#ViațaÎnCulori cu Lucia Mârneanu: „O pictură murală e un micro-șantier”

publicat de Lia Leriu

Săptămâna aceasta am purtat o discuție plină de culoare cu Lucia Mârneanu și ne bucurăm să vă împărtășim ce am aflat de la ea. Lucia pictează pereți cu talent și multă imaginație în spații private sau în instituții. Lucrările ei așteaptă să vă încânte privirea pe contul de Instagram @d_u_n_g_a.

„Îmi place fizicalitatea pe care o presupune pictura pe suprafețe mari - de la prepararea găleților cu lavabil la statul pe scară. Îmi place felul spectaculos în care un perete pictat transformă o cameră, puterea cu care te imersează o pictură murală în atmosfera unui spațiu”. Când a început, în 2016, contul ei se numea „pictez pereți”, iar între timp și-a dat seama că acest nume mai circula în online și, oricum, a început să jongleze cu mai multe suprafețe: asfalt, porți de metal sau garaje, așa că a ales „dunga”, un nume potrivit și mai sonor.

 


„Cei care mă abordează au o imagine asupra a ceea ce își doresc. O cromatică, un stil, o temă, o referință din online... eu îi ascult, mă pliez pe ei și pun la bătaie cam tot ce știu eu la momentul ăla, în așa fel încât satisfacția din final să fie împărtășită între mine și client”. Cromatica este, pentru Lucia, un punct de plecare foarte important atunci când începe o nouă pictură. Ține cont de impactul psihologic asupra privtorului și că, în pictura murală, e importantă atenția la ce transmit culorile alese: „Trebuie să fiu conștientă cât de tare relaxează sau energizează un spațiu, cum reușesc să creeze iluzia redimensionării spațiului, cum arată ele în lumină naturală vs. lumină artificială sau cum dialoghează unele cu altele”.

 Deși are anumite preferințe cromatice, alege să le ofere șanse egale tuturor culorilor în operele sale: „Nu pot să mă rezum la ele în tot ce fac. E ca și cum mi-ar plăcea vișinele și m-aș rezuma să mănânc doar vișine, sau mi-ar plăcea Pink Floyd și aș asculta doar Pink Floyd. Într-o zi s-ar putea să mă simt galbenă, în altă zi gri, apoi albă...”.

 Lucia pictează în general în zona Clujului, dar a mai înveselit și pereți din alte orașe și e deschisă invitațiilor neîngrădite de geografie.

Mulțumim frumos, Lucia, fiindcă ne-ai spus povestea ta și ne-ai arătat cum trăiești #ViațaÎnCulori!

Alte articole interesante