - portocaliu, roșu - verde, galben – violet.)

Culorile opuse se hrănesc una din alta și devin și mai vii, se potentează, se exacerbează, devin chiar fluorescente dacă există multa lumina !Dacă aveți un parchet în nuanțe galben-portocaliu, de bambus, puteți alege o vopsea lavabilă de interior albastră, cu o tonalitate care sa compenseze vitalitatea parchetului. Dacă doriți un accent, recomandarea noastră este sa vopsiți doar un perete, într-o vopsea lavabila bleumarin închis, pentru a evita transformarea parchetului într-un portocaliu  fluorescent.

 

Dacă doriți o atmosfera relaxanta, răspunsul se află într-o schemă cromatică ton pe ton sau din culori alăturate.  Culorile analoage sau aceiași culoare in diferite tonalități, prin alăturare se neutralizează, își pierd din intensitate, se camuflează. Dacă parchetul este prea portocaliu și doriți să-l sablați, puteți sa estompați nuanța alegând o vopsea lavabila de aceiași nuanța dar într-o tonalitate mai deschisa,.

Cea mai sigura alegere în cazul în care parchetul dumneavoastră  este colorat este să alegeți o vopsea lavabila cu o culoare neutră  sau cu un subton de excelași fel ca al parchetului : daca aveți parchet mahon, alegeți pentru pereți vopsea lavabila alb-rozaliu, gri cu subton de roșu, crem roșiatic, ….

 

 

3. Vopseaua de perete atunci când avem parchet în nuanțe  închise de maro, wenge.

 Parchetul închis are avantajul neutralității, așa ca se potrivește cu aproape orice culoare. Dar rar putem alege vopsea lavabila închisa pe un parchet de nuc, aceasta fiind o alegere mai degrabă in anturajul spatiilor publice decât private.

In general, cea mai potrivita lavabilă pentru podele închise la culoare este o vopsea în tonuri pale, deschise, luminoase sau stinse, în funcție de atmosfera dorită.

 

Un alb pur nu este recomandat decât pe plinta, contratreapta, eventual pe uși. Pe pereți contrastul este prea mare pentru o atmosferă relaxantă, dar perfect dacă se dorește o atmosferă vibrantă și atentă..

Cu cât tonurile sunt mai stinse, rămânând deschise la culoare, cu atât atmosfera se intimizează.

Dacă totuși nu doriți sa renunțați la vopseaua lavabila dorită, alegeți un singur  perete accent care să poarte culoarea respectivă, restul având o nuanța neutră de susținere, cu același subton ca și culoarea principala.

 

Ar mai fi multe de povestit despre armonia culorilor și despre secrete in alegerea vopselei!

Va rugam trimiteți întrebările voastre la office@toncorner.ro sau vizitați-ne pe Bd. Ion Mihalache 127.

Surse fotografii: ressource.fr, pinterest.fr

Alte articole interesante