Întrebări frecvente despre vopsirea gresiei și a faianței – ghid complet

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 11 minute

Pe scurt, vopsirea gresiei și a faianței este o modalitate mai puțin costisitoare, mai puțin anevoioasă și mai rapidă de a da o nouă înfățișare unui spațiu care nu vă mai încântă. Pentru rezultate excelente, există reguli pe care trebuie să le urmați, indiferent dacă plănuiți să vopsiți baia sau bucătăria.Răspundem la cele mai frecvente întrebări despre vopsirea gresiei și a faianței pentru a obține rezultatele pe care vi le doriți.

 

vopsit faianta

 

Se poate vopsi orice tip de gresie și de faianță?

În principiu, orice tip de gresie și de faianță se pretează a fi vopsite. Reușita tehnică constă în respectarea pașilor pentru vopsire. Acest lucru este valabil doar pentru plăcile de la interior. Nu recomandăm vopsirea lor în zona de duș, unde plăcile au contact în mod direct cu apa de la duș.

 

Se pot vopsi gresia și faianța cu același tip de vopsea?

Pentru gresie, există un singur tip de vopsea recomandat, denumită Vopseaua de Sol, care este destinată suprafețelor pe care se calcă. Pentru faianță, recomandăm vopseaua finisaj Satin Veloute care se curăță ușor și se întreține foarte bine în timp.

 

Care este durata de viață a vopselei pentru gresie și faianță?

Vopseaua de sol este foarte rezistentă la trafic ușor și mediu, se poate aplica în toate camerele, inclusiv scări și garaje.. dar nu este potrivită pentru încăperi cu trafic intens.  Vopseaua pentru gresie nu este concepută pentru a rezista la tocurile stiletto sau la micile agresiuni cotidiene asociate cu jocurile copiilor. Vopseaua pentru gresie  este mai potrivită pentru camere precum baie, toaletă, birou, dormitor matrimonial sau camera de oaspeți, bibliotecă.

De asemenea, țineți cont de faptul că, deși vopsirea plăcilor va economisi timpul și cheltuielile implicate în cumpărarea unora noi, vopseaua are o durată de viață mai scurtă. Vopsirea plăcilor ar trebui să fie considerată o opțiune pe termen  mediu (3-5 ani) pentru reîmprospătarea atmosferei.

 

Pot folosi și alt tip de vopsea pentru vopsirea plăcilor ceramice?

Ca pentru orice tip de lucrare de decorare a casei, este vital să alegeți vopseaua potrivită. În cazul plăcilor, aceasta înseamnă vopsea cu o rezistență mai mare la trafic decât vopseaua normală pentru pereți.

Este recomandată vopsirea faianței cu o vopsea lavabila satinată sau lucioasă, cu vopsele lavabile de interior din gama Premium. Acestea rezistă mai bine la stropirea cu apă și la frecare și se păstrează impecabile în condiții de umiditate crescută.

 

Care sunt pașii de pregătire a plăcilor ceramice înainte de vopsire?

Este important să rețineți că pregătirea suprafeței este esențială în vopsirea plăcilor ceramice și că niciodată nu se folosește vopseaua direct pe suprafața gresiei și a faianței.

Iată principalii pași pe care trebuie să-i urmați:

  1. Dacă rosturile sunt deteriorate în anumite locuri, șlefuiți părțile neaderente și refaceți rosturile în locurile în cauză.
  2. Degresați gresia și fainața cu un detergent.
  3. În cazul plăcilor lucioase, șlefuiți suprafața , ideal cu un șlefuitor, pentru a o mătui și a facilita aderența primerului. Folosiți o bandă abrazivă P80 sau chiar P60 dacă gresia opune rezistență. 
  4. Curățați și uscați. Amorsa nu poate avea aderență pe ud sau pe substanțe chimice încă active. 
  5. Aplicați amorsa pe care o găsiți în magazinul nostru cu numele de Superprimer. Această amorsă are rolul de a ajuta vopseaua să facă aderență pe suprafețe lucioase. Se aplică într-un sigur strat, de preferat cu trafaletul din microfibra, pentru un aspect uniform.

Numai după această etapă esențială de pregătire, puteți trece la etapa de vopsire.

 

vopsit gresie

amorsa peste faianță polișată

 

Sunt la etapa de vopsire. Pot alege orice culoare din catalogul TonCorner?

Răspunsul este: Da! Orice culoare din catalogul nostru compus din peste 1000 de nuanțe se poate folosi pentru vopseaua pentru gresie și faianță.

Pentru a alege culoarea vopselei pentru faianță, puteți să vă uitați și în restul casei: locuința ar trebui să aibă în general trei sau patru culori recurente, care apar în cantități diferite în fiecare cameră. Uitați-vă la camera adiacentă băii și selectați o culoare în armonie cu aceasta. Astfel creați coerență între camere, iar casa va deveni un peisaj uniform.

Alegerea culorii vopselei pentru faianță și gresie depinde și de mărimea sălii de baie și de nivelul de lumină de care această cameră beneficiază. O baie mică cu puțină lumină necesită o culoare deschisă care poate să reflecte acel pic de lumină și să o facă să pară mai mare și mai luminoasă. In spectrul opus, o culoare închisă se potrivește perfect cu o baie mare și luminoasă, creând o atmosferă relaxantă și intimă.

 

Care sunt pașii pentru vopsirea gresiei și a faianței?

  1. Nu aplicați la temperaturi mai mici de +10°C sau mai mari de +30°C și în condiții de umiditate relativă superioară de 80%. Evitați curenții de aer.
  2. Aplicați un strat de amorsă „Superprimer” .  Lăsați să se usuce, ideal 4ore. Nu depășiți 48 ore!
  3. În cazul nuanțelor prea puțin opace, aplicați un strat de amorsă colorată în aceeași nuanță cu vopseaua. Lăsați să se usuce cel puțin 4-6 ore.
  4. Terminați cu două straturi de Vopsea de Sol pentru gresie și Satin Veloute pentru plăcile de faianță, diluată puțin, maxim 3% apă, în nuanța aleasă respectând termenele de uscare de 12 ore.

Atât amorsa cât și vopseaua se pot aplica cu pensula, cu trafaletul (microfibră 10mm) sau airless

 

vopsit faianta

 

Am aplicat vopseaua în două straturi. Când pot folosi suprafața vopsită?

Fiind o vopsea acrilică, vopseaua de gresie are nevoie de timp pentru a ajunge la proprietățile finale. Așteptați între 24 ore și 48 ore înainte de a merge sau a pune un obiect peste solul vopsit. Așteptați între 14 și 18 zile înainte de a deplasa obiecte pe suprafața vopsită. Vopseaua Sol obține duritatea sa optimă după 18 zile.

 

Cât de bine se întreține pe termen lung vopseaua aplicată pe gresie și faianță?

Atât Vopseaua pentru Sol cât și vopseaua Satin Veloute sunt vopseluri lavabile care suportă spălare cu agenți chimici și care sunt rezistente la frecare. Dacă evitați contactul suprafețelor vopsite cu obiecte ascuțite, atunci vă puteți bucura de o redecorare a spațiului dumneavoastră pe termen lung fără nicio problemă.

Dacă aveți nevoie de ghidare în procesul de vopsire a plăcilor ceramice în baie sau în bucătărie, nu ezitați să ne vizitați în magazinul TonCorner din Bd Ion Mihalache 127, unde vă răspundem cu drag tuturor întrebărilor și vă ajutăm să alegeți vopseaua potrivită nevoilor dumneavoastră.

Alte articole interesante