Cum alegi culoarea de vopsea lavabilă pentru exterior în funcție de stilul arhitectural al casei

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 7 minute

Există o multitudine de stiluri arhitecturale și fiecare reprezintă un punct specific din istorie unde a fost cel mai mult pus în valoare. Deși preferințele personale și tendințele cele mai populare atârnă greu atunci când e nevoie să luați o decizie pentru design-ul casei dumneavoastră, în mod cert, fiecare stil arhitectural rezonează mai mult cu anumite scheme cromatice care l-au consacrat. Tocmai de aceea, am creat aceasta listă cu cele mai cunoscute stiluri arhitecturale pentru a veni în întâmpinarea dumneavoastră cu sugestii de culori și combinații cromatice pentru vopseaua lavabilă.

 

 Culori vopsea lavabilă de exterior pentru o casă în stil minimalist.

Stilul minimalist a luat naștere la începutul anilor 1960 și s-a dezvoltat în jurul ideii de “less is more”. Linii simple, clare și un design redus la funcțional și la cât mai puține accesorii. Accentul cade pe calitate și mai puțin pe cantitate. Materialele naturale precum lemnul, dar și cele în forma brută precum betonul sunt des întâlnite și apreciate. Designul modern și cel scandinav se încadrează cu ușurință în stilul minimalist.

stilul minimalist 2ș 

Casele în stil minimalist se îndreaptă cel mai adesea spre nuanțe neutre precum albul, albul murdar, griul pudrat și scheme de culori neutre. Nuanțele mai profunde și mai saturate - gândiți-vă la negru, bleumarin și verdele pădure - pot contribui, de asemenea, la un aspect minimalist elegant și sofisticat. Constrastele puternice precum off-white și gri cărbune sunt specifice unei locuințe în stil minimalist. Petele de culoare pot fi și ele introduse, dar în cantități bine dozate și doar o singură culoare. De exemplu, albastrul Yves Klein se potrivește de minune într-o locuință minimalistă, cu atât mai mult cu cât autorul este un pionier al artei minimaliste.

 

Culori vopsea lavabilă pentru o casă în stil rustic românesc

Pentru stilul rustic, e nevoie să vă ghidați în funcție de istoria și geografia locului deoarce schemele cromatice pot să difere foarte mult. Pe de altă parte însă, culorile vii, saturate sunt des întâlnite în locuințele tradiționale. În curând vă puteți ajuta inclusiv de colecția noastră de culori inspirate din satul Viscri, colecție care urmează să fie lansată în luna mai.

stil romanesc

De exemplu, albastrul Viscri este un albastru unic datorită subtonului roșu care face această culoare inconfundabilă. Verdele pădure sau maroul inspirat din solul arat sunt culori cu o rezonanță puternică pentru tradiția românească.  Dacă vă doriți o casă tradițională în zona rurală a României, atunci îndrăzniți să folosiți culori puternice chiar și pentru tocărie sau terasă. Nuanțe de off-white vă pot, de asemenea, ajuta să vă apropiați cât mai fidel de spiritul unei case tradiționale.

 

Culori pentru vopsea lavabilă de exterior pentru o casă în stil boem

Stilul boem este, mai degrabă, un stil de viață. Cu un evident accent artistic, plin de culoare, de texturi și puternic accesorizat, acest stil este expresia personalității persoanei care locuiște aici. O locuință decorată în stil boem se diferențiază prin abundența detaliilor, a obiectelor de artă adunate de-a lungul timpului, dar și a mixului dintre piese de mobilier diferite și texturi.

stil boem

Sursa foto:  houseandgarden.co.uk

 

Având acest aer relaxat, boem și liber, o locuință caracterizată de acest stil arhitectural nu se ferește de culoare. Combinațiile cromatice surprinzătoare sunt încurajate, iar abundența detaliilor cromatice aduce un plus de valoare. O casă decorată în stil boem va fi întotdeauna pusă în evidență de culori pastelate și mai puțin de nuanțe saturate, vii. Libertatea de alegere este un mare avantaj al acestui stil, iar rezultatele sunt unice. Culoarea este apreciată în cadrul acestui stil arhitectural atâta timp cât sunt folosite tonuri stinse, pudrate.

 

Culori vopsea lavabilă de exterior pentru o casă în stil Shabby Chic

Shabby Chic este un design care combină elemente din stilul vintage și cel modern pentru a crea un aspect elegant, dar sub amprenta trecerii timpului. Această temă de decor se caracterizează prin utilizarea culorilor blânde, a texturilor catifelate și a materiale naturale care ne amintesc de casele englezești din zona rurală. Shabby Chic este poate cel mai romantic și feminin stil arhitectural care încă se mai folosește și în ziua de azi. Imprimeurile florale, textilele naturale și atenția pentru detalii sunt componente esențiale pentru o casă în stil shabby chic.

stilul shabby chic

Sursa foto:  avantela.com

 

Din punct de vedere cromatic, nuanțele dulci, pastelate, pline de dulceață sunt specifice acestui stil. Rozul pudrat al trandafirilor englezești, albastrul senin, nuanțe de bej deschis și de off-white sunt  parte din schema cromatică a unei case decorată în stilul Shabby Chic. Nu sunt recomandate tonurile închise sau cele saturate, iar contrastele cromatice nu sunt nici ele încurajate.

 

Culori vopsea lavabilă exterior pentru o casă în stil eclectic

Stilul eclectic este un mix de stiluri, unde regulile de design sunt încălcate, iar rezultatul este o artă în sine. Stilul eclectic este foarte expresiv, impunător, plin de culoare, de personalitate și de piese de mobilier care ies în evidență. Fiecare detaliu este bine gândit, iar culorile și texturile abundă în diversitate și unicitate. Imaginația este nelimitată în acest stil arhitectural, iar combinațiile cromatice și imprimeurile sunt puternice, expresive. Vă puteți juca cu nuanțe saturate de la galbenul solar până la violet sau albastru regal. Culorile timide, fade nu sunt specifice acestui stil, ci, din contră, se încurajează o tonurile vii, pline de savoare și de caracter. Rezultatul poate fi unul surprinzător, unic și plin de caracter.

stilul eclectic

 

Indiferent de stilul arhitectural care vă place cel mai mult, amintiți-vă că fiecare dintre ele se remarcă printr-o schemă cromatică bine definită care vă ajută și mai mult să realizați un decor armonios, reușit. Pentru o selecție cromatică și ajutor în acest sens, vă așteptăm cu drag în magazinul Ton Corner din Bd. Ion Mihalace, nr. 127 unde vă întâmpinăm cu peste o mie de culori create de designeri internaționali.

Alte articole interesante