#ViațaÎnCulori cu Emil Ivănescu: „Arhitectura este fizionomia unei societăți.”

publicat de TonCorner

Astăzi, #ViațaÎnCulori ni se arată printre unghiuri, forme pline, suprafețe plane, construcții, clădiri și lumini. Emil Ivanescu, președinte al Ordinul Arhitecților din România Filiala București, vorbește despre ahitectură ca despre arta care spune adevărul despre orice loc. „Arhitectura este fizionomia unei societăți. Nu poți minți cu arhitectura. Această oglindă a societății este cel mai important lucru într-o societate și pentru mine este un mod de viață, nu doar o profesie.”

 

 

Emil își găsește inspirația în viață și în oameni și vorbește cu atâta dragoste față de arhitectură încât, dacă nu am fi iubit deja acest domeniu, am fi început acum cu siguranță: „Arhitectura e o disciplină foarte complicată. Ca să poți face ceva cu adevărat special și valoros, este nevoie de foarte multe ingrediente, de un mediu sănătos și creativ, orientat către o dezvoltare sustenabilă”. În ceea ce privește cromatica, Emil o consideră „esențială” în acest domeniu. „Tehnologia îți poate oferi direcții nelimitate de material și de culori și nuanțe. Cu toate acestea, există o știință a culorilor, nu toate se potrivesc într-un mediu sau altul, lumina este esențială și dă valoare culorii. Lumina din zonele noastre are anumite valențe, diferite de lumina din alte țări. În funcție de climat și mediu, lumina și culorile capătă alte nuanțe, care devin extrem de puternice la scară arhitecturală. În același timp, culorile ne influențează pe fiecare, reacționăm diferit la ele”.

 

 

Emil a călătorit foarte mult și, în câteva paragrafe, am călătorit alături de el și am descoperit culorile lumii „Există detalii și texturi mai degrabă, sunete, împreună cu culori, o sinestezie complicată și intuitivă: orașele germanice au detalii fine și culori de verde și pământii, mai tari. La fel și Țările de jos, care tind să fie mai colorate, dar tot în nuanțe tari. Zonele mediteraneene au culori mai calme, mai dulci și pastelate, rar cu accente tari. Africa are o altă cromatică dominată de culori telurice, tari, iar America este un mix de culori foarte vii, dar articulate”.

 

Îți mulțumim mult, Emil, pentru toate lucrurile pe care ni le-ai povestit și pentru că vezi #ViațaÎnCulori atât de sincer, de pasionat și de viu.

Alte articole interesante