Culori pentru living - aspectele de care trebuie să ții cont și nuanțele noastre preferate

publicat de Lia Leriu

Living, sufragerie, cameră de oaspeți - o încăpere cu multe denumiri și chiar mai multe întrebuințări. O încăpere în care trăiești clipe de relaxare împreună cu familia, dar și unde îi primești pe prietenii care îți calcă pragul. În cazul în care ai un copil, cu siguranță a devenit și cameră de joacă. 

Tocmai datorită tuturor întrebuințărilor, poate fi dificil să găsești cea mai potrivită culoare sau combinație de culori pentru pereți. Totuși, dacă vei ține cont de sfaturile și ideile oferite de noi în acest articol, misiunea îți va fi cu mult ușurată. 

 

 

1. Aspecte de care trebuie să ții cont înainte să alegi culorile pentru pereții din living

Culoarea vopselei pentru pereții din living trebuie aleasă ținând cont de două aspecte principale: cantitatea de lumină naturală care pătrunde în sufragerie și suprafața totală. Cum se traduce acest lucru în ceea ce privește culorile? Ei bine, pentru o cameră cu o suprafață mică, în care nu pătrunde prea multă lumină, este recomandată folosirea nuanțelor deschise, pastelate sau neutre și evitarea nuanțelor închise. În schimb, dacă sufrageria ta e una luminoasă, cu o suprafață mare, poți alege atât nuanțe deschise, cât și nuanțe închise.

 

 

Spre exemplu, în paginile unei reviste, un living violet, cu accente portocalii, poate deveni imediat preferatul tău. Însă, dacă folosești o lavabilă la fel ca cea din poză, rezultatul poate să nu se ridice la nivelul așteptărilor tale.

 

 

Aceeași nuanță a unei culori va arăta radical diferit într-un living luminos, cu o suprafață mare, comparativ cu un living de dimensiuni reduse, în care nu pătrunde multă lumină naturală. Din acest motiv, serviciile de consiliere pe care le oferim au o importanță vitală în ceea ce privește rezultatul final.

 

 

2. Culorile pentru living - recomandările noastre

Poți zugrăvi pereții sufrageriei atât în culori calde, cât și reci sau neutre. Ține cont de aspectele de mai sus, dar și de personalitatea ta, tipul de mobilier și atmosfera pe care îți dorești să o obții. 

Bineînțeles, poți folosi și combinații de culori pentru pereți. Astfel, nu trebuie să decizi care culoare dintre cele reci, calde sau neutre e mai potrivită, ci poți combina o culoare caldă, precum galben, cu una rece, precum albastru și vei obține un rezultat superb.

 

 

 

2.1. Culori reci pentru sufragerie

Cele două culori reci pe care ți le recomandăm sunt verde și albastru. Atât nuanțele de verde, cât și cele de albastru îți vor oferi un sentiment de legătură strânsă cu natura. Dacă verdele te duce cu gândul înspre munți și păduri, albastrul trezește imaginea mării și a cerului. În funcție de tonul acestor culori, poți obține atât un living elegant, cât și unul proaspăt, fresh.

 

 

O idee care a devenit printre favoritele designerilor de interior este folosirea nuanțelor de verde-gri în sufragerie pentru a obține o atmosferă calmă, reconfortantă. De asemenea, poți alege nuanțe de verde smarald, oferind un aspect sofisticat oricărei încăperi. Recomandăm nuanțele verde kaki pentru a obține un rezultat ceva mai masculin, dar elegant în același timp. 

Albastrul e o culoare cu o varietate extraordinar de bogată de nuanțe dintre care poți alege. Nuanțele de albastru-verde sunt iconice și pot fi întâlnite în cele mai chic sufragerii din Europa. Tonurile deschise de albastru sunt un must dacă îți dorești să aduci seninătatea cerului în locuință. Pentru un rezultat special, alege o nuanță de albastru intensă, profundă, poate chiar una care se apropie de violet.

 

 

 

2.2. Culori calde potrivite pentru sufragerie

Cele două culori calde pentru living pe care ți le propunem sunt galben și roșu. De la nuanțele deschise, până la cele profunde, aceste două culori sunt extrem de versatile și îți oferă numeroase opțiuni pentru zugrăvirea pereților.

 

 

Un living cu pereți carmin poate fi elegant, iar dacă vei alege o nuanță roz, rezultatul va fi unul feminin, proaspăt și modern, care îți va oferi întotdeauna o stare de bine. Pentru o atmosferă plină de mister, alege o nuanță de roșu-purpuriu, care combină caracterul plin de senzualitate provenit de la roșu, cu puterea albastrului. 

Sufrageria cu pereți de culoare galbenă te va duce cu gândul spre soare, vacanță și zile frumoase. În funcție de nuanța aleasă, interiorul poate căpăta un caracter dinamic, în cazul galbenului-portocaliu sau unul reconfortant, calm, în cazul galbenului neutru.

 

 

 

2.3. Culori neutre pentru sufragerie

În ceea ce privește culorile neutre, pe site-ul nostru vei găsi două familii, și anumeLes Neutres 1 și Les Neutres 2, fiecare având nuanțe potrivite pentru anumite rezultate. Oricare dintre acestea poate fi folosită pentru o sufragerie modernă, cu o atmosferă calmă și relaxantă.

 

 

Prima familie de culori neutre, conține:

  • nuanțe de gri (perfecte pentru o sufragerie contemporană);
  • albastru neutru (pentru un plus de prospețime și luminozitate);
  • movul neutru (pentru o căldură discretă);
  • verdele neutru (aduce senzația de liniște și trezește, subtil, ideea de vegetal);
  • ecru neutru (delicat, dar plin de lumină);
  • maro neutru (pentru o sufragerie clasică, atemporală, elegantă).

Cea de-a doua familie de culori neutre conține nuanțe mai calde și cremoase. Din această categorie fac parte:

  • bejurile verzi, portocalii și roz;
  • nuanțele taupe;
  • marourile.

Oricare dintre ele sunt potrivite pentru a obține o atmosferă caldă și primitoare, în special dacă alegi să combini o nuanță deschisă cu una mai închisă.

 

 

Vopseaua are o putere imensă de a transforma radical orice încăpere. O sufragerie în care te simți acum neinspirată și plictisită, poate deveni, „peste noapte”, o sufragerie care îți oferă un sentiment de vitalitate și îți încurajează creativitatea. Tot ce trebuie să faci e doar o alegere inspirată!

Surse foto: Ressource-peintures.com, https://www.facebook.com/ressource.peintures/

Alte articole interesante