Psihologia culorilor. Este atracția pentru culoarea verde un semn de oboseală?

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 11 minute

Te simți în mod instinctiv atras/ă de culoarea verde? Sau ești într-o perioadă a vieții în care, pur și simplu, prima alegere în materie de culoare este verde? Preferințele cromatice ne vorbesc în mod subtil despre nevoile noastre interioare. Aceste alegeri în materie de culoare sunt precum un dicționar al stărilor noastre sufletești. Povestim mai departe care este semnificația culorii verde și cum ne poate ajuta dacă o folosim în interioarele în care ne desfășurăm cea mai mare parte a vieții.

 

Cum interpretăm nevoia de a fi înconjurați de culoarea verde

Verdele este o culoare dominantă în natură, care reprezintă mediul natural. Dintre toate culorile, verdele este considerat a fi cea mai odihnitoare și relaxantă culoare pentru ochiul uman. Verdele simbolizează armonie, liniște, pace. Cel mai adesea este asociat cu creșterea și reînnoirea și promovează optimismul, speranța și echilibrul.

Verdele este precum o gură de aer de care avem nevoie atunci când ne simțim copleșiți, intimidați, neputincioși. Culoarea verde ne restabilește echilibrul și ne ajută să ne armonizăm cu noi înșine.

Așadar, dacă ești într-o perioadă dificilă a vieții, cu multe task-uri pe listă, în care starea de sănătate nu este la cote maxime sau poate că energia de a face lucruri noi lipsește, atunci instinctul tău te îndeamnă să alegi verde.

 

bucatarie vopsita in verde   perete verde

cutie voopsea verde  perete verde

 

De ce simțim nevoia să folosim în amenajarea locuinței cât mai mult verde?

Poate că fără să fim conștienți în mod direct, alegem să folosim verde în locuințele noastre atunci când trecem printr-o perioadă obositoare, haotică, mult prea solicitantă. Ca drept răspuns la această situație, preferăm verdele în fața altor culori datorită efectelor sale terapeutice și pozitive. Poate că avem nevoie de stimularea vindecării după o intervenție chirurgicală, sau poate că nivelul de anxietate este crescut. Luăm exemplul unei mame care se simte copleșită să jongleze între rolul de părinte și cel de angajat.

O locuință unde s-a folosit vopsea în culoarea verde în planul cromatic este asociată cu un loc în care pot fi satisfăcute toate nevoile de bază, cum ar fi găsirea de hrană, apă, adăpost. De asemenea, culoarea verde oferă un sentiment de siguranță atunci este folosită în design-ul de interior. Verdele are efecte calmante, ajutându-ne să ne relaxăm, să ne concentrăm și, totodată, să reducem anxietatea

 

verde I31  verde OROC 54 

verde R643  verde R503

 

În căutarea tonului de verde care ni se potrivește cel mai mult

Percepem diferit culoarea verde în funcție de luminozitatea și de subtonul ei. Dacă vă doriți o încăpere care să vă revitalizeze, să fie o sursă de energie și bună-dispoziție de-a lungul întregii zile, atunci vă recomandăm vopseaua verde deschis precum Vert Jeune (S63)

Dacă, din contră, sunteți în căutarea unui spațiu unde să simțiți că vă găsiți echilibrul la final de zi, atunci vă recomandăm pentru pereți un verde profund precum La Profusion (R616)

Pentru senzația de prospețime, vă recomandăm un verde măr precum Jaune Pois (S79) care poate fi folosit în bucătărie sau ca o zonă accent în camera de zi. Verdele-lămâie, îmbogățit de mult galben este o culoare tonică, jucăușă care poate fi folosită pentru vopsirea unei piese de mobilier, de exemplu. Recomandăm nuanța Antaly (OROC54)

verde R616  vopsea verde vopsea verde galben

Dacă vă doriți un verde în dormitor, atunci alegeți un verde profund precum verdele-pădure. De exemplu, L’Orée (R503) este o nuanță potrivită zonei de dormit pentru că ne dă o senzație de calm, de siguranță.

Verdele mentă precum Vert Mesclun (I31) și verdele salvie precum La Clairière (R643) sunt două nuanțe care se pretează inclusiv la suprafețe mai mari în orice tip de încăpere. Se asortează frumos cu nuanțe precum ocru sau roz prăfuit dacă doriți să puneți accente din zona culorilor calde.

 

Folosind o vopsea în culoarea verde, va face trimiterea automat la echilibru și la armonie. Din perspectiva psihologiei culorii, verdele este marele factor stabilizator al inimii și al emoțiilor, creând echilibrul între cap și inimă. Din perspectiva culorilor, verdele este și culoarea creșterii, culoarea primăverii, a reînnoirii și renașterii. Este tot timpul loc în casele noastre pentru culoarea verde. Fie că doriți să vopsiți doar un perete accent, mai mulți pereți sau doar mobilierul, verdele aduce cu el note pozitive în casele noastre și, ulterior, în inimile noastre.

Pentru consultanță cromatică în locuința dumneavoastră, vă invităm cu drag în magazinul Ton Corner din Bd Ion Mihalache 127, pentru a vă ajuta să găsiți nuanța de verde cu care rezonați cel mai mult.

Alte articole interesante