Idei amenajări case exterior. Tipuri de vopsea case exterior

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 5 minute

Idei amenajări case exterior. Tipuri de vopsea case exterior

De multe ori, ne este greu să facem alegeri când vine vorba de fațadă casei. În comparație cu interiorul, unde putem lăsa frâu liber imaginației și dorințelor noastre fără a ni se pune cineva în cale, când vine vorba de exterior, sunt mult mai multe reguli de respectat si reguli de descoperit. Aflam că există mai multe tipuri de vopsea exterior, vopsea siliconică exterior,  vopsea cauciucată exterior, vopsea decorativă exterior, vopsea lavabilă exterior și nu știm cum să facem cea mai potrivită alegere.

Desigur, alegerea tipului de vopsea pentru pereții exteriori trebuie făcută pe baza rezistenței sale la intemperii, la schimbările de temperatură și la acțiunea razelor UV.  Alegerea culorii potrivite pentru vopseaua exterioară este însă la fel de importantă, cu toate că  paleta de culori lavabilă exterior pare a fi mai redusă.

 

iedera pe fatada casei vechi

 

Foarte rezistentă la intemperii și cu o aderență excelentă, Vopseaua de fațadă Ressource este de neegalat în ceea ce privește durabilitatea sa și este potrivită pentru toate tipurile de zidărie: acoperire cu mortar, ciment, beton, tencuială etc.

mostrar culoare vopsea fatada

Disponibilă în aproape 800 de nuanțe, Vopseaua de perete exterior Ressource este foarte ușor de aplicat și are performanțe excepționale.  Are avantajul de a nu necesita amorsă, se aplică direct pe tinci, este o excelentă vopsea beton exterior.  Înainte de aplicare, vă recomandăm insistent să testați culoarea pe pereții exteriori ai casei. În prezența luminii naturale, alegerea voastră din magazin poate fi alterată considerabil.

 

  1. Alegerea culorii la exterior ar trebui să favorizeze încadrarea casei în peisaj.

Indiferent dacă există sau nu reguli scrise, alegerea culorilor pentru fațadă ar trebui să aibă în vedere peisajul, grădina, anexele, planul general de amenajări exterioare al casei. Acesta este și motivul pentru care, instinctiv, alegem pentru casele noastre nuanțe naturale, de pământ, apă și iarbă.

tersa exterioara cu mobilier vopsit vernil

 

2. Alegerea culorii la exterior trebuie să țină cont de stilul arhitectural al clădirii

Unei case mediteraneene îi stă cel mai bine îmbrăcată  în nuanțe de alb. Deși se folosește frecvent vopsea de fațadă cu tonuri de roșu sau portocaliu pentru acest tip arhitectural, vopseaua de fațadă albă este cea care favorizează aceste trăsături.

nuante de alb la vopseaua de exterior

Stilul victorian, stilul clasic, renascentist, sau casele cu terase încorporate, cu coloane,  sunt evidențiate de culori deschise, crem, bej sau tonuri de roșu si portocaliu.

 

casa in stil victorian

Casele moderne si contemporane pot fi decorate cu vopsea de fațadă în tonuri de gri, verzui, bleu

vopsea gri inchis

bloc vopsit gri inchis

bloc vopsit in violet

 

TIPS! Știați că gestionarea contrastului este un concept foarte important pentru un aspect exterior cât mai agreabil?

Un contrast scăzut  creează un aspect coerent și fără întreruperi. Un contrast ridicat atrage atenția asupra anumitor elemente. Folosiți un contrast scăzut acolo unde doriți ca anumite elemente dezarticulate să „dispară”. De obicei, ferestrele arată închise văzute din exterior, așa că dacă sunt aleatorii ca dimensiune sau formă și nu doriți să atrageți atenția asupra lor, luați în considerare o culoare închisă a corpului ca o posibilă soluție.

 

casa vopsita pe exterior cu bleu

În imaginea de mai sus este o clădire foarte cunoscută, dintr-un cântec al lui Maxime le Forestier,  Maison Bleu, în San Francisco, renovată în culorile originale cu vopsea de fațadă Ressource Peinture.

tonuri de gri si albastru la vopsea fatada

Culoarea vopselei de fațadă ar trebui coordonată cu grădina și mobilierul exterior, de aceea vă invităm să alegeți cea mai potrivită vopsea de lemn exterior

 

3. Alegerea culorii la exterior trebuie să țină cont de planul de urbanism local

Mai întâi, înainte de a investi sume importante în achiziționarea vopselei pentru fațadă, pentru pereții  exteriori, mai ales dacă aveți în plan o alegere îndrăzneață, asigurați-vă că nuanța aleasă este agreată în planul de urbanism local. În funcție de zonă și de gradul de protecție al patrimoniului, alegerile pot fi constrânse la câteva nuanțe. Fără să exagerăm,  nu puteți folosi o vopsea de fațadă roz bombon pe o clădire istorică în centrul vechi al unei localități. Dar nimeni nu se va opune pentru aceeași alegere la Sighișoara.

 

strada pietruita cu case vopsite colorat

Culoarea vopselei de fațadă ar trebui coordonată cu grădina și mobilierul exterior, de aceea vă invităm să alegeți cea mai potrivită vopsea de lemn exterior

Alte articole interesante