Psihologia culorilor. Cum ne influențează culorile din jurul nostru deciziile

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 7 minute

Biologul Timothy H. Goldsmith a explicat: „culoarea nu este de fapt o proprietate a luminii sau a obiectelor care reflectă lumina. Este o senzație care apare în creier.” Și acele senzații pot fi incredibil de puternice. Culorile ne pot schimba starea de spirit, ne pot afecta memoria și chiar ne pot crește sau scădea ritmul cardiac.

Purtarea culorii roșie poate înclina balanța în favoarea dumneavoastră dacă sunteți un atlet care se confruntă cu un concurent aprig. Terapia cu lumină albastră este frecvent utilizată pentru a reduce efectele tulburărilor afective. Și un studiu a constatat chiar că ratele de sinucidere au scăzut cu o rată uluitoare de 74% în gările din Japonia când au fost instalate lumini albastre.

Nu vedem doar culori, ci le simțim – ceea ce le oferă un loc aparte în universul nostru. Indiferent dacă alegeți culori pentru a vopsi un perete sau pur și simplu alegeți culoarea pixului cu care scrieți, este important să alegeți culori care sunt aliniate cu mesajul dumneavoastră, nu pe cele care ar putea funcționa împotriva intenției dumneavoastră.

 

Puterea culorilor

Culorile au capacitatea de a evoca răspunsuri emoționale puternice, iar culorile diferite pot crea sentimente și asocieri diferite. Acest lucru se datorează faptului că, în creierul nostru, am asociat anumite culori cu experiențe sau situații specifice. De exemplu, am putea asocia roșul cu pericolul sau entuziasmul, deoarece este culoarea focului și a sângelui, în timp ce albastrul este asociat cu calmul, deoarece este culoarea cerului și a apei.

Datând din civilizațiile timpurii, simbolismul culorilor este o forță puternică care a fost întărită de-a lungul mileniilor. Roșul a servit ca simbol al răului din cel puțin 4.000 î.Hr. Roșul a fost folosit în mod obișnuit ca o culoare accent în hieroglifele egiptene antice pentru a denota pericol sau răul. Există dovezi care sugerează că semnificațiile culorilor sunt profund legate de instinctele de supraviețuire și nu doar la oameni. Cercetările conduse de neurologul Jerald D. Kralik au descoperit că unele maimuțe împărtășesc precauția noastră în ceea ce privește culoarea roșie. Și un studiu separat a constatat că elefanții pot identifica potențialii prădători folosind o combinație de semne de culoare și parfum. Mai mult decât atât, roșu este prima culoare pe care o vede un bebeluș.

Potrivit Small Business Trends, culoarea poate fi adesea singurul motiv pentru care cineva cumpără un produs. Într-un sondaj, 93% dintre cumpărători au spus că se concentrează pe aspectul vizual și aproape 85% susțin că aspectul cromatic este un motiv important atunci când fac o achiziție.

 

Sensurile variate ale culorilor

Răspunsurile noastre emoționale la culori pot fi influențate de mediul nostru cultural și de experiențele personale. În unele culturi, anumite culori au semnificații sau asocieri specifice care ar putea să nu fie prezente în altele. De exemplu, în multe culturi occidentale, albul este asociat cu puritatea și inocența, în timp ce în unele culturi asiatice, albul este asociat cu doliu și moarte. În mod similar, roșul este adesea asociat cu noroc și prosperitate în cultura chineză, în timp ce în unele culturi africane, roșul reprezintă pericol sau avertisment.

 

Culoarea în luarea deciziilor

Culorile pot influența, de asemenea, procesele noastre de luare a deciziilor, atât conștient, cât și inconștient. Studiile au arătat că roșul poate avea un impact negativ asupra performanței cognitive, în timp ce albastrul poate spori creativitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care multe companii aleg albastrul în descrierea identității lor, deoarece se crede că stimulează încrederea și încurajează gândirea inovatoare. Culorile pot afecta și deciziile noastre de cumpărare. De exemplu, un studiu realizat de Pantone Color Institute a constatat că o culoare poate reprezenta până la 85% din motivul pentru care cineva alege să cumpere un produs.

 

Rolul culorlor în designul de interior

Psihologia culorilor joacă, de asemenea, un rol crucial în designul de interior, deoarece culorile folosite într-un spațiu pot avea un impact semnificativ asupra dispoziției și energiei persoanelor care intră în contact cu ele. Iată câteva moduri prin care culoarea poate fi folosită eficient în designul de interior.

 

Crearea unei stări de spirit

Culorile pe care le alegeți pentru o cameră pot da tonul spațiului. De exemplu, dacă doriți să creați o atmosferă liniștitoare într-un dormitor, ați putea opta pentru un albastru precum Source (FOR03)  și un verde rece precum Avocat (RMDV69), în timp ce un roșu precum Faust (NR05) sau portocaliu vibrant precum La Fortune (R461) ar putea fi mai potrivit pentru un living sau o bucătărie plină de viață.

verde   

vopsea rosu   vopsea albastra

Influențarea percepției

Culorile pot influența și modul în care percepem dimensiunea și forma unei camere. Culorile deschise pot face un spațiu mic să pară mai mare, în timp ce culorile închise pot face o cameră mare să se simtă mai confortabilă și mai intimă.

big space

 vopsea neutra

vopsea albastru  

Personalizarea spațiului

Alegerea culorilor care reflectă personalitatea și stilul dumneavoastră, vă pot ajuta să faceți o cameră să se simtă mai confortabilă și mai primitoare. De exemplu, dacă sunteți un introvertit care apreciază liniștea, ați putea opta pentru o paletă liniștitoare de albastru și culori neutre precum Gris Chaud (I23), în timp ce un extravertit căruia îi place să se distreze ar putea prefera culorile îndrăznețe și vibrante. Precum Jaipur (OROC19)

vopsea gri

vopsea terracotta

Indiferent dacă vă cunoașteți alegerile în materie de culori sau dacă doar doriți să vă extindeți universul cromatic, vă așteptăm la TonCorner din Bd Ion Mihalache 127, pentru a descoperi cele mai potrivite culori de utilizat în amenajările interioare, pe măsura personalității dumneavoastră.

 

Alte articole interesante