Să vorbim despre alegerea culorilor!
Cum alegem culorile pentru locuința noastră?
Alegerea culorii și, mai ales, asocierea armonioasă a acestora este un domeniu care fascinează pe măsură ce realizezi că există o adevărată știință în acest sens, pe care, stăpânind-o, poți deveni un Colorist, adică un profesionist în consilierea culorilor. […]
Ne place acum să-i lăsăm pe clienții noștri să aleagă cea mai potrivită cromatică, după filtrarea elementelor-cheie care determină o amenajare reușită:
- Lumina – aceasta este cel mai important factor în evoluția culorii;
- Activitatea care se desfășoară în camera respectivă, dacă este camera de relaxare, de lucru, dacă este camera copilului etc.;
- Personalitatea celor care locuiesc în camera respectivă;
- Forma camerei; [...]
Aveți 1000 de culori din care clienții pot alege, acest lucru nu îngreunează decizia?
Varietatea culorilor este infinită. Ochiul uman poate percepe (rar) chiar și 100.000.000 culori.
În acest context, 1000 de culori nu sunt multe. Gândiți-vă că pregătiți o supă. Combinațiile sunt nelimitate, dar rețetele de succes, nu. Noi avem 1000 de rețete de succes care acoperă toată plaja de emoții.
Fiecare culoare este declinată în tonalități pastelate, delicate, temperate, stinse, prăfuite sau acide, vii și saturate. Un roz poate fi copilăresc, feminin, senzual, misterios sau incandescent, adică oferim culoarea dorită în emoția potrivită. Farmecul vine din evoluția acestor culori în prezența luminii, nuanțele trezindu-se pe rând și dând viață și personalitate interioarelor.
Cum hotărâți care este paleta cromatică pe care o prezentați clientului? Ne puteți spune mai multe despre consilierea personalizată a culorilor?
Depinde de persoană. Uneori, clienții știu exact pe ce culori vor să meargă, dar alții nu. Stăm de vorbă cu ei, aflăm mai multe informații despre locuința lor, despre ce anume le place, ce și-ar dori să exprime spațiul în care trăiesc. Sunt momente când mergem și la ei acasă. Când avem toate datele (lumină, orientare, personalitate, activitate...), recomandăm mai multe palete cromatice, din care clientul alege una care i se potrivește cel mai bine lui și locuinței sale. Cromatica poate fi ton pe ton, analoagă, contrastantă, complementară - conform teoriei culorilor.
Oamenii au nevoie de consiliere în alegerea culorilor, pentru că, deși ar fi tentați să iasă din „alb”, nu au curaj. Mereu apar întrebările de genul: dacă nu reușesc, dacă nu o să iasă bine, dacă nu mă voi simți bine etc. Astfel, rămân în zona lor confortabilă, fără risc, adică alb. [...]
Alocăm timp fiecarei persoane care vine la noi să își aleagă o culoare (atât cât are nevoie), deoarece nu este întotdeauna ușor. Culoarea trebuie să îți placă și să îți dea același sentiment pe o perioadă mai lungă de timp. Trăiești cu ea în fiecare zi.
Care este cea mai mare problemă pe care o putem întâmpina în alegerea culorilor?
Faptul că oamenii nu realizează importanța neutrului (bej, crem, alb...). Neutrul acoperă cea mai mare parte a pereților și acesta trebuie să respecte regulile de teorie a culorilor, la fel ca și culoarea-vedetă. Există chiar o teorie care spune că trebuie să începi cromatica cu neutrul, pentru că el dă armonie spațiului! Și abia apoi să alegi culoarea. Însă tot așa de bine poți să îți alegi culoarea-vedetă întâi, dar fără să neglijezi neutrul care îi corespunde. Este foarte important acest aspect.
În România, 80% din vopseaua vândută este albă, iar albul nu este decorativ, este clinic. Există și excepții, ca de la orice regulă: pot exista variante de amenajări în alb reușite, dar construite minimalist sau cu lumină ambientală. Dar, dacă într-o casă decorată splendid, pereții rămân albi, casa pare neterminată, deoarece lipsește echilibrul, armonia. O cameră care este albă vibrează, nu relaxează, iar noi acasă ne dorim relaxare.
Am întâlnit și persoane care nu își doresc culori neutre și vin și ne spun, de exemplu: << Îmi doresc în living un perete magenta!>> Alegem împreună nuanța de magenta care îi place, dar care se potrivește și cu elementele deja existente în acea încăpere, iar apoi îl consiliem în alegerea unui neutru pentru ceilalți pereți, deoarece el va aduce armonie încăperii și va face culoarea-vedetă să strălucească. Alături de alb se va crea o discrepanță foarte mare. Trebuie să ai un ritm și în culoare, exact ca în muzică. Nu poți să ai o notă stridentă în mijlocul unora foarte line. Cum notele muzicale îți incită auzul și sufletul, așa și culorile îți încântă văzul și sufletul. Întotdeauna este vorba despre găsirea echilibrului și armoniei în viața noastră. Iar culoarea are o influență foarte mare.
În magazinul nostru, nuanțele se aleg din real, adică din cartoane vopsite, A4 sau mai mici. Deoarece lumina evoluează atât de mult și ambientul este complet diferit (magazinul nostru versus locuința clientului), amândouă influențând foarte mult culoarea, noi propunem mici eșantioane de vopsea, care acoperă un metru pătrat. Îi sfătuim pe clienții noștri, ca înainte de a investi în cantitatea de vopsea necesară încăperii, locuinței, pigmentată în culoarea aleasă, să cumpere un eșantion și să trăiască o săptămână cu nuanța respectivă - să o vadă dimineața, la prânz și seara - și să înțeleagă dacă asta e ceea ce își doresc.
Acest text este un extras din articolul „TonCorner - ” , pe care îl puteți citi în întregime aici!
Alte articole interesante
Amenajarea casei de sărbători – 5 idei de transformare cu vopsea
Pe măsură ce zilele devin mai scurte, iar serile mai lungi, simțim cu toții nevoia de căldură, confort și un strop de magie în casele...Pentru finisajul perfect, amorsa și vopseaua sunt două produse indisociabile
Pregătirea suportului înainte de vopsire este foarte importantă. In acest sens, pentru a avea pereți cu cel mai frumos aspect și cu cea mai...Decorarea casei de Crăciun – 3 idei creative pentru transformări cu vopsea și tapet
În această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă, suntem cu toții cuprinși de febra pregătirii și a amenajării locuințelor...