Psihologia culorilor. Sunt atrasă de galben – semn că am nevoie de o schimbare?

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 12 minute

"How wonderful yellow is. It stands for the sun." -Vincent Van Gogh

Galbenul, mai mult decât alte culori, are puterea de a ne evoca anumite dispoziții, de a acționa asupra comportamentului si a stării de spirit. Aceste asocieri pot fi personale, consecințele unor experiențe si emoții anterioare dar si culturale, rezultatul unor credințe moștenite  sau colective. In diferite țări, galbenul are conotații unice. De exemplu, egiptenii foloseau galbenul pentru a simboliza moartea, in Japonia galbenul este semnul curajului in timp ce in India, galbenul este simbolul comerțului.

Noi ne vom referi acum la implicații universale ale galbenului, dincolo de experiențe private sau epigenetică, galben primar,  prin excelență culoarea luminii, a soarelui și a energiei. Facem referință la experiența noastră în amenajări, la alegerile pe care le fac clienții noștri atunci când vine vorba de vopsea în culoarea galben.

pereti vopsiti in galben usa vopsita in galben

Da, atunci când se dorește o schimbare, când dorim să atragem lucruri pozitive în viața noastră, când vrem să întoarcem pagina sau să începem un nou capitol, galbenul este alegerea preferată. Si această alegere presupune o suprafață impactantă adică un perete suficient de mare care să ne amintească zilnic de promisiunea făcută.

Alegem tonuri de galben solar, saturat, vibrant, luminos precum La Chaleur, Jaune Ensolille sau Itineraires 05. Tot pe linia schimbării și speranței se aleg și nuanțele de galben roșu, galben copt în soare.

galben solar galben it05 galben solar

galben oroc13 galben oroc 14 galben oroc 15

 bucatarie galbena

 

Un galben acid, galben lămâie este ales tot ca o vitamina C energizantă, dar pe o suprafață mai mică, ca un reminder a deciziei de schimbare.

galben lamaie galben verzui

De reținut că numai tonurile supersaturate de galben dau energie pură și au conotații pozitive, chiar cu subton de verde . Galbenul desaturat , deschis, închis sau stins, are impact diferit asupra noastră, în funcție de dispoziția în care ne găsește. Galbenul închis este robust, lemnos, multicultural , dar deși este o culoare caldă, nu este perceput de toată lumea ca fiind energetic. Nuanțele toamnei trezesc acorduri diferite în noi, în funcție de etapele vieții și experiențelor noastre.

galben iarna   galben verde cfl4 galben murdar  

Galbenul verzui este de asemenea prețuit pentru exotismul pe care îl respiră, pentru multiculturalitatea pe care o degajă, este o culoare a vacanțelor mai degrabă decât o culoare a energiei.

galben verde pretios galben maslina  galbe verde maslina

living galben verde perete galben deschis

dormitor galben pai

perete galben

Galbenul deschis, care poate îmbrăca toți cei patru pereți ai unei camere este de asemenea o culoare pe care o asociem diferit în funcție de moment. O putem adora și căuta într-o anumită perioadă, sau dimpotrivă, să căutam nuanțe de alb sau gri ca mesageri ai modernității.

Dacă aveți nevoie de îndrumare în alegerea culorii perfecte pentru amenajarea dvs, vă așteptăm cu drag în magazinul TonCorner din Bd Ion Mihalache 127.

 

 

 

Alte articole interesante