Recondiționare mobilier din lemn sau PAL cu vopsea pentru lemn. Idei pentru a da o viață nouă mobilierului vechi

publicat de Lia Leriu
Timp de lectură: 9 minute

Recondiționare mobilier din lemn sau PAL cu vopsea pentru lemn. Idei pentru a da o viață nouă mobilierului vechi

 

dulap din lemn recondiționat cu vopsea de lemn verde

 

Toata lumea are acasă un mobilier vechi care merită a doua șansă: nu prea place, dar nici nu vrem să-l  înlocuim. Fie o măsuță de cafea, un dulap, o etajeră sau orice alt produs din lemn ce  pot fi revitalizate cu un pic de culoare și vopsea.

Înainte de a vă oferi idei și sfaturi pentru a face acest lucru, vrem să fim siguri că primii pași pentru a vă asigura că vopsirea mobilierului va fi un proces de succes, sunt cunoscuți. Înainte de vopsire, pregătirea corectă a suprafețelor reprezintă jumătate din reușita proiectului. Iată care sunt primii pași de urmat în vopsirea mobilierului din lemn.

 

  1. Șlefuirea sau mătuirea suprafețelor din lemn sau PAL

Înainte de vopsire sau de aplicare a amorsei, lemnul trebuie șlefuit iar la mobilierul din pal trebuiesc înlăturate straturile vechi de vopsea - trebuiesc mătuite

Dacă mobilierul din lemn este deja vopsit, iar vopseaua are tendința de a se coji, primer-ul nu va prinde. Lemnul trebuie șlefuit până la lemn , adică trebuiesc îndepărtate toate straturile de vopsea.

unelte necesare reconditionarii lemnului

 

Dacă mobila este din pal și straturile vechi de vopsea sunt stabile, este necesară doar mătuirea suprafeței înainte de a vopsi mobila. Fără această curățare și mătuire a suprafețelor, nu putem garanta un rezultat satisfăcător și rezistent.

 

2. Primer-ul sau amorsa

Amorsele sunt necesare pentru a asigura aderența și rezistența vopselei pe care o veți aplica peste mobilier. Amorsa se alege în funcție de materialul din care este construit produsul. Ca regulă generală, pe suprafețele absorbante precum lemnul, folosiți impregnatul universal, iar pe suprafețe blocate, neabsorbante folosiți superprimer.

Nu există vopsea pal sau vopsea mdf specială, aceste materiale nefiind absorbante, se vopsesc cu ajutorul unei amorse de contact, adică cu ajutorul unui superprimer.

 

vopsele și amorse pentru reconditionare mobilier lemn

 

După ce ne-am asigurat că veți pregăti bine suprafețele înaintea vopsirii, iată ideile noastre de oferi o viață nouă mobilierului vechi.

 

3. Vopsea colorată identică cu cea a peretelui

Vopsirea unui mobilier cu o culoare identică cu a peretelui , este un mod ideal de a integra o bibliotecă veche și demodată într-o cameră plină de viață și energie.

 

biblioteca lemn reconditionata prin vopsire.   etajera pal vopsita ca peretele

 

4. Vopsea lavabilă în culori pop

Contrastul dintre formele clasice ale unui mobilier vechi și culorile pop este seducător.   Vă recomandăm chiar să folosiți o vopsea lavabilă lucioasă, cu cât contrastul este mai acut, cu atât mobila veche se adaptează mai mult prezentului.

 

dulap si bancheta din lemn reconditionate prin vopsire.   

dulap masca lavoar reconditionat prin vopsire

 

5. Vopsea decorativă pentru mobilă

Vopsirea unui mobilier vechi cu o vopsea decorativă patinată sau vopsea metalizată aduce un efect de antichitate, dar într-un twist modern, cu o selecție de culori pastel, neutre, dar și aprinse. Ceruirea finală sublimează acest efect , înfrumusețând efectul final al patinei.

 

pisica alba pe cufar lemn reconditionat .   dulap din lemn reconditionat cu vopsea decorativa

 

Dacă nu sunteți siguri ce efect funcționează cel mai bine pentru încăperea dumneavoastră, vă așteptăm la TonCorner cu mai multe idei și soluții alături de experții noștri în culoare.

 

Alte articole interesante