Pregătirea suprafețelor înainte de vopsire – rolul amorsei

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 6 minute

Înainte de orice vopsire este necesar să facem un diagnostic al suprafeței care urmează sa fie vopsită. Se evaluează calitatea stratului suport, dacă acesta este stabil, aderent, uscat și curat.  Aspectul impecabil al unei vopsele depinde nu numai de calitatea acesteia, cât și de o bună pregătire a peretelui și o impregnare cu o amorsă corespunzătoare.

femeie amorseaza peretii 

Vopseaua este un sistem = Amorsa de profunzime + Amorsa de suprafață + Vopsea

 

Noi vedem numai stratul final, vopseaua, dar aspectul final este rezultatul unui sistem de mai multe straturi care protejează si decorează, nu putem cere totul ultimului strat: in funcție de suport, putem avea primer + amorsă + vopsea .

 

Amorsa de profunzime/ Amorsa de suprafață

În franceză și engleză există termeni diferiți pentru amorsele de profunzime și de suprafață, respectiv primer sau impression, undercoat sau sous-couche. La noi termenii se utilizează haotic: primer, impregnant, amorsă. Amorsa de profunzime este penetrantă, de cele mai multe ori pe bază de solvent, cu rol în tratarea suportului. De exemplu primerul antirugină. Aceste amorse de profunzime nu se colorează, sunt tehnice. Se poate vopsi direct peste primer sau impregnant, nu este întotdeauna necesară și o amorsă de suprafață, decât dacă este cerută de reușita culorii. Anumiți pigmenți, ca magenta, sunt colorați dar nu au opacitate. Pentru obținerea unei culori uniforme, este recomandată o amorsă de suprafață colorată în aceeași nuanță ca vopseaua. Astfel, atunci când vopsim un raft metalic cu magenta, folosim primer anti rugină, amorsă colorată și vopsea.

amorsare pereti

 

scara si perete în lucru  procesul de vopsire și amorsare a peretelui

 

Rolul amorsei de profunzime este mai mult tehnic:

- Consolidează fondurile poroase, sigilează si fixează suportul

- Penetrează suportul tratându-l corespunzător destinației: anticoroziv, eliminare umiditate fără să facă bule sau să se exfolieze, etc

- Omogenizează porozitatea fondurilor, egalizează și reglează absorbția ceea ce dă un aspect uniform filmului de vopsea

- Reduce consumul de vopsea

 

Rolul amorsa de suprafața este mai mult decorativ :

- Favorizează aplicarea vopselei si îi conferă un aspect final îngrijit, neted și durabil

- Asigură o bună opacitate

- Omogenizează porozitatea fondurilor și egalizează și reglează absorbția ceea ce dă un aspect uniform filmului de vopsea

- Reduce consumul de vopsea

 

Amorsele speciale sunt acele amorse special concepute care permit aderență pe fonduri particulare: SuperPrimer, Amorsă Solvent, Impregnent Universal.

colt perete cu fainata

 

  • Pe fonduri blocate precum gresia, faianța, pvc, sticla, se folosesc amorse de contact care se lipesc pe suprafață, permițând aderența vopselei.
  • Pe fonduri pătate, de carioca, inundații, acizi, pete de ulei se folosesc amorse pe bază de solvent, care sigilează peretele.
  • Pe fonduri alcaline cu PH ridicat, adică var sau humă, se folosesc amorse speciale care permit aderența pe aceste suporturi speciale. Impregnantul Universal Ressource este o amorsă pentru var, are aceeași putere de penetrare ca un impregnant pe bază de solvent, având la bază o rașină acrilică cu particule ultra-fine de 20 nanometri.

 

Rolul stratului final (al vopselei) este decorativ si de protecție

- este lavabilă și rezistă la zgârieturi

- poate fi mată, satinată sau lucioasă în funcție de preferințe

 

De verificat înainte de aplicarea vopselei lavabile:

 

• Suprafețele care trebuie zugrăvite trebuie sa fie întotdeauna stabile, uscate, curate si corect pregătite.

Daca aveți incertitudini, verificați umiditatea fondului cu un higrometru.

• Fondurile poroase si pudrate trebuie să fie întotdeauna șlefuite, desprăfuite si impregnate (amorsate) înainte de orice aplicare a vopselei. Fără această operațiune esențială, vopseaua nu va putea adera corect.

Folosiți o  amorsă de profunzime , penetrantă  pentru fixarea suportului . Această amorsă  are aceeași importanță ca si fundația unei construcții. Este esențial să respectați recomandările producătorului  precum și diluțiile prescrise.

• Pe suprafețele care au fost deja vopsite trebuie verificată aderența straturilor vechi. Această aderență este ușor de verificat prin „testul benzii”. Lipiți o bandă de marcaj pe vechiul strat de vopsea si dezlipiți. Daca se desprinde cu vopseaua sau de la amorsă, stratul vechi trebuie îndepărtat.

Dacă aderența straturilor anterioare este perfectă, acestea trebuie spălate, șterse cu seriozitate cu cârpa umedă. În practica actuală, pereții nu se mai spală. Se îndepărtează praful prin aplicarea cu ajutorul trafaletului a unui fixativ, adică acele „amorse” foarte lichide, transparente, cu diluție 1 la 4 care sunt mai mult un amestec de apă cu aracet, cantitatea de rășină fiind minimă.

Vă asteptăm la TonCorner, Bd. Ion Mihalache 127, cu soluții tehnice și decorative pentru proiecte de suflet!

 

 

Alte articole interesante