Destinații ale culorilor în 2021 By TonCorner

publicat de Lia Leriu

Mulți dintre noi avem senzația că „trendurile” în culoare sau în orice alt domeniu sunt cumva dictate de specialiști, de designeri, de artiști, pe scurt - de profesioniștii cei mai de seamă ai domeniului. Este o părere greșită: tendințele există deja, se formează ca urmare a unor experiențe comune de viață. Specialiștii doar identifică aceste direcții, le numesc, le definesc și apoi le folosesc și îmbracă creațiile lor în aceste noi linii pe care dorim să le regăsim în forme, culori, aspecte și ținute.

Cu alte cuvinte, o creație de succes, în orice domeniu (modă, auto, design) este aceea care intuiește dorința noastră în continua schimbare și ia forma acesteia.

Pantone, care de 20 de ani definește culoarea anului, insistă să sublinieze că nuanța sau nuanțele se aleg singure, ei doar numesc  aceste culori după o muncă de cercetare care durează o perioadă de nouă luni.

În cele ce urmează, vom contura părearea noastră despre tendințele în culoare în 2021, așa cum le-am trăit prin prisma alegerilor și preferințelor voastre din ultima perioadă, tendințe pe care le vom grupa în 6 profiluri principale:

  • Lacom de încredere 
  • Viață în armonie
  • Refugii de pace
  • Ușor de privit
  • Neutru personificat
  • Evadare în contrast

 

I. Lacom de încredere

În această perioadă alegem culorile  supersaturate: magenta, corai, turcoaz, combinate cu aceleași nuanțe, dar neutalizate, stinse.

 

 

Căutăm un efect de întinerire, de lifting, de sănătate, culori care sugerează prospețimea, dar nu sunt fierbinți sau coapte.

 

 

Accentele sunt la fel de importante ca și fondul, care susține, fără să contrasteze, dând culorii o dimensiune melodioasă, îndulcindu-i stridența și integrând-o cu armonie în spațiu.

 

 

II. Lacom de încredere

Suntem diferiți și preferințele noastre ne urmează. După această perioadă tensionată, în alegerile noastre cromatice prelevează schemele analoage, armonioase, din culori vecine care se topesc una în celălalte.

 

 

Contrastul vine numai ,din tonalitate, culorile se îmbrățișează și creează atmosfere intime, confortabile și pline de savoare.

 

III. Refugii de pace

Favorizăm culorile bogate, evocatoare, care creează adevarate oaze de pace și ne protejează de vuietul lumii exterioare.

Verde profund și ofertant, bordeau bogat și confortabil etc.

 

 

Texturile naturale, varurile, gleturile minerale susțin senzația de intimitate și confort, simplitate și autenticitate.

 

 

Tapetul, de asemenea, poate fi o opțiune de textură și culoare. Acesta trebuie să fie tandru la atingere, mat și în culori stinse.

 

IV. Ușor de privit

După o lungă perioadă în fața ecranului, ne dorim ca privirea noastră să se odihnească în culori ușor de privit, naturale și subtile: nuanțe de albastru, verde și maro.

 

 

V. Neutru personificat

Am traversat o perioadă în care până și cei mai discreți dintre noi am simțit nevoia să fim mai  conturați, mai reliefați și mai prezenți în viețile noastre. Chiar și în alegerea tonurilor neutre se simte această tendință: se aleg tonuri mai marcante, lejere și călduroase și subtonuri ferme în maro, migdală, teracota sau taupe.

 

 

Albul pur lasă loc nuanțelor de Not Totaly White, bejurile și cremurie se conturează și respiră mai multă culoare decât neutrul pe care obișnuiam să-l alegem.

 

VI. Evadare în contrast

Nu putem omite culorile Pantone, Ultimate Gray și Illuminating Yellow, care reflectă dorința noastră de schimbare, de evadare într-un viitor luminos.

 

 

Noi vă propunem Serenite 12 și Mimosa Yellow dacă doriți să folosiți aceste nuante în amenajarea locuinței.

 

 

Tendințele sunt o expresie a unității noastre de reacție, a umanității noastre împărtășite. Aceasta nu înseamnă că nu există excepții. Fiecare dintre noi are obligația de a-și fi fidel, în primul rând, lui însuși și filozofiei proprii de viață. Nu vă rețineți din a încerca ceea ce credeți că v-ar putea ameliora dispoziția și confortul chiar dacă alegerea pare ieșită din tipare sau tendințe.

Alte articole interesante