Scheme cromatice pentru vopsea lavabilă în culori reci. Sfaturi pentru combinații cromatice armonioase în amenajările interioare
Sunt mai multe motive întemeiate pentru care vă recomandăm să folosiți o vopsea lavabilă de interior în culori reci. Poate că locuința dumneavoastră beneficiază de spații pline de soare care au nevoie de temperare. Sau poate vă doriți să creați o atmosferă luminoasă, dar relaxantă și reconfortantă. Sau poate vă doriți un design elegant și un pic mai formal. Oricare dintre motivele de mai sus este prioritar pentru dumneavoastră, o schemă cromatică ce conține culori reci poate aduce un plus de valoare unui spațiu pregătit pentru decorare.
Cu toate acestea, există câteva lucruri importante pe care ar trebui să le cunoașteți înainte de a începe renovarea locuinței. Dacă alegeți o schemă cromatică rece pentru spațiul greșit, puteți avea rezultate nesatisfăcătoare și, cel mai probabil, obțineți o încăpere neprimitoare.
Ce este o schemă cromatică rece?
O schemă cromatică alcătuită din culori reci se referă la o combinație de culori care creează o senzație de răcoare clară și liniștitoare. Gândiți-vă la camere unde predomină verdele rece, de iarnă sau camere vopsite în albastru pal, dar și la camere unde este preponderent griul înghețat sau violetul-liliac albăstrui. Vopseaua lavabilă în culorile reci este nuanțată, mai degrabă, cu negru decât cu roșu sau galben, astfel încât tonurile lor de bază sunt reci, nu calde. Griul este un neutru care poate avea subton cald dacă are în compoziție pigment galben sau un subton rece dacă are pigment albastru.
Dacă alegeți o schemă cromatică rece, luați în considerare echilibrarea acesteia cu idei de culori accent mai calde. Tot ce aveți nevoie să faceți este să consultați roata culorilor pentru a vă asigura că le armonizați perfect.
Vopsea lavabilă în culori reci pentru amenajări interioare. Ce culori sunt recomandate pentru o schemă cromatică rece?
Ce culori de vopsea fac ca o cameră să pară mai rece? Un răspuns simplu ar fi: albastru, verde, gri și violet albăstrui, deoarece toate acestea se găsesc pe partea rece a roții culorilor. Esența acestor nuanțe poate fi găsită în culorile mai reci ale naturii: vegetația pădurilor, mări răcoritoare și piatra rece. Asociem astfel de culori cu medii deschise, umede și pline de prospețime. Pe de altă parte, subtonul unei culori poate influența foarte mult gradul de căldură pe care îl emană o anumită nuanță. De exemplu verdele fistic și verdele crud au foarte mult galben în compoziție. De asemenea, violetul cu subton roșu este mult mai cald decât violetul cu subton albastru. Acest aspect influențează foarte mult și combinația de culori în schema cromatica a unei locuințe.
Combinații cheie de culori reci ar putea fi albastru-violet, albastru, albastru-verde și verde. Puteți avea scheme de culori monocromatice folosind oricare dintre aceste culori, variind valoarea sau intensitatea acesteia. Sau încercați ceea ce este cunoscut ca o schemă analogă, în care grupați trei sau mai multe culori una lângă alta pe roata culorilor. De exemplu albastru, albastru-verde, verde și galben-verde.
Interesant este că diluarea sau combinarea culorilor reci cu alb nu diminuează impactul unei culori reci. Dacă tonurile reci și intense nu sunt pe placul dumneavoastră, atunci vă recomandăm să decorați camerele în tonuri reci pastelate care adaugă mai multă luminozitate și blândețe spațiului de locuit, dar mențin același efect răcoritor și relaxant.
Când folosiți în amenajarea de interior, scheme cromatice alcătuite din culori reci?
O schemă cromatică rece se pretează în orice încăpere. Într-adevăr, depinde de preferințele personale și de atmosfera pe care doriți să o aduceți respectivei camere.
Acestea fiind spuse, schemele cromatice compuse din culori reci pot funcționa deosebit de bine într-o cameră orientată spre sud sau vest, unde lumina este mai caldă.
Totodată, este important să luăm în considerare și locația proprietății. O casă pe plajă care beneficiază de multă lumină, ar putea fi vopsită în întregime într-o schemă cromatică rece. În timp ce o casă la munte ar putea beneficia doar de o notă în culori reci sau poate doar un dormitor sau o baie ar fi potrivite pentru o astfel de alegere.
Întrucât o schemă cromatică rece oferă senzația de prospețime și curat, mulți oameni consideră că bucătăria și baia sunt spațiile potrivite pentru aceste culori. Cert este faptul că, într-adevăr, culorile reci emit în mod natural o senzație de curat și măresc vizual încăperile mici. Acest lucru nu ne împiedică să ne imaginăm o zonă de dining decorată într-un albastru marin care ne invită la relaxare și care accentuează culorile preparatelor culinare.
Cele mai potrivite încăperi în amenajările interioare pentru a folosi schema cromatică în culori reci
Culorile în sine evocă adesea emoții specifice. De exemplu, verdele este odihnitor și echilibrant, albastrul este calmant și clarifică gândirea, iar violetul, în funcție de nuanță, este stimulator sau răcoritor. Este important să țineți cont de cum doriți să vă simțiți într-o cameră atunci când alegeți culorile pentru vopseaua lavabilă. Dacă vă doriți ca dormitorul să se simtă ca o oază odihnitoare, albastrul și verdele sunt întotdeauna o alegere excelentă.
Pentru a maximiza rezultatele unei scheme cromatice reci, gândiți-vă la culorile pe care le folosiți ca accent. Acest lucru va avea o influență majoră asupra aspectului general și va ajuta culorile reci să iasă cu adevărat în evidență, echilibrând astfel întregul aspect cromatic al unui spațiu. O modalitate simplă de a încălzi un spațiu vopsit în culori reci este prin a alege un parchet în nuanțe calde. Lemnul, în general, încălzește spațiul de locuit și îi oferă intimitate. Pentru un aspect modern și inedit, puteți alege culori reci pastelate pe care să le completați cu alte nuanțe accent din aceeași gamă cromatică dar mai saturate. În plus, accentele argintii, metalizate pot completa un design contemporan.
Adesea suntem sceptici la propuneri care cuprind scheme cromatice în culori reci deoarece acestea pot, dacă nu sunt aplicate corect, să transforme camera într-un spațiu neprimitor. Cheia este să le alegeți culorile reci pentru camerele însorite și să echilibrați elementele mai răcoroase ale schemei cromatice cu nuanțe calde, pământii cum ar fi cele de galben și maro.
Pentru consultanță cromatică, vă așteptăm în magazinul Ton Corner din Bd. Ion Mihalache, nr. 127 unde peste o mie de culori vă așteaptă să le testați.
Alte articole interesante
Vopsea lavabilă exterior : Alege vopseaua ideală pentru fațadă, lemn exterior și metal exterior
Sosirea primăverii aduce cu sine dorința de culoare și nevoia de a redobândi controlul asupra spațiului exterior.citește100 vizualizări
Viața în culori cu Lia Leriu: Povestea din spatele TonCorner
Descoperiți povestea inspirațională a Liei Leriu, fondatoarea TonCorner, și cum pasiunea sa pentru culoare a transformat vopseaua într-un...citește121 vizualizări
Top 7 Culori Vopsea Crem: Ghidul Nuanțelor Moderne pentru un Interior Cald și Elegant în 2025
Alege dintr-o paletă variată de nuanțe, de la tonuri neutre calde semnate de designeri renumiți, până la opțiuni luminoase care...citește307 vizualizări