Psihologia culorilor. Ce ne determină să fim atrași doar de anumite culori?
Coloranții alimentari artificiali cresc hiperactivitatea la copii și ar putea provoca alte pericole pentru sănătate. Tocmai din acest motiv se ridică o întrebare simplă: de ce punem aceste lucruri în alimentele noastre? Aceste substanțe chimice artificiale nu au valoare alimentară. Ele nu sunt adăugate pentru reacțiile chimice pe care le produc. Ele sunt adăugate în alimente pur și simplu pentru că aceste substanțe chimice sunt colorate. Explicația pentru acest comportament trebuie să aibă rădăcini în biologie sau psihologie.
Ați bea suc de roșii maro? Dacă ar fi să fim în fața unei alegeri, cel mai probabil, refuzăm sucul de roșii maroniu în favoarea unuia unde s-a adaăugat o substanță chimică artificială care l-a colorat în roșu aprins. Este acest lucru rațional?
Prețul pe care îl plătim în favoarea alegerii culorii preferate
Preferințele în materie de culoare sunt răspunsuri emoționale adânc înrădăcinate, cărora pare să le lipsească orice bază rațională. Cu toate acestea, influența puternică a culorii ne guvernează alegerile în orice, de la alimentele pe care le mâncăm și hainele pe care le purtăm, până la mașinile pe care le cumpărăm.
Pentru unii oameni, a deține o mașină verde este de neconceput. Acești cumpărători vor plăti cu plăcere mii de lei în plus pentru a obține vehiculul într-o culoare diferită sau vor respinge mașina verde și vor alege un automobil complet diferit, într-o culoare pe care o preferă. Cu toții facem asta, chiar dacă culoarea nu are absolut nicio influență asupra performanței automobilului. Cu toate acestea, în mod ciudat, altcineva va simți exact opusul în privința achiziționării unei mașini ecologice. Aceste persoane vor plăti cu plăcere un avans pentru a cumpăra un vehicul în nuanța de verde pe care o adoră. Ne place să ne gândim la noi înșine ca fiind raționali, dar de fapt suntem guvernați de puterea inconștientă și misterioasă a culorii. De unde ne vin preferințele pentru culori?
Preferința umană a culorii este adaptativă
Într-un eseu din 1973, biologul Theodosius Dobzhansky, a observat că „nimic în biologie nu are sens decât în lumina evoluției”. Psihologii Stephen Palmer și Karen Schloss de la UC Berkeley, aplică acest punct de vedere la problema preferinței culorilor într-un articol publicat în 2010 în Proceedings of the National Academy of Science. Ei au testat teoria conform căreia preferința umană a culorii este adaptativă; adică oamenii au mai multe șanse să supraviețuiască și să se reproducă cu succes dacă sunt atrași de obiecte în culori despre care cred că „arata bine” și vor evita obiectele în culori despre care cred că „arata rău”.
Cu cât o persoană primește mai mult feedback despre o anumită culoare care este asociată cu o experiență pozitivă, cu atât persoana va tinde să prefere acea culoare. În general, oamenii tind să favorizeze culorile asociate cu cerul senin și apa curată (albastru și cian, de exemplu) și să fie respinși de culorile asociate cu reacții negative (maro, de exemplu, care este asociat cu alimentele putrezite).
Reacția oamenilor în fața culorilor
Culorile pot afecta felul în care ne simțim. Unele reacții psihologice la culoare sunt asocieri învățate, modelate de cultura noastră (și de simbolismul cultural) precum și de experiența personală; alte efecte emoționale și interpretări ale culorii pot fi înnăscute, intuitive și universale pentru toată lumea, cum ar fi stimulul fizic al unui roșu intens.
Luăm ca exemplu cele mai des întâlnite culori în design-ul de interior și le transpunem în planul emoțional pentru a înțelege preferința noastră pentru anumite culori.
Vopsea în culoarea albastru
Albastrul este, o culoare care predomină în natură. În mod natural, ochii noștri se relaxează, iar noi intrăm într-o stare meditativă când privim elementele albastre din natură precum cerul sau marea. La nivel emoțional, albastrul ne trimite cu gândul la o lume metafizică, la armonia naturii sau poate la culoarea ochilor mamei. Putem să asociem albastrul cu liniștea și armonia interioară, lucru pe care îl reflectăm și în locuințele noastre prin alegerea tonurilor de albastru în schema cromatică a casei. Un ton de albastru precum Cumulus Lord (RD04) este o nuanță care poate îmbrăca întreaga casă fără să ne copleșească sau să ne irite. Acest albastru-cenușiu ne transmite stabilitate și tihnă.
Vopsea în culoarea verde
Verdele face și el parte din categoria culorilor care ne relaxează mintea și corpul. Asociem verdele cu viața, cu începutul sau, de ce nu, cu bucuria unei zile petrecute în natură cu familia, cu râsul celor dragi, cu relaxarea pe care o dobândim în corp în momentul în care suntem într-o pădure. Verdele este și el foarte prezent în viețile noastre și tocmai de aceea este destul de ușor de adaptat într-o amenajare interioară. Verdele ne oferă spațiu să respirăm, să ne aducem aminte de prezent, de ce este important în viață. Preferăm verdele pentru că ne transpune în natură, într-o lume armonioasă unde ciclul vieții se simte cel mai bine. Un ton de verde bine echilibrat este Avocat (RMDV69) care își dezvăluie întreaga paletă de subtonuri în lumină naturală.
Vopsea în culoarea galben
Galbenul este energia pură, nefiltrată, plină de speranță și de veselie. Ne place galbenul pentru că ne amintește de lumina verii, de câmpurile pline cu floarea sorelui, de perele bine coapte și de bucuria de atrăi și de a ne bucura din plin de orice moment al vieții. Galbenul, în mod instinctiv, ne direcționează atenția spre el. Într-o cameră unde s-a folosit galbenul doar ca accent, deja ne îndeamnă să o remarcăm. De asemenea, ne place să integrăm galbenul în paleta cromatică a casei deoarece ne amintește de vacanțele însorite, de rochiile înflorate, de câmpurile cu narcise sau de covorul de frunze toamna. Puteți folosi galben inclusiv pe suprafețe întinse cum este L’Auréole (R347).
Vopsea în tonuri calde
Tonurile calde și blânde precum rozul prăfuit și bejurile ne trimit cu mintea la blândețea maternă, la gingășia feminină. Aceste culori ne dau sentimentul că suntem acceptați, iubiți, înconjurați de energie îngăduitoare, bună. Putem, de asemenea, opta pentru aceste nuanțe și pentru că ne amintesc de copilările, de fardurile bunicii, de sentimentul de iubire necondiționată. Poate că în mod instinctiv ne dorim să fim din nou copii și alegem un roz domol precum Cuivre Poli (Heju14) care să ne transpună în acea amintire când intrăm în casă.
Prin urmare, acordând atenție preferințelor cromatice și efectului culorilor asupra emoțiilor și alegerilor noastre, poate, de asemenea, afecta evenimentele și dinamica din jurul nostru. Chiar dacă nu acordăm prea mare atenție culorilor - ignorându-le, pur și simplu - impactul lor este de netăgăduit și important, atât în relațiile noastre cu ceilalți, cât și în relația cu noi înșine, ajutându-ne să ne cunoaștem mai bine.
Pentru consultanță cromatică în alegerea nuanțelor potrivite locuinței dumneavoastră, vă așteptăm cu drag în magazinul Ton Corner, din Bd Ion Mihalache 127, cu peste o mie de culori semnate de artiști internaționali.
Alte articole interesante
Cum să vopsești un aparat de aer condiționat cu vopsea specială pentru suprafețe lucioase
Vopsirea unui aparat de aer condiționat poate părea o provocare, dar cu materialele și pașii corecți, poți obține un rezultat profesionist....Cum vopsești tâmplăria cu vopsea specială pentru PVC de la Toncorner
Vopsirea tâmplăriei de PVC cu vopsea specială este un proces care poate revitaliza aspectul ferestrelor și ușilor tale, oferindu-le un look...Cum să transformi un calorifer vechi într-o piesă de design cu ajutorul vopselei lavabile de interior
În acest articol, vom explora pas cu pas cum să vopsești un calorifer, folosind vopselele și accesoriile disponibile în magazinul...