#ViațaÎnCulori cu Cristina Joia: „Interioarele sunt niște pânze imense organice”

publicat de Lia Leriu

Pentru Cristina Joia, #ViațaÎnCulori este o permanentă simbioză între pictură și design. Și-a descoperit pasiunea pentru design-ul interior în California – acolo a expus în galerii și a vizitat numeroase case impresionante ce i-au influențat cariera. „Am simțit nevoia să fiu conectata cu oamenii, iar designul interior a devenit o platforma pe care eu mă pot exprima, iar impactul asupra beneficiarului este unul continuu.”

 

 

Pe Cristina o știm de la Visuri la Cheie, locul în care ne-a demonstrat că vede în creativitate un mod de a trăi, iar tot ceea ce face poartă o semnătură personală. „Ca artist, încerc mereu să am o poveste; deși limbajul este abstract, îmi place să am elemente recognoscibile. Ca designer, îmi place să mixez stiluri și să pun în evidență câte o piesă unicat în fiecare ambient, fie că e o lucrare de artă abstractă de mari dimensiuni, de sculpturi, de mobilier moștenit și recondiționat sau de oglinzi a căror ramă e o lucrare de artă în sine,” ne spune Cristina despre stilul ei.

 

Materialele și texturile naturale (lemn, piatră, beton) rămân preferatele ei și îi place să le pună în valoare cu nuanțe electrizante mate (în mod deosebit albastru cobalt sau turqoise), accente metalice, forme dinamice și pattern-uri suparadimensionate. #ViațaÎnCulori i se desfășoară de jur-împrejur: „pentru mine, interioarele sunt niște pânze imense organice, iar atunci, legaturile care se creează între culori, tonuri, subtonuri sunt la fel de importante ca dialogul între volume, texturi. Culorile au viață și expresie - și atunci totul devine ca o orchestra: se cer unele pe altele și e important să creeze artă, nu să rămână elemente de sine statatoare.”

 

 

În profesia sa, Cristina recunoaște că toate proiectele au detalii care îi testează limitele. A avut clienți cu bugete impresionante care-și căutau un ideal ca o himeră, alții s-au bucurat de lucruri simple: „Când concep un proiect, nu e numai despre mine, este despre omul care va locui acolo, despre bucuria sa, despre cum îi va schimba viața ce fac eu. Și am realizat cât de norocoasă sunt să creez ceva ce aduce bucurie oamenilor… e ceva foarte intim să gândești spații în care oamenii vor trăi.” Totodată, ea crede că e foarte important ca orice amenajare să transmită un mesaj estetic coerent, dar și să îl definească pe proprietar, iar cea mai simplă metodă este o piesă-statement sau una de artă: „o piesă de artă, fie ca e moștenire sau achiziție, va spune ceva despre proprietar. Este, dacă vreți, ca o radiografie a sufletului și a evoluției celui care locuiește acolo!”

 

 

Mulțumim, Cristina, pentru doza de inspirație! Ne-am bucurat să vedem cum trăiești #ViațaÎnCulori!

 

Alte articole interesante