Recomandări cromatice la exterior. Cum alegeți culoarea pentru fațada casei

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 5 minute

Alegerea culorilor exterioare pentru casa dumneavoastră poate fi descurajantă. Spre deosebire de interior, unde revopsirea pereților este relativ ușoară dacă nu vă place culoarea sau pur și simplu vă doriți o schimbare, însă un nou proiect pentru exteriorul casei poate fi destul de costisitor și obositor.

Din fericire, câteva strategii cromatice analizate cu atenție în prealabil, vă pot scoate din încurcătură când vine vorba de selectarea culorilor pentru exteriorul casei dvs. Selectarea mai multor opțiuni cromatice și crearea unor mostre sunt esențiale în procesul de alegere.

Venim în întâmpinarea dumneavoastră cu câțiva pași care să vă îndrume cum să alegeți culoarea potrivită pentru fațada casei dumneavoastră.

 

fatada alba

 

1. Identificați stilul arhitectural al casei și analizați vizual cartierul în care locuiți.

Stilul unei case oferă o îndrumare atunci când alegeți cromatica vopselei exterioare. O colecție exuberantă de pasteluri poate să nu fie cea mai potrivită pentru o casă în stil fermă la țară, în timp ce nuanțele foarte îndrăznețe se pot simți deplasate pe o casă victoriană.  O casă minimalistă și foarte modernă este potrivită pentru tonuri închise, chiar și negru, contraste puternice sau culori vibrante. O casă la munte poate rămâne în zona materialelor naturale și a culorilor neutre precum albul si off-white-ul, în timp ce o casă la mare se poate adapta foarte ușor și culorilor marine saturate.

Oricât de mult vă inspiră designul casei dumneavoastră, cartierul în care locuiți  poate oferi revelații cu privire la posibilele culori de vopsea. Locuiți într-o zonă cu case istorice sau într-o suburbie mai nouă, cu unele teme dominante? Folosiți-le pentru a vă oferi un punct de plecare.

 

casa vopsita gri neutru  case albe

 

2. Tendințele nu sunt întotdeauna recomandate când vine vorba de alegerea culorii la exterior

Îmbrăcăminte, pantofi, canapele, culori pentru casă - toate sunt supuse acelorași tendințe trecătoare. Doar pentru că o culoare este în tendințe, nu înseamnă că vi se și potrivește. S-ar putea să vă placă acum, dar de îndată ce tendința se va termina, veți fi tentați să optați pentru următoarea culoare în tendințe. De exemplul, griul este o culoare potrivită unei case în stil modern, dar nicidecum unei case tradiționale de la țară unde predomină culoare și albul varului de odinioară.

culori neutre vopsea fatada

 

3. Căutați inspirație chiar de la elementele casei dumneavoastră

Casa dumneavoastră probabil are deja câteva nuanțe pe care ar trebui să le includeți în schema de culori: cărămidă sau piatră pe fundație, ornamentele ferestrelor, chiar și acoperișul. Acestea ar trebui să servească drept bază pentru a construi. Este necesar să le studiați cu atenție deoarece aceste culori fixe, existente influențează foarte mult atunci când selectați culorile vopselei. Nu puteți să scoateți din calcul ceea ce este deja pe casă pentru a alege culoarea fațadei dumneavoastră.

În plus, dimensiunea unei case influențează modul în care arată culorile. Locuințele care sunt foarte mari și vopsite într-o culoare închisă pot părea de rău augur, în timp ce schemele cromatice prea deschise pe o casă mică pot avea ca rezultat o casă care nu se simte întemeiată.

Peisajul joacă și el un rol esențial. Un peisaj mai naturalist poate inspira culori mai pasive, cum ar fi verde spumă de mare, pasteluri sau neutre moi.  Un peisaj mai puțin verde poate dicta culori și accente mai puternice cu o rigoare de design definită.

 

4. Regula cercului cromatic este întotdeauna de încredere pentru alegeri reușite

Multe combinații de culori reușite folosesc trei nuanțe — o nuanță dominantă și două accente, inclusiv una care este adesea mai bogată sau mai strălucitoare decât celelalte. Când aveți îndoieli, bazați-vă pe liniile directoare de de la cercul cromatic. Culorile din aceeași familie, dar cu tonuri diferite – cum ar fi griul, de exemplu, - funcționează bine și sunt numite monocromatice.

 

cercul cromatic al culorilor

 

Culorile vecine de pe cercul cromatic, numite și analoage, funcționează și ele bine împreună, la fel ca opusele, numite și culori complementare. Dacă aveți o schemă cromatică ce cuprinde culori pământii, precum maro și crem, asigurați-vă că alegeți ramele ferestrelor bej.

Dacă alegerea combinațiilor cromatice tot vi se pare dificilă, bineînțeles, puteți să optați pentru clasicul alb sau albul stins cu puțin pigment gri în compoziția lui pentru culoarea dominantă. În felul acesta, culoarea accent poate fi orice nuanță care se potrivește întregului asamablu arhitectural. Puteți începe cu vopsirea ușii de la intrare într-o culoare vibrantă sau a ramelor geamurilor.

vopsea fatada galben, rosu

Rețineți că este cu adevărat important să alegeți nu doar culorile potrivite, cât și tonurile lor care dictează gradul de luminozitate al unei culori.

 

case colorate

 

5. Indiferent de culoarea aleasă pentru exterior, testați-o înainte de aplicare

Odată ce ați restrâns posibilele culori exterioare ale casei la doar trei, patru opțiuni, obțineți mostre de culoare și vopsiți suprafețe din fațada casei dumneavoastră. Vizualizați-le în diferite momente ale zilei, la soare și la umbră. Dacă tot nu vă puteți decide, întrebați un designer sau poate chiar un prieten. Ne obișnuim cu felul în care arată propria noastră casă și nu observăm lucrurile pe care le-ar vedea o persoană din exterior. Aceasta este, poate, regula de aur în găsirea culorii perfecte pentru fațada casei dumneavoastră. Alegerea culorii de vopsea pentru exterior este o decizie grea, dar poate fi și satisfăcătoare în momentul în care aveți o casă care să vă bucure privirile.

Pentru consultanță cromatică și o alegere potrivită de culoare pentru fațada casei dumneavoastră, vă așteptăm cu drag în magazinul Ton Corner de pe Bd Ion Mihalache 127!

Alte articole interesante